Nyheder

Gennemsnitlig død – ny programserie på DR3

gennemsnitlig død DR3Det eneste i tilværelsen der er sikkert er, at vi alle skal dø. Alligevel har mange af os et akavet, uafklaret og unaturligt forhold til det. Måske derfor bliver døden behandlet med andægtighed og bøjet hoved, men på DR3 er det anderledes. Med begejstring, humor og uden berøringsangst bliver seeren guidet gennem forskellige aspekter af døden og bliver dermed godt forberedt på det uundgåelige.

I den nye programserie ‘Gennemsnitlig død’ sætter DR3 døden på dagsorden, får den ud af det mystificerede univers og hjælper seeren ud af det tabubelagte forhold, der måske kan være en forhindring i at få det fulde ud af livet. Ved at sætte fokus på alle de helt pragmatiske, kolde fakta omkring vores endeligt, forsøger DR3 at få døden ned på jorden.

Kolde fakta
På hvilken ugedag sker der flest selvmord? Hvor i Danmark vil beboerne gerne have sunget Kim Larsen til deres egen begravelse? Hvilke organer vil danskerne nødigst modtage i en organdonation, og hvad er det egentlig, vi dør af?

I ‘Gennemsnitlig Død’ får seeren de kolde fakta om, hvordan vi går rundt og dør i Danmark.  DR har sammen med et analyseinstitut lavet en spørgeskemaundersøgelse, hvor danskernes forhold til deres egen og deres pårørendes død er blevet undersøgt. Og så kan seerne også se frem til at få de helt faktuelle tal for hvor, hvordan og hvornår vi dør her i landet.

Samtidig er en række almindelige, meget ærlige, dødsangste og dødsfascinerede danskere inviteret ned i kisten for at dele deres tanker om døden med seerne. Hvad ville vi gøre, hvis vi havde et halvt år tilbage at leve i? Eller en dag? Kan man spille Tupac til sin egen begravelse, og hvad sker der egentlig, når man er død? Bliver vi genfødt som et dyr, en sjæl eller er det bare slut?

Tema om død og ødelæggelse
‘Gennemsnitlig død’ har premiere i skolernes efterårsferie, som en del af DR3’s tema om død og ødelæggelse. Dokumentarer og film kredser om de naturlige og menneskelig katastrofer, der omringer os. Blandt andet Bertel Haarder, Sara Frost, Thyra Frank og Thomas Skov diskuterer verdens undergang i ‘Langt ude’, Mette Horn forcerer hverdagens mange farer i ‘Tillykke du er i live!’, der er brændende bygninger i den klassiske katastrofefilm ‘Det tårnhøje helvede’, fly der falder ned i dokumentaren ‘Hvor er Flight MH370?’, og flodbølger der forandrer verden i ‘Efter tsunamien’.


Gennemsnitlig Død består af otte programmer, der hver især dækker forskellige aspekter af døden:

1. Gennemsnitlig død – Dødsritualer.
Vil danskerne helst brændes eller begraves, når de dør? Er der forskel på, hvilken sang nordjyder og københavnere vil have spillet til deres egen begravelse, og hvor mange procent af danskerne har helt undladt at tage til begravelse, fordi det er for ubehageligt?
I Gennemsnitlig Død kigger vi på, hvordan vi helt statistisk går rundt og dør i Danmark, og hvilke tanker vi gør os om vores egen og andres død.

2. Gennemsnitlig død – Dødsøjeblikket
Hvordan føles det egentlig at dø, og er der en forklaring på det hvide lys for enden af tunnelen?  Hvad er det vigtigste at få sagt, inden man dør, og hvordan vælger man sit eget gravsted?

3. Gennemsnitlig død – Dødsangst
Hvem er mest bange for at dø – de danske mænd eller kvinderne? Er man mere bange for at dø, hvis man har en kæreste, end hvis man er single, og hvor i landet har vi sværest ved at snakke om døden?

4. Gennemsnitlig død – Carpe Diem
Hvad ville vi gøre, hvis vi kun havde én dag tilbage at leve i? Hvad er danskerne allermest bange for at fortryde på dødslejet, og hvor mange procent af befolkningen har en liste over ting, de skal nå at gøre, inden de dør?

5. Gennemsnitlig død – Dødsønske
På hvilken årstid og på hvilken ugedag sker der flest selvmord i Danmark? Er det i orden at hjælpe syge mennesker til at slå sig selv ihjel, og hvad betyder ordet “selvmordsturisme?”.

6. Gennemsnitlig død – Efter Døden
Hvilke organer vil danskerne allernødigst af med, når de dør? Hvor mange tror på, at der er et liv efter døden, og hvor ender ens arme og ben egentlig henne, hvis man donerer sin krop til videnskaben?

7. Gennemsnitlig død – Dødsulykker
Hvor stor sandsynlighed er der egentlig for at dø i et flystyrt? Er det farligst at opholde sig i trafikken eller sit eget hjem, og hvilke ulykker frygter danskerne allermest at komme ud for?

8. Gennemsnitlig død- Dødsfascination
Hvor mange danskere har forsøgt at komme i kontakt med afdøde gennem Ånden i Glasset eller clairvoyance?  Er der flest mænd eller kvinder, der tror på spøgelser, og hvor i landet synes beboerne ikke, at det er i orden at dyrke døden?

Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard