Hjem Fora TV-kanaler og programmer 4K HD – DR kan ikke – og TV 2 vil ikke Re:4K HD – DR kan ikke – og TV 2 vil ikke

#64949

mich
Participant

henrikg73 sagde
Hej Mich

Webstedet/linket, kan ikke vise siden.

Venlig hilsen

Henrik

Nej, jeg kan 0gså kun få tvnyt.com via crome og ikke  IE

 

DR kan ikke – og TV 2 vil ikke 
Fredag 4. juli 2014
Af Stig Hartvig Nielsen
 
Mens BBC allerede er begyndt at sende i Ultra HD (UHD) – også kendt som 4K – fra VM i fodbold, så ligger det mere tungt i Danmark. DR kan ikke gøre det. TV 2 overvejede faktisk at sende VM-fodbold i UHD, men kunne ikke finde distributører, der ville være med.


BBC sender på forsøgsbasis VM fra Brasilien i UHD. Der sendes dog ikke til hele Storbritannien og Nordirland men kun til seere i London-området, Manchester og Glasgow. 

DR Sporten oplyser til BFE’s nyhedsbrev DIGImail, at DR ikke kan sende i UHD, så muligheden er foreløbig udelukket. 

TV 2 Sporten ville gerne deltage i forsøg med fodboldkampe i UHD fra VM: 

“TV 2 har arbejdet på at lave en UHD-kanal, men der er desværre ingen af distributørerne, som har ønsket at være med. Jeg vil dog også sige, at det ikke er gratis – og modtagerne er få,” siger redaktionschef John Jäger til DIGImail. 

Det bekræfter den største danske tv-distributør: 

“YouSee kiggede på det, men droppede det. I betragtning af, hvad vi skulle betale for signalet, den kapacitet vi skulle afsætte, og antallet af potentielle kunder, var det alt for dyrt,” siger pressechef Ib Konrad Jensen fra TDC/YouSee. 

Hos Waoo! oplyser adm. direktør Jørgen Stensgaard, at Waoo! var positiv over for TV 2’s henvendelse om UHD, fordi det ville være en god anledning for danske tv-seere til at afprøve teknologien og en god anvendelse af fibernettet. Waoo! nåede imidlertid aldrig at få at vide fra TV 2, hvad det ville koste, da TV 2 valgte at droppe ideen. 

Måske ved VM i 2022 

Men hvornår kommer der så mon tv i UHD-kvalitet? 

Store sportsbegivenheder har historisk været brugt som døråbnere: Første live-transmission til hele verden var fra OL i Rom 1960. Farvefjernsynet blev introduceret ved vinter-OL i Frankrig 1968 og sommer-OL samme år i Mexico. HD-tv blev introduceret via fodbold-VM i Tyskland 2006. 

Dermed vil sommer-OL i Brasilien 2018 og VM i Qatar i 2022 være oplagte muligheder for et gennembrud for totaldækning i UHD. 

Der er dog stadig – i 2014 – masser af tv i den dårlige SD-kvalitet. 

“Pt. arbejder vi stadig på at få fyldt grundpakken i YouSee med HD-kanaler, og så længe tv-stationerne end ikke er i stand til at levere HD på alle kanaler, er det nok lidt tidligt at begynde at planlægge efter UHD,” vurderer Ib Konrad Jensen. 

Og både teknisk og kapacitetsmæssigt et der meget stort spring fra HD til UHD. 

Streaming-tjenester som YouTube og Netflix er begyndt at sende i UHD, men det er vel at mærke efter deres egne specifikationer, som ikke stemmer overens med tv-verdenens definitioner på UHD. 

På BFE’s pressemøde på CES i Las Vegas i januar fortalte vicedirektør Freddie Fjeldsted fra TDC iflg. DIGImail, at i kabelnettet ser kapacitetsbehovet således ud: 

• SD-tv (standard): 2 Mbit 
• HD-tv (dvd-kvalitet) 3 Mbit 
• HD-tv (superkvalitet): 7 Mbit 
• 3D-tv: 12 Mbit 
• UHD-tv: 15 Mbit. 

Freddie Fjeldsted oplyste også, at skiftet fra SD til HD vil være på plads i 2015 og have taget 9 år. Hans vurdering er, at det vil gå hurtigere med UHD: Formentlig vil det tage 7 år – og så er vi henne ved VM i fodbold i 2022.