HTPC

Octopus Net – Netværks tv-tuner fra Digital Devices

Octopus Net introduktion

Octopus Net er en ny netværkstuner fra det tyske firma Digital Devices. Enheden kan bedst beskrives som en 5 port netværksswitch med indbygget tv-tuner moduler. Med den kan du sende op til 4 tv-kanaler ud til forskellige enheder samtidigt, og dermed se tv på enheder, der ikke selv har en tv-tuner indbygget.

Octopus Net’s tunere er baseret på Digital Devices DuoFlex tunermoduler og fås enten med 2 eller 4 tunere. Disse fås som DVB-C/T eller DVB-S2. Rent teknisk så benytter Octopus Net  SAT>IP teknologien fra SES/Astra, og Octopus Net  fungerer således som en SAT>IP Server. Sat>IP standarden demolerer og konverterer satellit-tv signaler til IP signaler, og åbner dermed op for en mere enkel distribution, og at produkter uden satellit-tv tuner som tablets, PC’er, bærbare, smartphones med mere kan modtage signalerne.

Twin Tuner udgaven af Octopus Net koster ca. 250 Euro

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Vi har testet Octopus Net med DVB-S2 og DVB-C (Stofa) signaler.

Udpakning

 

Octopus Net kommer fint pakket ned i en kasse. Med i kassen er:

  • Octopus Net Netværkstuner/switch enheden
  • Ekstern strømforsyning
  • Monteringsbeslag til vægmontering
  • Manual (endnu kun på tysk – en engelsk kommer senere)

 

Octopus Net måler 12,5 x 12,5 cm og ca. 4 cm høj. På forsiden er der status indikatorer samt en slot til kortlæsermodul.  BEMÆRK Billeder er af ældre version. Den Digital Devices sælger nu ser anderledes ud.

På bagsiden de 5 Gigabit netværksporte porte, tuner indgange samt strømtilslutning.

Digital Devices ville gerne give os mulighed for at teste alle signaltyper, så vores testenhed er udrustet med 2 x DVB-C/T og 2 x DVB-S2 tunere. Og det er netop det smarte ved Octopus Net, at man kan skifte tuner enheder, og f.eks. også starte med 2 tunere og tilføje 2 ekstra senere. Du åbner Octopus Net i bunden for at ændre eller tilføje tunermoduler.

På den model vi tester er der 1 kortlæser plads. På den model Digital Devices sælger nu er der 2 porte.

Installation

Det er super enkelt at få Octopus Net installeret. Det er sådan set bare at koble den til din netværks router, så får den automatisk en ledig IP adresse og kommer på dit hjemmenetværk. Du skal slet ikke installere drivere, som det ellers typisk er tilfældet med tv-tuner enheder.

Du får adgang til din Octopus Net under netværksenheder i Windows. Dobbelt-klikker du på Octopus Net ikonet, så får du vist et web-interface i din browser. I dette kan du aflæse statusinfo, opsætte LNB/Unicable indstillinger, tjekke for opdateringer med videre. Oftest vil du dog slet ikke have behov for at ændre noget her.

Octopus Net med Digital Devices TV

Det kan være en god idé at starte med at afprøve din Octopus Net enhed med Digital Devices medfølgende software på en PC. Den kan du hente på deres hjemmeside her. Digital Devices TV softwaren er baseret på det velkendte program DVBViewer.

Under hardware indstillinger i denne software vil din Octopus Net fremgå som RTSP netværksenhed. Sørg for at opsætte tunertype til den type du har i din Octopus Net, og så kan du efterfølgende scanne kanaler ind.

Digital Devices TV programmet virker med alle signaltyper og kanalskifte fungerede hurtigt og stabilt i vores test.

Det er også muligt, via medieafspiller softwaren VLC at se om der er hul igennem. I forhold til kabel-tv, kan du skrive en aktiv frekvens i under åben netværksstream som f.eks. rtsp://Ipadresse på din OctpusNet/?freq=498&msys=dvbc&sr=6900&mtype=256qam&pids=all. Pids værdierne tilsidst kan så ændres,til den kanal du ønsker at se. Formlen er PAT, PMT,VPID, APID, men det kræver, så at du kender dem, f.eks. ved at aflæse dem under info i kanallisten i Digital Devises TV softwaren. PAT Pid værdien er typisk 0, så det er de øvrige du skal være opmærksom på.

Octopus Net med Windows Media Center

Octopus Net fungerer ikke direkte med Windows Media Center. Du kan således ikke uden videre sætte den op som tunerenhed uden ekstra software. Det du skal bruge for at anvende Octopus Net med Windows Media Center er DVBLink softwaren fra DVBLogic.

De elementer du skal bruge er DVBLink Server og DVBLink TVSource.

Du kan dog prøve DVBLink TVSource først inden du køber, så du kan teste det hele virker først inden du bruger penge.

