Branche-NytHDTV

Sammenligning – Bedste billedkvalitet fra fodbold VM

vm billedkvalitetUltra HD VM fodbold har vi jo endnu til gode, så den bedste billedkvalitet vi danske seere kan få fra fodbold VM i Brasilien er i 720p (1280×720 opløsning).

I forbindelse med kvartfinalen Frankrig – Tyskland tjekkede vi her på DIGITALT.TV billedekvaliteten på 4 forskellige HD tv kanaler, der alle sendte kampen i 720p.

Selv om opløsningen var den samme, så kunne vi godt se forskel på billedkvaliteten på de 4 kanaler. Læs videre og se hvilken kanal vi synes leverede den bedste billedkvalitet.

De 4 kanaler vi tjekkende var:

  • TV 2 HD (Stofa og Canal Digital)
  • Das Erste ARD HD (Stofa)
  • SVT HD (Stofa)
  • NRK1 HD (Stofa)

Hvor ser man forskel?

Specielt de tidlige 18:00 kampe har vi bemærket til tider har virket lidt uldne på DR1 HD og TV 2 HD. Her er der også svære betingelser med både skygge/sol, og holder vi øje med græsset, så har vi set en tendens til blokdannelse og utydelig gengivelse.

Tydeligst er det på oversigtsbilleder med meget forskelligt altså både græs, spillere, tilskuere og sol + skygge. Det er her komprimeringen af billedet bliver presset mest.

Vi oplevede sjovt nok, at billedkvaliteten blev bedre under kampen Frankrig – Tyskland, efterhånden som mere af banen kom i skygge. På en eller anden måde virkede det som om,  at komprimeringen af signalet havde det bedre med dette.

Et andet sted at holde øje med billedkvaliteten er omkring f.eks. midtercirklen og de enkelte spillere på banen. Der er en tendens til at opstå lidt støj i kanten af disse.

Sådan så vi billedkvaliteten på de 4 kanaler

TV 2 HD leverer efter vores mening ikke den bedste kvalitet. Med de meget kritiske briller på, så ser vi en tendens til blokdannelse og utydelig gengivelse af græstæppet i flere situationer. Det var tilfældet både med Stofa og Canal Digital som signalkilde. Canal Digital har en lidt højere video bitrate end Stofa og virkede måske marginalt bedre, men der var ikke en markant forskel.

Norske NRK1 HD var nogenlunde på niveau med TV 2 HD.

Så dysten om vores førsteplads i denne lille billedkvalitetsdyst står altså mellem tyske ARD HD og svenske SVT HD, og her var kampen tæt.

Både ARD HD og SVT HD leverede efter vores vurdering en synlig bedre billedkvalitet specielt i første halveg. Græstæppet stod tydeligere også i mere krævende billedsituationer.

Vi fornemmede en anelse mindre tendens til støj omkring spillerne på SVT HD i forhold til ARD HD, så derfor kårer vi SVT HD som vores vinder i denne lille billeddyst.

Vi må dog også sige, at vi i denne sammenligning har haft de meget kritiske briller på. Der er ikke nogle af de 4 kanaler, der leverer en dårlig billedkvalitet, og de fleste vil næppe lægge mærke til forskellene vi så, men af og til er det nu sjovt at nørde lidt omkring den slags, synes vi 🙂

Bitrate eksempler på de 4 kanaler

Det er ikke rigtig til at gengive billedkvalitetsforskellen i stilbilleder, men vi inkluderer herunder 4 øjebliksbilleder med bitrateinformation på de 4 kanaler, også for at vise, at bitraten alene ikke nødvendigvis er afgørende for at have den bedste billedkvalitet. Alle bortset fra TV 2 HD hos Stofa benytter i øvrigt variabel video bitrate, der altså ændrer sig dynamisk løbende.

Du kan klikke billederne for at se dem i fuld størrelse.

TV2 HD Stofa
TV2 HD Stofa
TV 2 HD Canal Digital
TV 2 HD Canal Digital
NRK1 HD Stofa
NRK1 HD Stofa
ARD HD Stofa
ARD HD Stofa
SVT1 HD Stofa
SVT HD Stofa

I samme kategori

Back to top button