Medieudviklingen 2023: Danskerne bruger fortsat mere tid på streaming
DR er her 25. januar klar med den fulde Medieudviklingen 2023 rapport, der blandt andet viser at væksten i danskerne samlede daglige minutforbrug på streamingtjenesterne forsatte med at vokse i året der netop er gået.
Stigningen er med næsten seks minutter. Fra 71 minutter i 2022 til knap 77 minutter i 2023.
Den største udvikling ses hos de tre mest brugte streamingtjenester. YouTube styrker sin topposition trods faldende dækning, men også TV 2 Play på andenpladsen og DRTV på tredjepladsen oplever vækst.
Om udviklingen i tv-markedet skriver DR’s medieanalytikere:
– Det er en sum af mange faktorer, men særligt sportsindhold ser ud til at have en afgørende betydning. Hos TV 2 er det de dedikerede sportskanaler, TV 2 Sport og TV 2 Sport X, der går frem. Også DR nyder i opgørelsen godt af visningsrettigheder på flere markante sportsbegivenheder i 2023, heriblandt VM i herre- og kvindehåndbold (delt med TV 2) og Wimbledon. Endelig har Viaplay Group, der har sport som kerneindhold, vist kvindernes VM i fodbold, hvilket også har en synlig effekt på kanalfamiliens sommerniveau sammenlignet med året før.
På listen over de 20 mest sete udsendelser i 2023 indtager sportsudsendelser da også hele 14 pladser.
Streaming og traditionelt tv står ifølge rapporten for 45 procent af danskernes tid på medier i 2023. Lyd i form af radio, musik, podcasts og lydbøger står for 28 procent. De trykte og webbaserede tekstmedier ligger stabilt på 12 procent. Sociale medier og spil fylder 18 procent med en ulige fordeling imellem aldersgrupperne, da forbruget blandt de 15-24-årige udgør hele 40 procent.
Radiolytningen falder fra et højt niveau, mens podcast-lytningen stadig går frem selvom væksten er aftagende. For første gang har medieanalytikerne set et fald i den ugentlige dækning blandt de 15-24-årige. Det skyldes ikke nødvendigvis en podcastmætning. Tværtimod angiver størstedelen af de unge podcastlyttere, at de mangler indhold at lytte til. Det står i kontrast til de voksne lyttere på 25-64 år, som siger, at de mangler tid til at lytte til alt det indhold, de gerne vil høre.