Re:Spørgsmål om DVB-T2 & C2
dkscan sagde:
Der er ingen tvivl om, at hele processen med overgang til digitalt tv kunne være gennemført mere rationelt.
Men når det er sagt, så tror jeg ikke et sekund, at nogen politiker eller anden beslutningstager vil gå ud og meddele de hundredetusindvis af forbrugere, der har investeret i nye fjernsyn og bokse, at deres udstyr er forældet allerede om 2 år.
DVB-T2 kommer, men det ligger lidt længere ude i fremtiden.
Jeg skal ikke undlade at påpege, at jeg allerede i 2007 skrev – her, men også til rette myndighed – om det tvivlsomme i at tage beslutninger om den digitale fremtid uden nogen form for overvejelse omkring DVB-T2. Viden, viden, viden efterfulgt af tænke, tænke, tænke er simpelthen den eneste seriøse metode, når man skal beslutte noget, der skal holde langsigtet. Men det står jo ikke til at ændre nu, nye beslutninger kan vi derimod forsøge at gøre bedre.
Der har jo netop været en høring om MUX8 i VHF bånd III – som bla Preben har omtalt tidligere. Her blev der – noget kortfattet – gjort rede for, at DVB-T2 vil være nødvendig i VHF båndet, med mindre man udbygger sendermastenes antallet kraftigt og det er helt urealistisk dyrt.
MUX7 muligheden findes ikke mere, da frekvenserne heldigvis er overgået til brug for mobilt bredbånd – kanal 61-69/ 790-862 MHz. Disse frekvenser har Finland, Sverige, Norge,Danmark,Tyskland,Østrig,Schweiz,Frankrig,Spanien,Portugal,Irland og England mfl. allerede aftalt at anvende til mobilt bredbånd. Disse frekvenser muliggør dækning også i ‘Udkantsdanmark’ ja endog udover kysten, hvis passende og benhårde krav stilles til tele-operatørene.
Der er således kun Boxers MUX6, som skal starte til efteråret, tilbage i UHF bånder. Efter aftalen skal MUX6 sende DVB-H mobil-tv – men man må da bestemt håbe, at det ændres til HD kanaler (og brugen ikke overlades til Boxers egen beslutning. (Boxer skal naturligvis yde noget for at slippe for rædslet DVB-H)
Og så er der VHF bånd III, hvor der med DVB-T2 kan sendes én mux og ved aftale om samarbejde med Sverige – ret sikkert kan sendes 2 muxer i hvert land.
Sverige vil opbygge en ny VHF bånd III DVB-T2/MPEG-4 mux kaldet mux7 eller Nät7 . Desuden vil man lade den eksisterende UHF mux6 (Nät6) overgå til DVB-T2/MPEG-4. Hovedparten af Sverige vil være dækket af mux6 og mux7 inden udgangen af 2010. Der vil være kapacitet til 7-8 HD kanaler i disse to muxer (eller et større antal SD kanaler)
Sverige har netop modtaget ansøgninger om ca 40 nye kanaler, heraf ca 20 HD kanaler. Radio- och Tv-værket vil til juni udvælge og give licens til nogle af disse 40 kanaler. Derudover vil SVT forventeligt få regeringens tilladelse til at sende 2 HD kanaler i mux 6/7.
Dette betyder, at vi, der bor i hovedstadsområdet, vil kunne få glæde af en DVB-T2 modtager allerede i år, hvis vi kan modtage fra Sverige. Det er naturligvis kun FTA kanalerne – SVT-HD1, SVT-HD2 og evt. TV4-HD, som bliver FTA og kan modtages i Danmark.
Der vil blive sendt på kanal 22 (mux6) og kanal 10 (mux7) fra Malmø/Hörby/Olympia.
Til Turbo må jeg sige – DVB-T2 er helt klar NU! Stort set alle de store fabrikater kan levere indbygget DVB-T2 tuner i deres TV-apparater. Disse skal dog hos os og i Sverige godkendes af Boxer, da der er nogle få firmware forskelle – fx MHEG interaktive services – på Nordig og den engelske D-Book. Men DVB-T2 tuneren er den samme.
Hvis man søger efter fx Sony KDL-32EX503, så er det ‘vort’ KDL-32EX500 med DVB-T2 og engelsk firmware. (sony.co.uk / sony.dk)
Lars