Re:Netflix er Danmarks sjettestørste tv-kanal. Og i fremtiden ?
Per M sagde
mich sagde
Preben Pedersen sagde
Der skal jo til denne type løsninger tillægges prisen for Internet forbindelsen, før den rigtige pris sammenligning kan gøres…
Mon ikke internetforbindelse efterhånden er en selvfølge i se fleste hjem, det tror jeg.
Bredbånd er ikke en selvfølge for samtlige danskere. Der er ekstremt mange her i landet der har yderst ustabile internet forbindelser og har hastigheder der ligger langt fra overhovedet at kunne se stabilt streamet video på bare en tjeneste som Youtube.
…selv om at den har vist at det kan lade sig gøre at presse hastighederne op på 100 Mbit via Kobber i flere tests at de har gjort over lange strækninger.
Det er en løsning der ganske enkelt dræber størstedelen af den støj der er i Kobberet, men grundet at det kræver hardware der skal sættes op hos brugerne, der så konstant kommunikerer med lignende hardware på telefon centralerne….
Det er helt rigtigt, at man kan anvende det eksisterende kobber net (fastnet kablerne) og så at sige ‘modforvrænge’ signalet, så meget støj bla krydstale mellem din og naboens ledninger ophæves. Teknikken betegnes “Vectoring”. Alle de kobberpar, der er i hvert kabel fra central/fordelerskab skal ‘Vector’-behandles samlet af TDC’s udstyr, men TDC er pålagt at videresælge de enkelte forbindelser til andre leverandører, som fx Telia, der selv kan levere en router til slutkunden.
Det kræver nyt udstyr på centralen eller fremskudt i det nærmeste fordelingskab, hvortil der er ført fiber. De VDSL2 modem/routere, som TDC og de andre leverandører nu anvender, kan imidlertid alle samarbejde og udnytte med det nye centrale udstyr.
Med denne “Vectoring” teknik kan man pålideligt opnå en pålidelig download hastighed på 100 Mbit/s indenfor ca 500 kabelafstand og ca 50 Mbit/s indenfor ca 1000m. Man kan også opnå en uploadhastighed på typisk 20-30 Mbit/s.
Denne teknologi er afprøvet, men TDC har udvalgt den lille by Ormslev ved Aarhus til en prøveudrulning fra april 2014, der også inkluderer andre end TDC’s egne kunder. Hvis alt går som forventet, vil Vectoring VDSL2 forbindelser blive et standard produkt indenfor de ovennævnte (kabel-) afstande indenfor kort tid.
Allerede nu kan TDC og andre udbydere tilbyde ‘pair bounding’, hvor to par telefonkabler anvendes til (næsten) at fordoble hastigheden, Da der bruges 2 par kobbertråde, vil kablerne kun kunne udnyttes til det halve antal forbindelser, hvorfor prisen nok vil være højere end ved at anvende Vectoring på et enkelt kobberpar.
TDC’s forventer at kunne dække ca 700.000 husstande med mindst 50 Mbit/s heraf godt 400.000 med mindst 100 Mbit/s.
Grunden til at anvende de eksisterende kobber parsnoede ledninger er naturligvis, at det koster en krig at grave nye kabler (fiber / coax ol) ned. Det er naturligvis langt lettere at opsætte en boks med elektronik for hvert kabelbundt og så sende et sædvanligt VDSL2 modem/router som kunden ligesom nu bare skal sætter i telefonstikket og give det strøm.
Her skal man huske, at langt de fleste faktisk ikke anvender de store hastigheder – og mange er end ikke på internettet endnu. Der er en betydelig modvilje mod at betale ret meget for internetadgang fx hos store dele af de næsten 1 million folkepensionister.
Faktisk koster det helt det samme at anvende den fulde hastighed som er mulig eller en lavere hastighed på kobber lederne til/fra centralen/fordelerskabet. Men internet-leverandøren skal betale for internettrafik, der sendes i eget net og i sær for trafik, der skal over andre selskabers net (the internet backbone).
Kable-tv og internet.
Allerede nu kan både youSee og Stofa teknisk set levere 100-150 Mbit/s download og måske 30-50 Mbit/s upload (tjek selv de aktuelle tilbud). youSee og Stofa har i de senere år opgraderet og ændret deres kabel opbygning, så færre kunder deler samme kabelsegment. Desuden har fx Stofa netop slukket for de analoge tv-kanaler, og de frekvenser kan nu anvendes til internet. youSee har med sikkerhed samme planer.
For ca et år siden, blev den nye DOCSIS 3.1 standard for kabel-tv modems godkendt. Med denne standard kan man udnyttet coax-kablerne meget betydeligt bedre, end man kan nu. TDC angiver, at der er ca 1.4 millioner husstande, der pt teknisk set kan få bredbånd over kabel-tv. Jeg ved ikke, hvor stor Stofa er, da de jo mange steder leverer et ‘engros’ signal til en lokal antenneforening. Men det er et betydeligt antal husstande udover youSee’s, som kan forsynes med hurtigt internet via Stofas/Stofa kunders coax-kabler.
4G/LTE mobilt bredbånd.
Det er ganske uøkonomisk, at grave kabler ned i områder, hvor der kun er få husstande pr. km^2 (TDC angiver umuligt under ca 40 pr km^2). Det drejer sig om lige godt 500.000 husstande. Men over 99% skal inden 2015 kunne anvende de nye 4G/LTE forbindelser overalt i landet. Med passende 4G routere og evt. eksterne antenner, vil man kunne få en download hastighed på over 100 Mbit/s. Det er imidlertid en kapacitet, der skal deles mellem kunderne der anvender denne mobilmast. Opdelingen af de tilgængelige frekvenser mellem 3 mobil firmaer giver ikke mulighed for en maksimal udnyttelsen af hastigheden. Ved en mast kan TDC have mange kunder, medens Telia/Telenor eller 3 måske kun har ringe trafik netop der. Ved en anden mast er det måske omvendt.
Det vil nok altid være dyrere at anvende 4G/LTE bredbånd end at anvende en fast forbindelse, hvis en sådan er tilgængelig.
Fiber.
Det er gravearbejdet, der koster, så skal man lave helt nye udstykninger eller grave alligevel, så er fiber da fint. TDC fortæller, at de som hovedregel vil lægge fiber (eller før til fiber) ved nye udstykninger. Men forsyningspligtern mht telefon kan opfyldes med mobil-telefoner/radiolink og enkelte huse ‘langt væk’ vil næppe få fiber uden selv at skulle betale.
Man skal imidlertid huske, at vort antenne-tv faktisk udnytter frekvenserne langt bedre og kun anvender meget få master til at dække hele landet. Så længe der er tale om broadcast af fx tv kanaler, så er antenne-tv faktisk meget, meget effektiv. Selv med LTE multicast (MBMS) vil DVB-T2 kunne overføre ca den dobbelte bitrate i den samme frekvens-kanal.
Lars
FYI: Med HEVC forventes en HD kanal at kunne sendes med en bitrate på under 5 Mbit/s indenfor de nærmeste 12-18 mdr.