Linux TV Bokse

SATNUX HD+ SC PVR

Fra DIGITALT.TV’s sponsor TV Radio Shoppen kommer denne anmeldelses testobjekt nemlig SATNUX HD+ SC PVR. Der er tale om en prisgunstig Linux software baseret single DVB-S2 tuner PVR ready boks til prissat omkring 2000,-

Design og tilslutninger

SATNUX HD+ SC PVR i stilfuldt sort design, der brydes af en gullig linje på fronten. På fronten finder du også boksens ene indbyggede kortlæser, den kan ikke benyttes udenvidere, men kræver 3. parts software som DIGITALT.TV ikke beskæftiger sig med, så boksen er kun testet med gratis tv.

Udover kortlæseren byder fronten på diode lampe, der indikerer om boksen er tændt, om der optages tv mv. samt en standby knap.

For at betjene boksen skal du således have fat på den medfølgende fjernbetjening.

På bagsiden er der alle de tilslutninger langt de fleste kunne ønske sig:

  • LNB ind og gennemsløjfning
  • RS232 port
  • DVI udgang (der medleveres et DVI-HDMI kabel)
  • Netværkstilslutning
  • e-Sata port
  • 2 X USB
  • Scart
  • Optisk digital lyd ud
  • Modem port

Med i kassen følger:

  • Fjernbetjening
  • DVI – HDMI kabel
  • Kabler og skruer til intern harddisk
  • Scartadaptor
  • Strømforsyning

 

På mange måder er denne model et alternativ til oprindelige DM 800 modellen, der nu ikke længere produceres. Noget af det TV Radio Shoppen slår på, i forhold til deres Satnux boks, er at den har mere ram, bedre køling og et hurtigere chipset. Der er dog tale om en passivt kølet boks med en stor zink køler over cpu’en. Eneste støj, du vil kunne høre, er således evt. fra en monteret harddisk i boksen. Du har også mulighed for i stedet at benytte ekstern harddisk via e-Sata porten.

At der bruges DVI er dog i praksis ikke noget problem, da det medfølgende DVI-HDMI kabel leverer både billede og lyd, som om det var en HDMI udgang. Såfremt du skal bruge et længere kabel end det medfølgende, så er det dog naturligvis værd at bemærke, at det ikke er et standard HDMI kabel, du skal bruge.

Strømmæssigt måler jeg boksen til at bruge 15,9 W i brug og 10 i standby. Jeg kunne ikke lige finde en deep standby mode, i det image jeg benyttede, hvilket sikkert ellers kunne have bragt standby forbruget noget mere ned.

Installation

Medleveret til vores anmeldereksemplar var også en 2.5″ 500 GB harddisk, som skulle monteres. Det er ikke specielt vanskeligt. Satnux boksen benytter en harddisk ramme som først afmonteres. Herefter er det bare at skrue harddisken fast til rammen og montere kabler. Bemærk at du skal afmontere e-Sata kablet intern i boksen for at kunne montere harddisk internt, og du derfor ikke kan anvende både intern harddisk og ekstern e-Sata harddisk samtidigt.

Boksen leveres med Linux software installeret, men du kan også hente andre versioner på www.satnux.com eller konvertere DM800 images til brug i boksen. Bemærk at opdateringen sker via RS232 porten og nullmodem kabel, så har du ikke en computer med seriel com port, så skal du huske at købe et RS232 – USB Stik.

Der er en opstartsguide til at komme i gang med, og du har også mulighed for at vælge dansk som menu sprog. Installationen af parabol position og LNB er som man kender det i Enigma2, altså velfungerende og med alle muligheder i forhold til selv mere avancerede DiSEqC løsninger. Kanalsøgningen fandt fint kanaler på både 1 vest, 19,2 og 28,2 øst, men det tager naturligvis lidt tid.

Opløsningsmæssigt tilbyder boksen mulighed for 576,720 eller 1080i.

Daglig brug

SATNUX HD+ SC PVR er hurtig i brug specielt i forhold kanalzapping, så skal du ikke vente på at få billede på skærmen. I forhold til menuerne synes jeg af og til, at den virkede en anelse træg i forhold til at reagere på fjernbetjeningskommandoer, men det kan være specielt i forhold til det image, jeg havde installeret.

Den medfølgende fjernbetjeningen har ikke dedikerede knapper til PVR delen, hvilket betyder du skal bruge nogle af farvetasterne eller den shift knappen. Det afhænger vist af, hvilket image du installerer.

Ellers så har boksen de muligheder, der er gældende for alle Enigma2 software styrede bokse, såsom tekst-tv, undertekster, EPG også fra f.eks. Freesat kanalerne, hvilket også gør den interessant til brug med gratis tv fra 28,2 øst. Du har mulighed for at justere på stort set alt og menudesign ved at vælge et andet skin.

PVR og mediebrug

Efter formatering og angivelse af optagelses-sti til hardisken har du mulighed for at optage eller pause tv. Optagelser kan du lave manuelt, via EPG eller sågar via webinterface. Det fungerer fint, og skulle du have lyst til at optage mere end 1 ting eller se et program og optage et andet, så lader det sig fint gøre, men naturligvis kun såfremt det er på 1 og samme transponder. Har du en optagelse i gang og vil skifte kanal, så kan du i kanalmenuen se, hvilke kanaler du kan skifte til, uden at det stopper din optagelse, hvilket er praktisk.

Spoling kan ske manuelt eller ved at hoppe i tid med tal tasterne. Optagelser gemmes i .ts format og kan hentes ud fra boksen.

Med boksen kan du via medieafspilleren i boksen afspille video og musik, der ligger på boksens harddisk eller dit hjemmenetværk. Den kan afspille en del, men forvent ikke umiddelbart at alt understøttes. Men den klarer de fleste almindelige avi, mpg og mkv, DVD image filer.

Udover dette, er der en mængde plugins f.eks. YouTube med mere, der kan hentes og installeres på boksen.

Konklusion

SATNUX HD+ SC PVR er et godt bud på en boks til dig med hang til Linux baseret firmware, med de muligheder det giver, i forhold til opsætning og udvidelser. TV Radio Shoppen sælger boksen med 2 års garanti, hvilket vidner om at man tror på produktet også kvalitetsmæssigt.

SATNUX HD+ SC PVR har fungeret fint for mig, og som tidligere nævnt med flot hastighed i forhold til zapping. PVR delen er enkel at montere, og samlet får du altså en del for de omkring 2000,- boksen koster.

Tjek dagsprisen hos TV Radio Shoppen her

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard