Hjem Fora Antenne-TV Spørgsmål om DVB-T2 & C2 Re:Spørgsmål om DVB-T2 & C2

#57836

reslfj
Participant

dkscan sagde:

KimKnutzen sagde:

Et uvist punkt er dog stadig DVB-C2.


 
DVB-C2 ligger formentlig endnu længere ude i fremtiden end DVB-T2. På kabelnettene er der jo slet ikke de kapacitetsproblemer, som Boxer slås med og som betyder, at de slet ikke tilbyder HD-kanaler i dag. 

YouSee har f.eks. allerede masser af HD-kanaler og flere muligheder for at udvide bl.a. ved at lukke analoge kanaler eller ved at overgå fra MPEG2 til MPEG4 for SD-kanalernes vedkommende. 


Rent teknisk  så er der demo af DVB-C2 på ANGA messen i Køln i disse dage (maj 2010) .  Det er sådan at Tyskland har en meget høj kabeldækning – men de fleste ser  stadigt  kabel-tv analogt og det giver store pladsproblemer i flere selskabers net.

Derfor vil  man gerne omlægge til digitalt tv rimeligt hurtigt. Når man så alligevel skal have digitale  bokse ud til alle de analoge kunder, vil flere fx ‘Kabel Deutschland’ og ‘Unitymedia’ gerne hurtigst muligt satse på bokse  med DVB-C2/MPEG-4 support.   Man ønsker  hurtigst muligt at få stoppet yderligere DVB-C bokse på markedet.   Det betyder ikke, at man sender meget med DVB-C2 i starten, måske slet intet – men man siger man vil have stoppet udbredelsen af de gamle bokse.

Men det er også klart, at  grundudbuddet – spejingen af de analoge kanaler – sikkert vil forblive med DVB-C og sikkert også en del MPEG-2 en rimelig tid endnu.   Ting som VOD, højpris-kanaler og specialpakker vil nok være de første der faktisk sendes med DVB-C2.

Hos youSee skal man fx betale 179 kr/md for TV1000 eller 229 kr/md for total Canal+. Her betyder prisen på et boksskift ikke meget.    

Der er fra flere sider – igen med tyske kabel selskaber i front – pres for at anvende DVB-C2 til data down-stream i næste version af (Euro)DOCSIS standarden – det vi hos yousee kender som Webspeed – internet via kabel. 

Nu er kabelbokse jo helt overvejende styret af kabel tv udbyderne, så en udskiftning af bokse er en relativ let sag – for lejebokse er det en simpel udbytning.  Værre er det naturligvis med indbyggede DVB-C tunere, der normalt først kan udskiftes sammen med apparatet.

Når de store tyske kabeludbydere starter udrulningen af DVB-C2 – nok allerede ret tidligt i 2011 – så er de så store og betydende på markedet, at alle de store tv brands vil levere DVB-C2 ligesom fx Sony nu kan levere DVB-T2 til alle 2010 modeller over 32″ – og i øvrigt  til helt normale (Sony) priser.

Hvis fx youSee vælger at  overgå til ren MPEG-4 også på SD kanalerne, vil et mindre antal Sagem bokse alligevel skulle udskiftes – og så vil det da være tåbeligt ikke at levere en boks, der både kan MPEG-4 og DVB-C2 – hvis prisen er den samme.

 

Lars Smile

 

Tidsfølge DVB-C2:

Call for technology  15 februar 2008

Draft DVB-C2 standard  april 2009.

ETSI DVB-C2 standard EN 302 769  april 2010 (tekninsk set uændret siden april 2009)

Offentlig demo Technische Universitaet Braunschweig og ANGA messe april/maj 2010.

Indbygget DVB-C2 tuner forventes i 2011 modellerne.