Sådan dækker DR Eurovision 2014 – komplet overblik
Verdens øjne er rettet mod Refshaleøen i København, når Danmark er vært for verdens største musikkonkurrence, og også mange af DRs programmer har rettet mikrofoner og kameralinser mod den festklædte ø i ugen op til det store show. Mens DR3 sender ‘Europa i glimmer’ og ‘Monte Carlo elsker Eurovision’, viser DR1 både dokumentar, quiz og optaktsprogrammer om Eurovision. Desuden kan danskerne naturligvis følge konkurrencen, når DR sender semifinalerne den 6. og 8. maj og den store finale, hvor Basim skal forsvare de danske farver den 10. maj.
Europa i glimmer
Grand Prix-entusiast og journalist Sisse Sejr-Nørgaard er i programserien ‘Europa i glimmer’ rejst ud for at se nærmere på nogle af de senere års mest aparte Eurovision-deltagere. I det sjette og sidste afsnit, prøver hun blandt andet at finde svar på, hvorfor vi i Danmark valgte at rime os igennem et 4 timer langt live tv-show, da vi i 2001 var værter ved Eurovision.
Det sjette program, ‘Europa i glimmer – Danmark’ sendes torsdag den 1. maj klokken 20.30 på DR3 og genudsendes søndag den 4. maj klokken 19.00 på DR1. Lørdag den 10. maj genudsendes samtlige seks udsendelser på DR3 fra klokken 16.00.
Monte Carlo elsker Eurovision
Det bliver anderledes og sprængt fyldt med begejstring, når to af Danmarks mest populære radioværter, Peter Falktoft og Esben Bjerre fra P3’s ‘Monte Carlo’, kommenterer Eurovision-finalen på DR3 lørdag 10. maj fra klokken 21.
Eurovision Song Contest – bag kulissen
I fire dokumentarprogrammer får seerne mulighed for at følge hele tilblivelsen af verdens største musikkonkurrence og Danmarks største tv-show til dato. DR Reportagegruppen har på tætteste hold fulgt, hvordan den store event er blevet til, og seerne er blandt andet med på sidelinjen, når værtsbyen bliver udvalgt, når værterne bliver castet, og når hallerne på Refshaleøen bliver bygget op. De første tre programmer sendes den 3. maj kl. 19.25, 4. maj kl. 19.30 og 5. maj kl. 20.30 på DR1, mens det sidste af programmerne, som følger med bag kulisserne under selve Grand Prix-ugen, bliver vist tirsdag den 20. maj.
Optakt til Eurovision
I to programmer præsenteres seerne for de sange, Bassim er oppe imod i den store Eurovision Song Contest Finale. Programmerne sendes på DR1 tirsdag den 29. april og onsdag den 30. april kl. 24.00, og genudsendes henholdsvis lørdag den 3. maj kl. 09.30 og søndag den 4. maj kl. 09.40.
Eurovision – special
‘Kender du typen? Grand Prix-special’
Mads Steffensen og livsstilseksperterne Anne Glad og Christian Grau er trukket i festtøjet og fejrer i denne helt særlige udgave af programmet Eurovision med masser af Grand Prix-nostalgi, konfetti og gæsteoptrædener fra kendte Grand Prix-stjerner. Sendes onsdag den 7. maj kl. 20.00.
‘Hvem var det nu vi var? Melodi Grand Prix-special’
DRs nye store fredagsquizprogram starter ud med en ‘Melodi Grand Prix Special’ fredag den 9. maj klokken 20.00, hvor Martin Brygmann og Ole Kibsgaard kappes mod Jim Lyngvild og Julie Berthelsen om deres viden om Melodi Grand Prix gennem tiden. Jacob Riising er vært.
‘Magasinet Penge: Investering i en folkefest’
Eurovision kommer til at koste massevis af kroner. Men er det mon en god investering? For hvor meget ruller tilbage i kassen i form af f.eks. en nærmest global reklameværdi og indtægter fra turister? Magasinet Penge undersøger, hvad Melodi Grand Prix egentlig er værd. Sendes på DR1 onsdag den 7. maj klokken 21.55.
