Stadig mange misvisende tilbud under Black Friday
Black Friday nærmer sig, men mange tilbudspriser er lidt for gode til at være sande. PriceRunners undersøgelse af 36.000 produkter viser, at forbrugerne let kan blive snydt under årets største udsalg til trods for skærpede regler.
Black Friday er årets største udsalgsuge med garanti for gode tilbud. I år har mange butikker allerede tyvstartet udsalget og gjort hele november til en fest for prisbevidste forbrugere.
Men kan man stole på de tilsyneladende favorable priser?
PriceRunner har de seneste år holdt øje med priserne online for at kunne vejlede forbrugerne bedst muligt. Blandt andet har PriceRunner kortlagt andelen af såkaldte ”falske tilbud”. Et falskt tilbud vil sige, at butikkerne først hæver prisen i løbet af efteråret for så at sænke prisen under Black Friday. Dermed kan de annoncere et stort prisfald, som gør det sværere for forbrugerne at gennemskue den reelle rabat, fordi førprisen var kunstigt sat op.
En foreløbig prognose viser, at forbrugerne igen i år kan forvente at måtte holde ekstra godt øje med tilbudspriserne. I øjeblikket er det 18% af priserne, som er steget siden august, mens det i 2021 var 17% og 2020 var 13% på nuværende tidspunkt, før Black Friday egentligt er startet.
Generelle prisstigninger spiller selvfølgelig også ind, så det er for tidligt at sige præcist hvordan det ser ud under Black Friday. Det bliver i højere grad danskernes eget ansvar at tage kontrol over deres økonomi, især når pengene ikke rækker så langt denne vinter, siger forbrugeranalytiker hos PriceRunner Katrine Barslev.
“Problematikken er kendt af PriceRunner fra tidligere år, men det ser ud til at blive værre i år. Det stiller større krav til forbrugere om at holde øjnene åbne. Det bedste tip er at selv tjekke prishistorikken inden køb og have en sund skepsis. At tage ansvar for sin økonomi er blevet vigtigere end nogensinde før,” siger forbrugeranalytiker Katrine Barslev.
Forbrugerombudsmanden skærper reglerne
Fake sales er et omfattende problem til trods for, at reglerne for tvivlsom markedsføring blev skærpet tidligere på året.
Forbrugerombudsmanden har strammet op på loven for at skabe bedre beskyttelse af forbrugerne. Det skete i maj 2022 efter nye regler fra EU. Butikker skal varedeklarere prisnedsættelser tydeligere for at beskytte forbrugerne mod vildledning. Normalprisen for varen skal angives. Varen skal have haft normalprisen i en periode på mindst 30 dage inden prisnedsættelsen.
“Forbrugerne har krav på sande og pålidelige oplysninger om priser. Det er trods alt opløftende at se, at majoriteten af danske butikker sætter priserne ned på ærlig vis. Det er muligt at stole på rigtig mange butikker, men det er ærgerligt, at nogle forsøger at fremstille deres udsalgspriser som bedre, end de rent faktisk er. Det forværrer danskernes tillid til landets butikker,” siger Katrine Barslev.
Tillid på spil
I en ny undersøgelse siger 61%, at de ikke stoler på, at de tilbud de ser under Black Friday, er ægte rabatter, og 71% siger, at de undersøger prisen på en prissammenligningstjeneste inden køb.
Forbrugerombudsmanden har allerede været ude efter flere butikker, som har benyttet sig af tvivlsom markedsføring af tilbud. PriceRunner støtter op om de nye tiltag, for selvom det er en minoritet som fifler med priserne, så falder det tilbage på hele branchen.
”Det er naturligvis et problem, hvis forbrugerne ikke kan have tillid til butikkerne. Heldigvis ser vi mange danskere, som går til Black Friday med sund fornuft og undersøger prisniveauet inden køb,” påpeger forbrugeranalytiker hos PriceRunner Katrine Barslev.
I en ny undersøgelse fra PriceRunner foretaget af YouGov svarer 41% af adspurgte danskere, at de planlægger at handle under Black Friday. Det er muligt at købe de ting, vi alligevel har brug for, til nedsat pris, eller måske starte juleindkøbet i god tid.