Branche-NytKabel-TV

Husstande skal ikke længere tvinges til at være medlem af antenneforeninger

antenneforeningDet har længe været et debatteret emne, tvangstilslutningen til antenneforeninger, men nu gør Miljøministeren så endelig op med tilslutningspligten til antenneforeningerne. Dermed kan tv-seere fremover selv vælge tv-leverandør. 

“Det skal selvfølgelig være muligt selv at beslutte, hvilken tv-leverandør man gerne vil have, uden at skulle betale til et fællesantenneanlæg. Det gør vi nu op med,” siger miljøminister Ida Auken (SF) til Jyllands-Posten.

Ida Auken vil fremsætte lovforslaget næste måned der dermed kan blive enden på den tilslutningspligt, der har eksisteret siden 1970’erne. 

Naturstyrelsen hvor området hører ind under vurderer selv, at tilslutningspligten i dag omfatter 50.000-100.000 husstande, Brancheforeningen Forbrugerelektronik mener dog at op mod 650.000 husstande i dag har tilslutningspligt.

Både EU-Kommissionen som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har arbejdet for at afskaffe tilslutningspligten i flere år med det argument, at reglerne skader konkurrencen på området.

Miljøministeren vil gennemføre lovgivningen med en overgangsperiode på to år, hvor selskaberne kan forberede sig på den nye situation.

Stofa støtter Auken

Hos Danmarks næststørste kabel-tv selskab Stofa deler man holdningen hos Miljøministeren.

Når miljøminister Ida Auken fremsætter et lovforslag, som skal fjerne tilslutningspligten til de danske antenneforeninger, så sker det med fuld opbakning fra landets næststørste kabel-tv-selskab, Stofa.

–  Vi har altid anbefalet de foreninger, vi samarbejder med, at fjerne alle former for tilslutningspligt, slår Stofas kommunikationschef, Jesper Maack fast.

Han vurderer, at det er ganske få foreninger tilbage, hvor der er kommunale tinglysninger eller lokalplaner, som tvinger beboerne i et område til medlemskab af antenneforeningen. I alle de foreninger, som Stofa selv ejer, er den slags fjernet for længst.

–   Vi har ingen interesse i at have kunder, som er tvunget til at købe tv-produkter hos os og foreningerne. Vi tror på, at vores produkter er stærke nok til at være interessante uden tvang, siger Jesper Maack.

Loven nu vedtaget

Fakta om den nye lov

Folketinget vedtog 4. april »Lov om ændring af lov om planlægning«, som gør op med stavnsbindingen:

»Bestemmelser i lokalplaner om tilvejebringelses- og tilslutningspligt til fællesantenneanlæg til modtagelse og distribution af TV- og radiosignaler eller om grundejerforeningers pligtmæssige etablering, drift og vedligeholdelse heraf er uden virkning. Det samme gælder bestemmelser med tilsvarende indhold i servitutter, hvor kommunalbestyrelsen er eneste påtaleberettigede,« som det hedder i lovteksten.

Tidspunktet for ikrafttrædelsen af § 1, nr. 9, fastsættes af miljøministeren, dog senest den 1. april 2015.«

Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance vil gerne have haft indført, at loven træder i kraft 1. januar 2014, og at miljøministeren fra den dato og frem til 1. april 2015 kan fastsætte gangsregler »med henblik på at sikre, at ikke-kommercielle ejere af fællesantenneanlæg til modtagelse og distribution af TV- og radiosignaler med større gældsposter får mulighed for at afvikle disse«, så eksisterende fællesantenneforeninger og grundejerforeninger ikke kommer økonomisk i klemme.

Kilde: Jyllandsposten/epn.dk/stofa

I samme kategori

Back to top button