Slingbox Pro
Tilbage i 2007 testede vi den oprindelige slingbox classic model. Dengang efterlod den et positivt indtryk, med muligheden for at se tv kanalerne man har derhjemme via f.eks. en bærbar computer, når man er på farten. Siden da er der kommet en ny Slingbox model på markedet med navnet Slingbox Pro. WWW.DIGITALT.TV ser nærmere på Slingbox Pro i denne test.
Siden denne anmeldelse så er der kommet en ny Slingbox på markedet. Læs anmeldelsen af den nye Slingbox Pro-HD
Fakta
Producent: Slingmedia
Produkt: Slingbox Pro
Distributør: EET Nordic
Udlånt af: EET Nordic
Pris: Slingbox Pro set til omkring 2200 kr.
Hvad er Slingbox?
Tanken bag Slingbox, er at sende tv ud fra din eksisterende kabel-tv, parabol boks, antenne-tv eller en anden kilde, som tv på Internettet, så du på denne måde kan se det f.eks. fra hotelværelset i Berlin via din bærbare computer. Du kan ovenikøbet også betjene dit udstyr via nettet, som om du sad der hjemme. Via ekstra software kan du også på nogle mobiltelefoner se tv direkte sendt hjemmefra.
Slingbox Pro – Udpakning og kabler
Slingboxen er rød og i samme velkendte Sling formdesign, som på classic modellen. Om man kan lide farven må være en smagssag. Den er måske ikke som anonym, som nogle gerne ville have det. Nogle vil måske også synes, den er lidt bred i det (33,8 x 14,2 x 6,1), men der skal jo være plads til tilslutningerne på bagsiden.
Slingbox Pro kassen indeholder:
Der kan tilsluttes op til 4 inputs til Slingbox Pro. Antenne signal DVB-T MPEG-2 via antennetilslutningen, composite video, composite eller s-video video samt component video.
HDMI porten mærket HD er netop til component video adapteren og altså ikke til direkte opkobling til en signalkilde via et HDMI kabel. Du kan kun benytte porten med den medfølgende componenet video adapter boks. Det er en lidt klodset løsning med en ekstra boks, der ligger og roder bagved, men der er godt nok ikke plads til de stik direkte på Slingbox’en. Har din set top box component video udgang, er det den bedst mulige signalvej. Såfremt du ikke anvender component video, er det naturligvis heller ikke nødvendigt at tilslutte denne adapter.
Slingbox Pro – Installation
Du forbinder din signalkilde med et af de medfølgende kabler. Bedste kvalitet opnås som tidligere nævnt med component video. Herefter er rækkefølgen S-video og tilsidst composite. Den medfølgende scartadapter er nok den, de fleste vil bruge som tilslutning med det medfølgende composite kabel, men denne løsning er altså i dette tilfælde teknisk ringere end S-Video. Alle udgange har på Pro boksen pass through, d.v.s. at du kan føre kildesignalet videre til f.eks. tv eller surround forstærker.
Via antenne indgangen er der mulighed for at se analoge kanaler f.eks. via kabel-tv. Har man egen antenne, er der som tidligere nævnt mulighed for at se DR 1, DR 2 og TV2 direkte via Slingbox’ens indbyggede DVB-T tuner. MPEG-4 kan den ikke klare så efter 2012 er denne tuner ikke brugbar.
Vi tilsluttede dog i første omgang via component video adapter boksen til vores sattelitmodtager. Adapteren understøtter 720p og 1080i, men ikke 1080p.
Herefter tilsluttede via IR link kablet og placerede IR senderen ud for boksens IR øje. Med denne er det muligt at sende fjernbetjeningskommandoer til boksen, dog forudsat at den er understøttet af Slingboxen.
For at få forbindelse med omverden er det naturligvis også nødvendigt at tilslutte Slingbox’en til ens Internet router. Det sker via Ethernet kabel. Der er ikke trådløs netværk på Slingbox Pro, men for omkring 600-700 kr. ekstra kan du købe SlingLink Turbo, der bruger husets el-ledninger til at sende signaler mellem Slingbox Pro og routeren. Man kan dog spørge, hvor mange forskellige bokse, man vil have stående? Vi benyttede os i denne test af direkte forbindelse til en Linksys router. Når Slingbox’en er på netværket, skulle der gerne komme lys i den tilhørende indikatorlampe på fronten.
Nu er det så blot at gå videre med opsætningen på computeren, hvorfra man ønsker at kunne se tv fra Slingboxen. Det er smartest at gøre dette, når du er hjemme, altså der hvor din Slingbox også står. Der medfølger ikke nogen cd-rom med software, i stedet skal denne hentes via Internettet. Dette er nok også det mest praktiske, for så sikrer man, at man får den nyeste software og ikke en forældet version på cd-rom, der er trykt for længe siden.
Softwaren der skal bruges på din computer hedder Slingplayer desktop. Den virker både med Windows XP (SP2 eller højere) og Vista 32 ogh 64 bit, og der er også en version til MAC. Softwaren fylder 65 mb. Når playeren er hentet, installeres den som alle andre programmer.
Når softwaren er installeret, præsenteres du for denne skærm, der allerede har opfanget, at der er en Slingbox på netværket, der skal konfigureres.
En guide hjælper dig hurtigt igennem de enkelte faser.
Under konfiguration bliver man bedt om at opsætte ens signalkilder. Som tidligere nævnt er der 4 muligheder. Via antenne stikket, composite, S-video og component. Vælger du antenne, så scannes der for kanaler enten analogt eller via egen antenne. Der er understøttelse for DVB-T, men kun ukodede MPEG-2 kanaler. Det tager temmelig lang tid at søge kanaler på analogt kabel-tv signal.
Også model navn bliver efterspurgt, så du kan fjernbetjene dit udstyr via Slingbox softwaren. Der er en del understøttede produkter. Er dit produkt ikke umiddelbart på listen, er der en lang række koder du manuel kan prøve. Sidstnævnte er dog tidskrævende, og man kan komme til at trykke mange gange, inden den rigtige findes. Du kan heller ikke være sikker på at dit produkt er understøttet. Det kan være en idé at spørge i forummet på slingcommunity.com eller på http://www.hifi-remote.com/forums/ Der er nemlig kloge hoveder der laver egne koder til Slingbox’en. På den må fik vi også kode til vores Nanoxx 9500 boks. Det kunne være rart, såfremt Slingmedia på et tidspunkt får øjene op for, at det kunne være praktisk at inkludere en funktion til at lære fjernbetjeningskommandoer.
Vi testede med Viasat HD PVR boksen. Denne er som standard med på listen, og vi kunne betjene boksen ganske godt via fjernbetjeningen, der i øvrigt grafisk er lig med den fysiske.
Canal Digital HD PVR 101-ST (der har component video udgang) fungerede fint med ovenstående kode.
For at kunne se tv fra Slingboxen via Internettet, skal der som oftest åbnes en port i din router. Her lyser Slingbox op med sin enkelthed. Slingbox setup klarer opgaven på de fleste routere (UPnP), uden du skal til at rode med at åbne porte manuelt. Men der er dog også mulighed manual opsætning.
Slingbox Pro – Brug
Slingbox Playeren er programmet, der gør det muligt at forbinde til Slingbox’en. Der trykkes connect, og efter kort tid er der billede på skærmen. Kvaliteten optimeres efter dine forhold. Sidder du på et lokalt netværk med Slingbox’en tilsluttet, så får du en høj kvalitet. Sidder du et andet sted og skal modtage signaler fra Slingbox’en via Internettet, så er kvaliteten ikke nær så høj. Kvaliteten afhænger af din upload hastighed, og denne er for de fleste danske bredbåndskunder ikke så høj som download hastigheden. Det mindst anbefalede er 256 kbps/s, men det er meget ringe. Mindst 1024 kan anbefales for et rimeligt resultat.
Via tilsluttet component video og med HD kildesignal, får du et fint billede på det lokale netværk. Det er dog naturligvis ikke det samme kvalitet, som det oprindelig signal direkte på en fladskærm.
Slingplayer softwaren fungerer generelt fint. Du kan ikke optage indhold, men der gemmes 30 minutters buffer, så du har mulighed for at hoppe tilbage, i det du har set.
Der findes programmer, der kan optage indhold på PC fra Slingbox f.eks. At-Large Recorder 2.
Det er værd at bemærke, at kun 1 bruger af gangen kan benytte sig af signal fra samme Slingbox. Sidder der en og bruger signalet fra Slingbox’en, så har en anden ikke mulighed for at se samtidigt på en anden computer.
Sidder du på en Internet forbindelse væk hjemmefra, er det blot at starte Slingplayer programmet på din bærbar og så logge på din Slingaccount, så kører det med det samme. Bemærk dog at skulle der være nogle andre hjemme på din adresse, så vil de naturligvis skulle se det samme som du selv, såfremt der er tale om signal fra kabel-tv eller parabol Set Top Boks. TV fra den indbyggede DVB-T Mpeg-2 eller analoge tuner i Slingbox’en påvirker ikke andre seere derhjemme.
Konklusion
Slingbox Pro skuffer ikke, når det kommer til ydelse og brugervenlighed. Det er forholdsvis nemt at komme i gang, selv om nogle sikkert vil skulle overvinde synet af de mange kabler, der medfølger. Der er generelt fokus på brugervenlighed og også opsætning på computer fungerede fint for os, uden vi skulle foretage os noget specielt.
Kvalitetsmæssigt er det selvfølgelig rart med mulighed for component video. Dog skal man nok ikke forvente, at denne analoge udgang forbliver almindelig. På de 3 bokse vi testede Slingboxen med, var Canal Digital HD PVR boksen og Nanoxx 9500 HD PVR med component video, mens vi måtte nøjes med S-Video på Viasat HD PVR boksen. Sidder du og kigger mest via Internet forbindelse, så er gevinsten nok begrænset ved component video, eftersom kvaliteten ikke er nær så god, som på det lokale netværk. Kvaliteten er bedre end på den Slingbox Classic vi testede i 2007, både lokalt og via Internettet. Der er væsentlig forskel på lokalt netværk og også en forbedring specielt ved lavere upload hastigheder via Internettet.
Med hele 4 tilslutningsmuligheder, er der muligheder nok for at se tv fra flere kilder. Fjernbetjeningen fungerede for os både med Viasat og Canal Digital Set Top Boks, mens at vi umiddelbart måtte lede forgæves efter en fjernbetjeningskode, der virkede med Nanoxx boksen. Dog fik vi fat på en kode gennem slingcommunities, så det kan betale sig at følge lidt med her, også for generelle tips til Slingbox.
Alt i alt en gadget der virker og leverer det den lover. Den er dog også i den dyrere ende af prisskalaen synes vi, og det er lidt negativt, at den ikke kan levere fuld HD streaming og ikke har trådløst netværk. Skulle du ikke have behov for de mange inputs og DVB-T tuneren, så kan Slingbox Solo være et billigere valg. For dem der vil have bedre kvalitet kan det måske betale sig at se tiden an og vente på om Slingbox Pro HD modellen ikke snart kommer på det europæiske marked. Men det skal siges, at det meget usikkert, om den gør det.