Radio og Podcast Nyt

Her er Radioavisen – med fornyet indhold og lyd

Det bliver en mere moderne og dynamisk nyhedsformidling og lyd, der fra i dag, tirsdag 2. april, møder Radioavisens mange lyttere på P1, P2/P4, P5, P6 Beat, P7 Mix og P8 Jazz.

Direktør for DR Nyheder, Aktualitet og Distrikter Sandy French forklarer:

– Radioavisen vil fremover indeholde en sund balance mellem det væsentlige og dét, der optager befolkningen. Lytterne vil opleve, at vi i stigende grad kommer til at arbejde med dynamisk radio, hvor temposkift og stærke værter spiller en stor og vigtig rolle for at gøre Radioavisen mere forståelig for alle. Vi vil lave moderne, relevant nyhedsformidling på radio, som samler lytterne på tværs af alder, geografi, uddannelse og beskæftigelse.

Derudover vil lytterne opleve et justeret lydunivers.

– Vi skaber en bedre sammenhæng mellem 12-Radioavisen, rådhusklokkerne og programmet op til klokken 12. Det gør vi ved at forkorte klokkerne lidt og lægge et stille beat under. Dermed vil vi fastholde nogle af de forholdsvis mange lyttere, der ellers falder fra, når de hører rådhusklokkerne. Derudover arbejder vi med en tydeligere lydmæssig adskillelse af indslagene i Radioavisen, som også er med til at gøre indholdet mere forståeligt og give det et nutidigt udtryk, siger Sandy French, der kalder ændringerne for den største fornyelse af Radioavisen i mange år.

Danmarks største nyhedsmedie
Næsten hele Danmark bruger Radioavisen. I løbet af en uge lytter omkring tre millioner til mindst én radioavis, og en normal morgenradioavis har omkring en million lyttere. Dermed er Radioavisen det ubestridt mest brugte nyhedsmedie i Danmark.

De indholdsmæssige ændringer sker i forlængelse af, at alle DR’s radiokanaler bortset fra P3 siden nytår har sendt den samme version af Radioavisen. Indtil da havde P1 og P2/P4 i en årrække deres egne versioner. Ændringen var blandt andet et led i at gøre DR’s nyhedstilbud i radioen mere tydeligt og for at frigøre ressourcer til at arbejde med digitale nyhedstilbud på podcast.

– Radioavisen er sammen med TV-Avisen de ubestridt mest troværdige nyhedsmedier i Danmark. Det skal vi værne om. Men når Radioavisen har overlevet i mere end 90 år, skyldes det også evnen til fornyelse. Vi holder fast i en stolt arv, men bringer den ind i en ny tid med nyt formsprog, ny lyd og fornyet relevans, siger Sandy French.

Om balancen i nyhedsdækningen siger hun:

– Radioavisen er altid blevet redigeret efter et meget stærkt væsentlighedskriterium. Vi vil nu arbejde med balancen mellem det meget væsentlige og det, der optager befolkningen lige nu. Det kan eksempelvis være VM i håndbold tidligere på året, som i den grad samlede nationen. Her ville det være en fejl, hvis ikke Radioavisen også beskæftigede sig journalistisk med det.

Tilstedeværelse i hele Danmark
Lytterne vil også i højere grad opleve, at Radioavisen er til stede i hele Danmark, hver dag, året rundt.

– Det opnår vi blandt andet gennem et endnu tættere og stærkere samarbejde med DR’s ni distrikter, som i forvejen producerer radio i absolut topklasse, og som befolkningen kender og er virkelig glade for.

I mange lytteres ører er Radioavisens stemme ensbetydende med korrekt dansk både i sprog og udtale. Om den rolle siger Sandy French:

– Vi kommer til at arbejde rigtig meget med sproget, fordi vi gerne vil forklare svære emner bedre, end vi hidtil har gjort. Det vil nogen måske opleve som en forfladigelse, men det betyder, at folk bedre kan forstå verden, når vi taler det sprog, som lytterne selv taler. Radioavisen er ikke lektielæsning, den er en vidende og troværdig ven, der fortæller dig væsentlige og relevante nyheder fra Danmark og hele verden uanset din alder og uddannelse, uanset hvor du bor, og hvad du laver.

GLIMT FRA RADIOAVISENS HISTORIE

1926: 1. august sender Pressens Radioavis for første gang. Den redigeres af dagbladene. Det er også dagbladenes organisationer, der ansætter medarbejdere til Pressens Radioavis, som er en selvstændig del af Statsradiofonien, det senere Danmarks Radio.
1939: Sendetiden udvides med en middagsudsendelse ud over to aftenudsendelser. Samme år bliver Niels Grunnet chefredaktør, og han leder Radioavisen de følgende 32 år.
1959: Statsradiofonien skifter navn til Danmarks Radio.
1963: Danmarks Radio får lytterklager over, at en dame nu læser nyhederne op i Radioavisen. Det er journalist Alice Vestergaard, der er DR’s første kvindelige nyhedsoplæser.
1964: 1. juli er det slut med indflydelse fra dagbladene. Danmarks Radio overtager nyhedsdækningen uden avisernes mulighed for at redigere nyhederne og ansætte medarbejdere. Pressens Radioavis hedder nu blot Radioavisen.
1965: Radioavisen får en konkurrent i form af TV-Avisen, som går i luften 15. oktober klokken 20.
1975: Radioavisen opruster med timenyheder af fem minutters varighed.
1998: DR samler Radioavisen, TV Avisen, DR Online (internet) i DR Nyheder.
1999: P3 får sin egen radioavis, som kaldes P3 Nyheder.

Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard