Parabol guidesParabol installation

Parabol motorstyring

feature parabolmotorVil man have størst mulig frihed med sin parabol, og har man interesse i mange forskellige satellitter, så kan det være en god idé at overveje en motorstyrings løsning. Der fås mindre og større systemer. Det der omtales i denne artikel er parabolmodtagelse på op til 120 cm store paraboler.

Om USALS motorstyring

USALS er en udvidelse af den oprindelige DiSEqC 1.2 protokol som gør installation og den daglige brug af en DiSEqC motorstyringsløsning lettere. USALS beregner satellitpositionerne ud fra installations lokalitetens længde og breddegrad. Med USALS skal du finde satellitten i midten af “satellithimlen” ud fra din position, og så vil USALS normalt kunne regne ud, hvor de andre er automatisk.

USALS understøttelse er normalt angivet i specifikationerne på modtagerne, men enkelte producenter har lavet en kopieret løsning og kaldt den DiSEqC 1.3 Go to X eller lignende navne. Du finder ikke motorstyringsunderstøttelse på abonnements boksene fra de danske betalings-tv udbydere, da disse kun er beregnet til modtagelse af de enkelte udbyderes kanaler.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Motorenhederne sælges ofte til forskellige størrelse paraboler, og man skal ikke forsøge sig med større paraboler end specifikationerne angiver. Normalt er maks for almindelig DiSEqC motorer 1.2 meter paraboler. Motoren kan nemt give op ved for megen vægt, og stormvejr kan også belaste motoren meget, så har man f.eks. to egnede placeringer, hvor den ene er mere i læ end den anden, så bør man gå efter denne.

Motorstyret parabol installation (hovedpunkter)

Motoren får strøm gennem kablet fra satellitmodtageren. På motoren er der en tilslutning for dette kabel normalt mærket Rec og en tilslutning til kabel frem til LNB hovedet. Der er typisk også knapper til manuel drejning af parabol mod øst og vest.

Først og fremmest skal du sørge for at din mastestang eller lignende står helt lodret. Naturligvis skal du også på motoriserede løsninger sørge for at have fri udsigt mod satelliterne på sydhimlen. Husk at satelliterne ligger som en bue på himlen, des længere væk man kommer fra stik syd des lavere “hænger” satelliten på himlen. Du kan derfor heller ikke modtage satellitter over USA med en parbol i Danmark.

Herefter monteres motorenheden på masten.

På motoren indstilles breddegraden for din geografiske position og møtrikken fastgøres.

Efter montering af parabolen på motoren, skal man sørge for at den er på linie med indikatoren på motorarmen.

168 hx elevation 1Endelig skal parabolens hældning justeres. Her er det nok mest krævende moment i installation, og kan tage lidt tid at få optimeret og skalaen er oftest ikke standardiseret, så det afhænger af de forskellige mærker parabolskærme.

På modtagerens menu indstilles på den satellit, der er nærmest stik syd. I Danmark ca. 10 øst Jylland / 13 øst Sjælland. Ligger du ikke helt på linie kan du fintune øst/vest via modtagerens motormenu (normalt move funktionen).

Indtast din geografiske længde/breddegrad i modtagerens motoropsætning. Du kan finde disse data på www.heavens-above.com

Justér motoren ude på masten med parabol indtil der er korrekt signal fra den valgte satellit. Husk du skal dreje selve motorenheden og ikke kun parabolen på motorenheden. Der skal stadig være en lige linie mellem parabol og motor som på 4. billede i venstre side. Justér også hældningen på selve parabolen optimalt på denne position.

Så skulle du gerne være kørende.

Eksterne links:

StabUSALS

I samme kategori

Back to top button