HTPC

Lav en TV Server – Videoredigering og DVD med undertekster

Når det gælder optagelser lavet via tv-kort, så har du jo den fordel, at de er tilgængelige på en computer med mulighed for at redigere i dem, eller måske gemme dem i et andet format eller på DVD. Der findes en række programmer til dette både betalings og gratis programmer, nogle bedre og mere brugervenlige end andre. I denne artikel præsenterer jeg kort nogle udvalgte programmer.

Redigering og konvertering af optagelser

Har du optaget en god film fra en kanal med reklamer, så er det oplagt at klippe reklamerne ud. Redigerer du en del i optagelser, så kan det være en idé at investere i et program til formålet. Her kan programmer som TS Doctor og Videoredo anbefales. De håndtere både SD og HDTV filer. Begge er købe programmer og koster henholdsvis 29 og 96 Euro.

tsdoctor
TSDoctor koster 29 Euro

 

Annonce - artiklen forsætter nedenunder
videoredo
Videoredo koster 96 Euro

Overordnet kan TS Doctor anbefales specielt for de mere teknisk interesserede, mens Videoredo måske tiltaler mere i forhold til brugervenlighed. Begge kan reparere ts streams, hvis der er fejl som volder problemer, og begge har naturligvis mulighed for at klippe i programmer og gemme de redigerede filer. De kan redigere uden at fjerne undertekst eller lydkanaler i TS filen og i hvert fald TS Doctor kan også fjerne de tomme Null bytes (filler data), der kan gøre visse optagelser mindre uden at fjerne noget fra kvaliteten.

Der er også mulighed for at gemme optagelser i et andet format f.eks. så du kan afspille det på din Smartphone eller lignende, men dog ikke med undertekster. Er det primært denne mulighed, du er interesseret i så kan du dog til at starte med prøve gratis programmet Handbrake.

Du kan hente prøveversioner af både  TS Doctor og Videoredo, så du kan afprøve, hvilket du eventuelt vil investere i.

Arkivering på DVD med undertekster

Jeg ved ikke, hvor aktuelt det er længere med ønsket om at gemme optagelser på DVD. Personligt gemmer jeg på ekstern eller netværksharddisk og ikke på DVD. Arkivering af optagne programmer på DVD kan også være en udfordring specielt i forhold til et element som undertekster, der ikke sendes som en del af billedet. Det gælder f.eks. TV 2 Danmark der sender med DVB undertekster. Der er her den mere langhårede løsning med software som ProjectX, hvor man kan komme til at slås med at skulle rette på udseende efterfølgende af undertekster med mere. En langsommelig proces.

Den mest enkle måde jeg kender til, er at anvende programmet ConvertXtoDVD. Eneste ulempe ved det program er at videoen omkodes, i forbindelse med at der laves en DVD udgave. Før omtalte Videoredo kan også lave DVD’er, men ikke med undertekster, endnu i hvert fald.

Tekst-TV undertekster

Men der er jo også kanaler der sender med tekst-tv undertekster og det kan ConvertXtoDVD desværre ikke klare. Du kan godt benytte ConvertXtoDVD, men først efter at du har hevet underteksterne ud og gemt dem som en .srt fil. Det kan du gøre ved hjælp af ProjectX, der kan hentes på http://sourceforge.net/projects/project-x/

projectxopen
Du tilføjer ts filen
projectxttvside
Du kan ved at klikke på filnavnet i hovedvinduet i ProjectX se, hvilke undertekster og sprog der er i din TS fil. I dette tilfælde har jeg en optagelse fra Animal Planet med danske undertekster på side 693

 

projectxprepare
Klik prepare
projectxttvsidevalg
Under Presettings skal du finde subtitle punktet og vælge den tekst-tv side, der indeholder de rigtige undertekster du vil have fat på. Altså 693 i dette tilfælde med Animal Planet.
projectxdemux
Herefter er det bare at trykke på play knappen, hvorefter optagelsen splittes op i billede, lyd og undertekst i samme mappe som originaloptagelsen.
srttekster
Åbnes Animal Planet_Det vilde Afrika693.srt med en teksteditor, så kan du tjekke underteksterne er der og med tidskoder.

I ConvertXtoDVD, eller et andet DVD Video værktøj der kan benytte srt til undertekster, skal du så blot angive denne srt fil som undertekst kilde.

Det var en kort gennemgang af hovedpunkterne, men bemærk at der er flere ting i forhold til HD optagelser og lyd fra DR HD på DVB-T nettet, eller ønske om arkivering på Blu-ray, der kan være udfordringer, udover det jeg har omtalt i denne artikel.

I samme kategori

Back to top button