Branche-Nyt

Optager du stadig TV? Fra VHS til optagelser i skyen og streaming

Det er ikke mange år siden, at det var helt almindeligt at optage tv. Med videomaskinernes indtog i 80’erne, så åbnede muligheden sig for at planlægge, det man gerne ville se, uden at man var afhængig af at side foran skærmen, lige når udsendelsen blev sendt. Man kunne f.eks. lige optage en film fra tv, og se den når som helst og flere gange for den sags skyld.

Efter videomaskinerne gik mange over til DVD optagere / harddiskoptagere eller tv-bokse med indbygget harddiske. Det gav bedre kvalitet og bedre brugervenlighed.

I de senere år så har tv-boksen fra YouSee f.eks. helt droppet tanken om en indbygget harddisk i tv-boksen. I stedet “optages” der virtuelt hos dem, så reelt streamer du bare.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Her i 2021, så er der nok fortsat nogle, der optager tv, men vi i stor stil erstattet behovet for at optage tv med streaming, hvor du bare kan streame on demand, det være sig f.eks. fra DRTV eller TV 2 Play. Så spørgsmålet er om det stadig giver mening at optage tv?

Optag uden udløbsdato

yousee tv optag skyenDet væsentligste argumenter for stadig at optage tv er, at man gerne vil gemme det permanent. Indhold på streamingtjenester kan komme og gå på grund af rettigheder, og optager man på f.eks. YouSee’s nyeste tv-boks, så er det ikke tilgængeligt uden bagkant. Det kan f.eks. være tilgængeligt et år, hvorefter det forsvinder. Du har således ikke en sikker blivende kopi af de indhold, ligesom du har, såfremt du har gemt din egen kopi.

Er din egen fysiske optagelse egentlig uden udløbsdato?

rec_usb_start

De fleste TV tilbyder mulighed for optagelse af tv på en USB harddisk. Det er dog langt fra sikkert, at dine optagelser er uden udløbsdato, selv om de ligger på din egen lagringsenhed tilsluttet tv’et. Optagelser lavet via et TV på en usb harddisk er ofte låst til det TV, du har optaget indholdet på. Går tv’et i stykker eller skifter du tv, så er det indhold du har optaget ikke længere muligt at afspille. Du har ofte heller ikke mulighed for at sikkerhedskopiere dine optagelse.

Der er visse tv-bokse og harddiskoptagere, der kan lave optagelser, der tillader kopiering, og der ikke er låst til den enkelte enhed. Det gælder f.eks. tv-bokse som Dreambox og VU+ samt Panasonic blu-ray/harddiskoptagere.

Kan man optage et HDMI signal

Det spørgsmål kan være aktuelt, f.eks. du har optagelser i skyen på en tv-boks, der udløber. Så kunne det være smart, hvis man kunne optage det over på noget andet via HDMI signalet.

HDMI USB Capture

Umiddelbart kan det rent teknisk godt gøre, f.eks. via en USB HDMI capture enhed og en computer. Der er dog en stopklods for dette, og det er kopibeskyttelse af signalet.

Der har været HDMI splitters i omløb, der “glemte” at sende kopibeskyttelsen videre, dermed var der ikke noget problem i at optage. Det er sådan én, vi bruger, når vi skal lave videoer/billeder f.eks af medieafspilleres brugeroverflade. Aktuelt har vi dog ikke lige overblikket i forhold til specifikke splitter modeller med den mulighed, og steder de kan købes.

Der findes også enkelte tv-boks fra f.eks. Vu+, der har HDMI input mulighed, som med lidt snilde kan optage HDMI signal.

Feintech HDMI til DVB C

Endelig så er der også mulighed for en enhed, der kan lave et HDMI signal om til en digital tv-kanal, som du så kan optage på f.eks. en harddiskoptager. F.eks. FeinTech modellen på Amazon her, men der er også billigere DVB-T HDMI modulator modeller på Amazon.

Optager du fortsat TV og hvad optager du så? Skriv gerne en kommentar længere nede.


Image

I samme kategori

Back to top button