TV-Nyt

Jul på nabolandskanalerne

jule tv guideKalenderen skriver første december og det er tid til julehygge landet over. Her har vi samlet lidt omkring julen på nabolandskanalerne.

Jul på de Tyske kanaler

På de tyske kanaler kan du finde masser af god underholdning i løbet af julemåneden, så du kan roligt sætte dig til rette i sofaen og lade hyggen fylde stuen.

Allerede fra starten af december kan du opleve juleunderholdning på de tyske kanaler og der er noget for enhver smag. Koncerter, krimier, komedier og juleeventyr pryder sendefladen gennem hele december og alt, hvad du skal gøre for at følge med er at klikke på fjernbetjeningen – her giver vi dig en guide over, hvad du kan se.

Jul med Helene Fischer
Både på ARD og ZDF kan du opleve Helene Fischer for fuld udblæsning. For tiende år i træk kan du opleve de skønneske jule-hits i den store velgørenhedsgalla til ære for hjælpeorganisationerne ’Brot für die Welt’ og ’Misereor’. Dette år bliver showet gæstet af Helene Fischer, Andreas Gabalier og mange flere. Det er på ZDF onsdag d. 2/12 kl. 20.15.

Du kan også komme med til Julekoncert med Helene Fischer. Torsdag d. 3/12 kl. 20.15 på ARD præsenterer hun nemlig sine personligt udvalgte internationale og tyske julesange i den stemningsfulde festsal i Wiener Hofburg. Med som gæster har hun det velrenommerede Roal Philharmonic Orchestra fra London. Forberedelserne til denne storslåede koncert har taget næsten to år og ARD viser dig hele herligheden med danske tekster.

Også i slutningen af måneden spreder Helene Fischer juleglæde. Igen I år kan du opleve showet med Tysklands mest populære entertainer. Helene Fischer har sørget for et afvekslende program med en blanding af musik og kunstnere. Der er både nationale og internationale optrædende på programmet, herunder Andrea Bocelli og mange andre. Det er fredag d. 25/12 kl. 20.15 på ZDF med danske tekster.

Klassiske krimier
PÅ ARD kan du få et krimikick af kaliber i julemåneden. Ud over ’Gerningsstedet’ hver søndag kl. 20.15, kan du også opleve to krimier, der garanteret får dig ud på kanten af sofaen. I ’Iagttageren’ driver en brændende længsel efter et familieliv Samson Segal til at observere sin nabo Gillian Ward. Men Gillian har en hemmelighed – hun har en affære. Da hun afslutter denne for at være sammen med sin mand, bliver manden myrdet. Sporene tyder på, at der er en seriemorder løs, som også har dræbt to kvinder. Samson er hovedmistænkt, men noget stemmer ikke overens. Krimien er en filmatisering af Charlotte Links roman ved samme navn. Charlotte Links univers garanterer spænding og dybe psykologiske portrætter. Den bliver sendt lørdag d. 5/11 kl. 20.15 med danske tekster.

I anledningen af 25-året for Friedrich Dürrenmatts dødsdag viser ARD den udødelige filmklassiker ’Det skete ved højlys dag’ fra 1958. En pige findes myrdet, og den pensionerede kommissær Matthäi kan ikke slippe sagen. For at lokke morderen frem igen bruger han en pige. I denne indtryksfulde thriller med manuskript af Friedrich Dürrenmatt sløres grænserne mellem godt og ondt. Det er tirsdag d. 15/12 kl. 01.10 og programmet er tekstet på dansk.

Julekomedier i lange baner
Der er nok at grine af i juletiden på de tyske kanaler. Hen over december sender både ARD og ZDF deres bedste bud på julekomedier. Søndag d. 6/12 kl. 13.30 sender ARD filmen ’Julemanden i huset’ med danske tekster – her bliver Klaudia Wehmeyer klandret for at have lavet underslæb for en halv million Euro. Da hun bliver kendt skyldig i retten, tager hun en drastiske beslutning om at bryde ind i sin kompagnons hus for at skaffe beviser for sin uskyld. Som forklædning bruger hun et julemandskostume. Planen mislykkedes, men hun bliver taget kærligt imod af to nabobørn, som tror, at de har fundet den ægte julemand.

I juledagene er ZDF klar med en vaskeægte feel good film ’Jeg føler mig Disco’, som blev vist på Tyske Filmdage for to år siden med stor succes. Florian har det bedst, når hans far er ude af huset og han kan klæde sig ud I discotøj og danse rundt sammen med sin mor. Men da moderen går i koma efter et slagtilfælde, må Florian og hans far finde sig til rette sammen i en ny hverdag. Se med, når ZDF sender den hjertevarme og humørfyldte film om livets små luner mandag d. 14/12 kl. 00.00. Filmen sendes med danske tekster.

Vi kender det alle – det er hyggeligt med familien, men alt med måde. I filmen ’Træk vejret dybt – familien kommer’ fejrer Gerald og Gundula jul med hele familien. Men dette års juleaften udvikler sig til en katastrofe. Gundulas broder og hans kone bliver overfaldet af julemanden og datteren nægter at røre julemaden. Se med, når ZDF sender denne julekomedie efter Andrea Sawatzkis roman af samme navn, det er mandag d. 21/12 kl. 20.15 med danske tekster.

Også i filmen ’Julemænd’ kan man kun trække på smilebåndet. Fritz, Walter og Andi bliver taget på fersk gerning i at bryde ind i et hus, men er de tre virkelig en eftersøgt forbryderbande, eller har de bare det tilfælles, at de klæder sig ud som julemænd? I stedet for at tage hjem til en dejlig julemiddag må kommissær Bremer opklare sagen og forhøre de tre julemænd. At lade sagen vente er ikke en mulighed, da hendes intrigante kollega står klar til at overtage den prestigefyldte sag. Det er fredag d. 25/12 kl. 20.15 på ARD – filmen har danske tekster.

Eventyrlig jul
Traditionen tro er ARD klar med seks på stribe, hvor du og børnene første og anden juledag kan sætte jer til rette og få eventyrlige film fra Grimms, H.C. Andersens og E.T.A. Hoffmanns univers. Hele otte eventyr holder jer tryllebundet foran skærmen med flotte kostumer og fantasifulde kulisser. Fire af eventyrene er spritnye, herunder ’Saltprinsessen’ og ’Nøddeknækkeren’. Du kan også gense klassikere som ’ Askepot’ og ’Mor Hulda’. Det er fra kl. 12.00 begge dage, og alle eventyr har danske tekster.

Julekalender på SVT

Årets julekalender på SVT er en noget anderledes en af slagsen. I stedet for at følge en bande nisser eller lignende får vi lov at følge en gruppe børn, der oplever livet som det var for længe siden. Med julekalenderen ’Tusind år til juleaften’ vil SVT vække børns interesse for historien.

En historisk julekalender er, hvad du kan opleve på SVT i år. I et unikt eksperiment får en gruppe børn lov til at tilbringe 24 dage i en tidsmaskine, der starter for tusind år siden og bevæger sig frem til i dag. Der har altid været børn, men sjældent er deres fortælling blevet hørt. Julekalenderen tager historien ned i børnehøjde og forklarer blandt andet, hvordan det var at være barn på 1500 tallet, og hvordan det var at bo i kollektiv i 1970’erne.

Historie for børn
Der er skrevet utallige historiske bøger og lavet flere film om fortidens store bedrifter. Sjældent hører man dog historien fra børnenes synspunkt. Det vil SVT nu lave om på, og dette års julekalender har derfor helliget sig at fortælle historien gennem børneøjne. En flok børn skal tilbringe 24 dage i en tidsmaskine og prøve kræfter med, hvordan livet var helt tilbage i vikingetiden og derfra bevæge sig frem til i dag.

Med julekalenderen vil SVT vække børns nysgerrighed for historie og få dem til at reflektere over ligheder og forskelle mellem vores tid og fortiden. I en videoblog hvor børnene fortæller om deres oplevelser med eksperimentet, siger deltageren Morris blandt andet: ”Jeg har lært mere om historien i den her julekalender end alle årene i skolen. Det har været meget sjovere at opleve, hvordan det var end at læse en bog.”

Velkendte værter
Historie er heller ikke helt fremmed for de to programværter. Tidligere har Erik Haag og Lotta Lundgren nemlig smagt på vores fortids kulinariske oplevelser, da de også er værter på programmet ’Historiespiserne’. Anderledes bliver det dog denne gang, da der er ryddet af bordet, og menuen kun består af historien set fra børnenes synspunkt.

For at opleve en anderledes julekalender og få et nyt historisk input skal du blænde op for SVT1 hver dag frem mod juleaften kl. 18.45. ’Tusind år til juleaften’ er tekstet på dansk.

NOBELS FREDSPRISKONCERT

Koncert. Det er blevet tid til d. 22. udgave af Nobels fredspriskoncert. Direkte fra Telenor Arena skal vi opleve en af årets allestørste internationale stjerne, norske Kygo. Hertil gæster blandt andet A-ha og Aurora scenen. Det hele bliver præsenteret af talkshow-legenden Jay Leno.

Fredag d. 11/12 kl.19.55 på NRK

JAGTEN PÅ NORDLYSET

Dokumentar. Det smukke nordlys har betaget mange. Den internationalt kendte nordlysjæger Ole Christian Salomonsen tager os med i jagten på det ultimative nordlysbillede. Du kan være med til at opleve helt unikke nordslysbilleder, som aldrig før har været fanget på film.

Jagten på Nordlyset Tekstet på dansk
Mandag d. 7/12 kl. 20.15 på NRK

I samme kategori

Back to top button