Superliga på DR? Sådan kunne det ske
Superligarettighederne afgøres snart, i den nye rettighedsperiode der løber fra 2024-2028. Den 10. maj åbner Divisionsforeningen for de indkomne bud. Aktuelt så er rettighederne fordelt mellem Viaplay Group og Warner Bros. Discovery, der har rettighederne til henholdsvis 4 og 2 kampe fra hver runde. Den aftale udløber ved afslutningen på 2023/24-sæsonen.
Til det aktuelle rettighedsudbud for den kommende periode, så er der én væsentlig forskel fra sidst. Der er ikke længere et lovmæssigt krav om, at Superliga rettighederne fordeles på flere aktører. Således kan én enkelt aktør købe rettighederne eksklusivt, men rettighederne kan også ende med at blive splittet op mellem flere aktører ligesom det er tilfældet i dag.
Hvis der kun bliver én køber af rettighederne til Superligaen fra 2024, må aftalen ikke have en varighed på mere end fire år. Hvis to parter deler rettighederne, må aftalen strække sig over seks år.
Mange spekulerer i, at TV 2 er interesseret i at erhverve sig Superliga rettigheder, ikke mindst også fordi TV 2’s adm. direktør Anne Engdal Stig Christensen har meldt ud at nye sportsrettigheder skal være med til at sikre TV 2 fortsat vækst på TV 2 Play. Warner Bros. Discovery har ikke været så aktive med at købe rettigheder de seneste år. De mistede Europa League til netop TV 2, og det kunne således virker som et oplagt skifte, at TV 2 overtager Warner Bros. Discovery’s rolle på Superliga rettighederne.
Superliga på DR?
Men hvad med Superliga på public service hos DR, kan det overhovedet lade sig gøre? Skulle vi spekulere lidt i den mulighed, så ser det umiddelbart ikke så realistisk ud. Det er svært at forestille sig, at DR har økonomi til at byde med om rettighederne, i første omgang i hvert fald.
Når vi ikke helt vil afskrive muligheden, så drejer det sig mere i forhold til det scenarie, at Viaplay køber samtlige rettigheder til Superligaen, og så derefter videresælger noget. I det scenarie kunne DR komme i spil. DR er, i modsætning til TV 2, ikke på samme måde en direkte konkurrent til Viaplay.
Faktisk kunne DR gå ind og gøre Superligaen bredere tilgængelig, og på den måde måske øge interessen og på en måde reklamere for Viaplay’s rettigheder til de vigtigste kampe. Det er tidligere set, at Viaplay videresælger fodboldrettigheder til DR, det skete med den danske pokaltunering, i en aftale der løber her frem til 2023/24 sæsonen.
Superliga på DR ville heller ikke være helt tosset for Superliga fans, der så kunne nøjes med ét betalingsabonnement (i vores tænkte scenarie Viaplay) for at se alt fra Superligaen. Divisionsforeningen ville nok heller ikke være helt utilfredse med en bred dækning og promovering af Superligaen på Public Service.
Rent budmæssigt, så er det mest realistiske måske nok at rettighederne fordeles mellem to aktører ligesom det er tilfældet i dag. Men vi synes alligevel, at spekulationen var værd at nævne her op til at rettighederne afgøres.