Nyheder

Protesten – Dokumentarfilm om en enkelt gestus, der fik store konsekvenser

OL tilbage i Mexico 1968. Den australske atlet Peter Norman havde netop løbet sit livs løb. Men i stedet for at blive mødt af stor jubel, blev der råbt fra tilskuerrækkerne. Dokumentarfilm om en enkelt gestus, der fik store konsekvenser. 

1960’erne var en tid præget af store sociale og politiske uroligheder. For eksempel blev de sorte nægtet adgang til klubber, hoteller og svømmebassiner, og i skolerne var der raceopdeling. I idrætsverden blev der også gjort forskel og der var store uligheder. Under De Olympiske Lege i Mexico i 1968 bestod det amerikanske OL-hold ikke af et samlet hold, men af to hold: de hvide atleter og de sorte atleter. 1968 var også året, hvor Martin Luther King blev skudt, hvilket kun fik spændingen mellem de to grupper til at kulminere yderligere. 

På podiet efter mændenes finale i 200-meter rakte de to amerikanere Tommie Smith og John Carlos begge deres knyttede næver i vejret for at vise deres sympati for ”Black Power bevægelsen”, der kæmpede mod diskriminering af de sorte. Gestusen blev mødt af kritiske tilråb fra tilskuerrækkerne og blev forsidestof i aviserne. 

De to atleter, Smith og Carlos, blev sendt hjem fra OL og udelukket for at deltage i flere Olympiske Lege nogensinde. Selv australieren Peter Norman, der tilkendegav sin støtte til bevægelsen ved at bære en badge på sin trøje, blev mødt af stor kritik af det etableret idrætssystem i sit land resten af sit liv.

Dokumentarfilmen går tæt på en historisk begivenhed, der afspejlede den særlige tidsånd. I filmen er der desuden arkivoptagelser og interviews med atleterne Smith, Carlos og Norman.

Dansk premiere: lørdag den 16. oktober kl. 22.00 på Viasat History


Bestil Allente TV her
Reklame-link

I samme kategori

Back to top button