DVBLink opsættes også i et webinterface, de sker via DVBLink Configuration genvejen. Her aktiverer du TV Source og sætter efterfølgende dine Octopus Net tunere op under kilder. Satellit-tunerne kan opsættes med 1.0 og 1.1 DiSEqC support.

I forhold til kabel-tv, så er der 2 forskellige måde at søge kanaler på. En Fast og en Normal. Fast søger ud fra en hovedfrekvens, som med Stofa burde være 346000, symbolrate 6900, QAM 64. DVBLink fandt også vores DVB-C signal, men scanningen gav en fejl (Fejl ved skanning: Intern fejl). Formentlig er der noget her der skal opdateres hos DVBLogic for at det virker.

Normal scannemetoden fungerer ud fra en frekvensdata fil. Der er flere medfølgende, også en Stofa (Kolding), som vi så kunne redigere via en teksteditor i forhold til vores lokale udbyder, men det må siges at være lidt besværligt, og kræve man kender de frekvenser, der er aktive. Transponderfilerne ligger i mappen C:\Program Files (x86)\DVBLogic\DVBLink\common\transponders.

EPG mæssigt kan du enten tilføje en ekstern kilde i DVBLink, eller forsøge dig med EPG data fra din tv-udbyder. Det lykkedes dog kun for os at få scannet EPG data ind for DR1 via vores Stofa signal. Der er en EPG import udvidelse til TimeFor.TV fra DVBLogic, så det kunne også være en mulighed.

Når du ellers har fået scannet kanaler ind i DVBLink, er du klar til at hoppe over til Windows Media Center og opsætte tunere der.

 

Det er vigtigt, at du under opsætning tilføjer alle de DVBLink Tunere, der er tilgængelige i opsætningsvinduet i Windows Media Center, ellers finder en scanning ingen kanaler. Men har du gjort det, så får du lynhurtigt alle de kanaler du har scannet ind i DVBLink over i Windows Media Center. Ignorer når du får en PlayReady opdateringfejl, det er et generelt problem med DVBLink.

Windows Media Center kører fint, når du ellers har fået DVBLink sat korrekt op. Opsætningen via DVBLink er dog for de lidt mere nørdede både i forhold til kanalsøgning og EPG.

Octopus Net med DVBViewer

DVBViewer er vores foretrukne tv-tuner software, specielt DVBViewer Recording Service. Octopus Net er også understøttet her. Det kræver blot, at du under hardware trykker + knappen for at opsætte RTSP (SAT>IP) enheder. Har du 4 tunere i din Octopus Net, tilføjer du 4, har du 2 tunere tilføjer du 2. Så er det bare at opsætte korrekt tunertype, og så skulle de gerne virke og du kan scanne efter kanaler, se og optage tv osv.

Octopus Net på din tablet eller Smartphone

En af de smarte ting ved SAT>IP teknologien er, at tv-signalerne bliver gjort bredt tilgængelige, så du kan tilgå tv fra mange forskellige enheder. Vi har testet Elgato Sat>IP appen på iPad, men den findes også til Android.

Elgato app’en virker kun med DVB-S2/DVB-T signaler, så vi kunne således ikke teste kabel-tv. Satellit-tv virkede ganske fint med mulighed for 4 forskellige satellitter, bemærk dog at det kun er SD kanaler, der understøttes på Apple enheder. Dette skyldes en begrænsning i forhold til videocodecs hos Apple. På Android enheder med en meget hurtig mindst dual core CPU skulle HD kanaler være mulige. Android app’en kræver Android version 4.0.3.  App’en har også EPG mulighed.

Digital Devices oplyser overfor DIGITALT.TV, at de vil udvikle deres egen app der vil understøtte også kabel-tv, så det skulle altså blive muligt på sigt. Også HDTV kanaler skulle angiveligt blive understøttet på Apple enheder i den kommende Digital Devices app.

Konklusion

Octopus Net er helt ny på markedet, men virker allerede meget stabil i vores test og med mulighed for hele 4 tunere, er den oplagt til dig der har behov for en high end netværkstunerløsning. Det er super simpelt at komme i gang med Octopus Net, der er ingen drivere eller noget, det er bare at koble den på hjemmenetværket.

Både den medfølgende software eller DVBViewer Pro/Recording Service virker fint med den. Windows Media Center kræver dog lidt mere arbejde, når du skal gennem DVBLink.

Når Digital Devices måtte få deres egen app klar til smartphones og tablets, så bliver Octopus Net for alvor interessant på disse enheder. Indtil da er du begrænset til satellit/terrestrisk tv i Elgato Sat>IP app’en eller at bruge VLC som ikke er så brugervenligt.

DIGITALT.TV takker Digital Devices for muligheden for at teste dette produkt.

I samme kategori

Back to top button