Hjem Fora DAB radio Sverige stopper DAB+ udbygningen, FM fortsætter efter 2024. Re:Sverige stopper DAB+ udbygningen, FM fortsætter efter 2024.

#66211

reslfj
Participant

nomaden sagde
Jeg tror at man får svært ved at få signal nok og det har Svenskerne indset. Jeg tror at fm båndet køre mange år til man får internet så det bare er over alt da det er nemmer

Nu er det ikke digital overførsel af radio, der er noget galt med som sådan.  Det er DAB/DAB+ der er en meget dårlig  mere end 25 år gammel, primitiv og forældet teknologi, der er noget (meget) galt med.

Kenneth Wenzel har vist dette kort over dækningen med DAB+ og med DVB-T2, med samme sendestyrke fra samme sender.

https://digitalt.tv/wp-content/forum-image-uploads/kenneth-wenzel/2014/12/MUXCPH-3-T2Lite-DAB+-Portable-outdoor-3.jpg

Ovenstående viser hvor meget længere DVB-T2 rækker (lyserødt).  Men indenfor DAB+ udendørs dækningsområdet  vil DVB-T2 virke som det var 4 gange kraftigere og stort set give indendørs dækning i normale boliger.

Medens DAB+ kører med den bedste praktiske fejlretning, der er fælles for alle radiokanaler, kan DVB-T2 pr radiokanal sendes med yderligere flere meget mere robuste fejlretninger.

Man kan således sende fx P1, P3 og P4  med en ekstra høj robusthed (og bruge mere kapacitet på muxen), medens de øvrige kanaler sendes med en ringere – men dog bedre end DAB+ – robusthed.  Det ville være ideelt for beredskab.

Den egentlige årsag til svenskerne stop er dog nok, at brugerne ikke køber nær nok DAB+ radioer = de ønske ikke DAB+ – og distribution over internet ja selv 4G synes at falde meget mere i brugernes smag.

Det synes at være SRs ( vi skal vinde over de kommercielle) holdninger og Teracoms ønske om mere forretning, der har været mest fremme blandt (de lobbyistiske) fortalere for mere DAB+.

Men man skal aldrig støtte folks arbejdsopgaver for de ansattes skyld,  de ansatte skal arbejde med det kunderne efterspørger – og kun det.

 

Lars   smile