Aftenshowet
Aftenshowet sender i ugen op til finalen fra Rådhuspladsen og fra Refshaleøen ved B&W Hallerne, og har masser af Grand Prix-gæster og -indslag på programmet. Sendetiden er den sædvanlige fra klokken 19.00-19.55.
Historien om Det Europæiske Melodi Grand Prix
En australsk dokumentarserie i to afsnit. Alle elsker – eller elsker at hade det store årlige tv-show. I 1956 fik svejtseren Marcel Besancon fra den Europæiske Broadcasting Union den dristige ide at lave en sangkonkurrence, der kunne forene et krigshærget og forarmet Europa. Efterhånden som Den Kolde Krig tog til, blev sangkonkurrencen et vindue til det glitrende og teknologisk overlegne Vesten og et symbol på Vestens frihed modsat den kulturelle undertrykkelse i Østeuropa. Og da det stod klart, at Vesten ville vinde Den Kolde Krig, voksede showet sig til at blive verdens største show. Sendes onsdag den 7. maj og torsdag den 8. maj klokken 23.00 på DR2.
Semifinalerne
Selve konkurrencen skydes i gang med to semifinaler henholdsvis tirsdag den 6. maj og torsdag den 8. maj kl. 21.00 på DR1.
I den første semifinale kæmper Armenien, Letland, Estonia, Sverige, Island, Albanien, Rusland, Aserbajdsjan, Ukraine, Belgien, Moldova, San Marino, Portugal, Holland, Montenegro og Ungarn om at gå videre til finalen. Se mere her
I den anden semifinale er det landene Østrig, Hviderusland, Makedonien, Finland, Georgien, Grækenland, Irland, Israel, Litauen, Malta, Norge, Polen, Rumænien, Slovenien og Schweiz, der kæmper om pladserne. Se mere her
Finalen
Som sidste års vinder har Danmark allerede sikret sig plads i finalen, der sendes den 10. maj klokken 21.00 på DR1. Fra klokken 19 er der kæmpe optaktsfest til den store aften på DR1 med kendte gæster og reportager fra hele landet og fra den røde løber ved B&W Hallerne. Se mere her
Døve får deres egen Grand Prix-aften på Ramasjang
Den 10. maj omdanner DR vejrstudiet til Grand Prix-studie. Døve performere har indøvet sangene, og tegnsprogstolke sørger for, at alle kan point og kommentarer med. Fra klokken 21.00 til cirka 00.30 sender kanalen en Grand Prix-aften for døve.
Har indøvet alle sange
I de seneste uger har døve performere indøvet alle årets Grand Prix-sange, og mens showet kører i baggrunden, vil de lave deres egen kunstneriske fortolkning af de forskellige sange og stemningen i dem, ligesom de på tegnsprog vil fortælle, hvad sangene handler om.
Imellem sangene vil tegnsprogstolke oversætte, så de døve får kommentarerne og ikke mindst pointgivningen med under det stort anlagte show, hvor Lise Rønne, Pilou Asbæk og Nikolaj Koppel er værter fra B&W-hallerne.
”DR tilstræber at tegnsprogstolke begivenheder af stor national interesse, og vi syntes, at Det Europæiske Melodi Grand Prix i Danmark var en helt oplagt mulighed. Samtidig benytter vi begivenheden til at blive klogere på, hvor godt tegnsprogstolkning af underholdning fungerer. Vi har tegnsprogstolket nyheder i en årrække, og senest er en stribe dokumentarer også blevet det. Men i underholdningsgenren er vi uerfarne,” forklarer DRs tilgængelighedsredaktør Heidi Sivebæk.
Døvesprog er forskelligt i Europa
Døvefilm, som også laver det ugentlige program ’Tidens Tegn’ på DR2 og som tolker de daglige nyhedsudsendelser på Tegnsprogskanalen, står sammen med Danske Døves Landsforbund for formidling af Grand Prix-konkurrencen for døve, mens DR står for produktionen.
Ifølge chefkonsulent Jan Rosendal fra DR Medier lavede svenskerne også en tv-aften for døve, da Emmelie de Forest sidste år hev sejren hjem til Danmark i Malmø.
”Vi ville gerne have lavet aftenen, så alle Europas døve fik tilbuddet med, men desværre er døvesprog ikke universelt. Det er forskelligt fra land til land,” forklarer han.
Kilde: DR