Regeringens udspil til ny medieaftale – Streamingtjenester skal yde et kulturbidrag
Regeringen har fremlagte deres udspil til en ny medieaftale. Udspillet omfatter flere elementer der berører streaming og tv-markedet. Herunder kan du få et overblik over disse elementer.
Regeringen foreslår at:
- Arbejde for at sikre, at apps fra danske public service-medier får en fremtrædende placering på digitale enheder – f.eks. Apple TV og Android TV.
Streamingtjenester skal yde et kulturbidrag
Regeringen foreslår at:
- Indføre et kulturbidrag for streamingtjenester på 5 procent af tjenesternes omsætning i Danmark, som skal anvendes til produktion af dansk kvalitetsindhold. Bidraget skal gå til en større public-service pulje samt forøge tilskuddet til danske film.
- Ordningen udformes som en trappemodel. Streamingtjenester, der investerer meget i produktioner med dansk indhold, betaler et mindre kulturbidrag end tjenester, der ikke gør.
Danske serier, film og dokumentarer binder os sammen som land og befolkning. De bidrager til vores fælles dannelse og kan både udfordre og inspirere os til nye perspektiver på os selv og samfundet. Dansk kulturindhold vinder stor international anerkendelse og har høj kvalitet. Men streamingtjenesternes hastige indtog på det danske marked udfordrer finansieringsgrundlaget, tilgængeligheden og udbredelsen af dansk indhold.
Streamingtjenesterne fylder mere og mere i danskernes mediebrug på bekostning af danske medier og platforme, og samtidig bidrager udenlandske streamingtjenester ikke til det danske mediekredsløb på lige fod med danske aktører. Det udfordrer de danske produktionsmiljøer og rettighedshavere.
Derfor er der brug for, at produktionen af dansk indhold styrkes, så danskerne også fremover har mulighed for at møde dansksproget kvalitetsindhold.
Med et kulturbidrag fra streamingtjenesterne vil regeringen styrke produktion af indhold, der har udgangspunkt i dansk kultur, samfundsforhold og historie.
Et stærkt digitalt DR med fokus på hele Danmark
Regeringen foreslår at:
- DR’s digitale public service-tilbud og platforme styrkes.
- DR skal styrke sin lokale og regionale dækning.
- DR skal styrke sit public service-tilbud til unge.
- DR skal have en stærk og uafhængig bestyrelse, som understøtte udviklingen af DR som en moderne medievirksomhed.
- DR skal være transparent om brugen af algoritmer og personalisering af indhold og gøre det tydeligt for brugerne, hvordan anbefalet indhold erudvalgt.
DR skal være garanten for indhold, der rager så højt op og har så meget kvalitet, at det er relevant og bliver brugt af hele befolkningen og dermed skaber fælles referencer og understøtter den demokratiske samtale i Danmark. Samtidig skal DR være endnu stærkere til stede regionalt, så DR også understøtter den demokratiske samtale og deltagelse lokalt.
TV 2 og de regionale TV 2-stationer er på samme måde vigtige for at sikre dansk kultur og journalistik i medielandskabet. Derfor bliver TV 2 ikke sat til salg under denne regering.
Ny public service-pulje og mere public serviceindhold til unge
Regeringen foreslår at:
- Tilskudsmodtagere fra public service-puljen skal leve op til de overenskomstlignende løn- og arbejdsvilkår, der er gældende på området.
- Tilskudsmodtagere skal leve op til kædeansvar, når der anvendes underleverandører.
- Regler om aftalelicens og rettigheder skal efterleves, når der modtages støtte. I lighed med filmstøtten.
- Public service-puljen udvides til også at støtte indhold produceret til radio og podcast.
- Produktionen af public service-indhold til unge styrkes.
- Distributionskravene revideres i lyset af medieudviklingen.
Der har aldrig været så meget udenlandsk indhold tilgængeligt som i dag. Men indholdet på de store streamingtjenester tager kun sjældent afsæt i dansk kultur og danske samfundsforhold. Regeringen vil derfor styrke produktionen af bl.a. danske film og serier.
Public service-puljen har over mange år bidraget til, at der bliver produceret dansk public service-indhold af høj kvalitet. Public service-puljen sikrer samtidig, at godt dansk public service-indhold kan produceres og distribueres gennem flere kanaler end DR’s.
Den internationale konkurrence om danskernes medieforbrug gør det nødvendigt med en ny public service-pulje, så der kan produceres dansk indhold til flere målgrupper og på nye platforme. Samtidig er der behov for at forøge public service-puljens økonomi, så der kommer flere penge til at understøtte udvikling og produktion af dansk indhold.
Den internationale konkurrence i film- og tv-branchen har også medført et stigende pres på både arbejdsvilkår i branchen og den danske rettighedsmodel, der sikrer fair betaling til producenter, skuespillere, instruktører etc. Regeringen vil derfor indføre et krav om, at når der produceres indhold for offentlige midler, skal det ske under ordentlige og regulerede arbejdsvilkår.