Forum-svar oprettet

Login Registrer
Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 36 i alt)
 • Forfatter
  Indlæg
 • st1
  Deltager

  I dag skal man jo bruge godt dobbeltskærmet kabel og tætte konnektorer.

  Ja, helt almindeligt dobbeltskærmet. Du kan også få tre- og fire-lags-skærmet kabel, men det er som regel ikke nødvendigt til almindelæig indendørs installationer i villa / rækkehus. Det bedste er det med solid kobber-kerne, snarere end forkobret stål. Men det er mere hvis du har svagt signal osv.

  Hvis jeg trækker et kabel direkte fra fiberboksens CATV udgang til antenneudtaget i stuen, hvor bør jeg så jorde skærmen? Jeg formoder, at skærmen skal jordes et sted, nu hvor jeg adskiller den helt fra den gamle antenne/parabol-installation.

  Det vil sandsynligvis ikke være nødvendigt at jorde skærmen eksplicit. Den bliver jordet til stel i apparterne. Hvis du absolute vil have jordet installationen, så er et godt sted at gøre det der, hvor signalet kommer ind i huset og distribueres rundt (forstærker / switch / fiberkonverter). Du bør dog tale med en elektriker for at sikre dig at det bliver gjort ordentligt.

  st1
  Deltager

  Hej Peter,

  før vi graver os for meget ned i mulige løsninger, så skal jeg lige forstå hvorfor du både vil have CATV *og* antenne-signal?

  Indeholder dit CATV signal ikke alle de kanaler, som du kan tage på antennen?

  Eller har du f.eks. sverige på antennen, som du ikke kan tage på Waoo?

  som svar til: UKTV modtagelse på Channel Master 180 i DK #103826
  st1
  Deltager

  Lyder som om du har fint styr på armene… 🙂

  som svar til: DiSEqC strøm #103825
  st1
  Deltager

  Og så skal jeg have opsat en ekstra parabolskål som udelukkende har en LNB der peger mod Astra 28.2 til modtagelse af de britiske TV kanaler som fx BBC.

  Lyder godt! Hvor i landet er du? husk der skal ofte ret store størrelser til…

  Af alle de DiSEqC switche jeg har fundet, så ser det ud som om de kun er passive og altså ikke behøver særskilt strøm. Så tænker de får det sikkert fra receiveren ?

  Hvis du kun har een modtage-port, dvs. en enkelt receiver med eet input, så er det lige i øjet. Stort set envher DiSEqC switch kan bruges – også dem fra Haral Nyborg. Strøm kommer fra receiveren.

  Du kan godt køre 28.2E ind over den samme switch, men du mister en lille smule i signalstyrke. Det er dog normalt støj/signal forholdet, og ikke den absolutte styrke, der gør forskellen (undtagelsen er meget lange kabler), så 2-3 dB mindre absolut signalstyrke er normalt ikke noget problem.

  Multiswitches bruges hvis man skal fordele modtagelse ned over flere, uafhængige modtagere. Elektronikken i disse switche skal have separat strøm, så det er noget andet. De har også en noget højere pris end en ‘passiv’ switch 😉

  som svar til: UKTV modtagelse på Channel Master 180 i DK #103810
  st1
  Deltager

  @Sparrow2: Der er en ting der slog mig her her i dag – på billedet af din CM180 forfra ser man hvordan selve “feed-holder-arm”‘en (den nederste) er markant kortere end de to “feed-support-arm”‘e (dem der går ned fra siden af reflektoren).

  Er din nederste arm knækket, eller er det en CM120 arm, du har fået i stedet?

  En CM180 feed-holder-arm er bukket en smule i de yderste 5 cm, mens en CM120 feed-holder-arm er lige. På billedet kunne det se ud som om, at din feed-holder-arm er lige.

  Hvis du har fået en CM120 feed-holdera-arm med ville det forklare dit behov for træstumper til at holde armen op med. Og får mig til at undre mig over, at du har feed-support-arme, men ikke en feed-holder-arme fra en CM180?!

  Men mest af alt tænker jeg – hvordan ved du, at din LNB er i den rigtige position, eller sågar i den rigtige offset vinkel? Har du målt den rigtige offset vinkel, eller har du prøvet dig frem? En CM180 har en offset-vinkel på 22.62 grader – det skal være vinklen fra lodret (og midten af reflektoren) til fronten af feed-horn på LNB’en.

  Du kan checke afstanden for din parabol ved at kigge på min beskrivelse her:

  https://www.satellites.co.uk/forums/threads/my-channel-master-180-permanent-installation-for-28-2e.148202/post-787495

  Se især i bunden af indlægget, under “LNB distance”.

  som svar til: UKTV modtagelse på Channel Master 180 i DK #103502
  st1
  Deltager

  Angående modtager er der nogen der ved hvilke er er bedst, til div beams: 1: DVB-S (kun H eller V på den freq). 2:DVB-S (både H og V på samme freq) 3:DVB-S2 (HD)

  Jeg har en Sky HD+ box (Thomson), to generationer af Humax Freesat boxe, og en Humax UHD box (aamt en mængde PC-kort).

  Humax’erne er klart bedre en Thomson boksen til modtagelse – men jeg mener også at Humax bruger Broadcom chips, mens Thomson’en er et STMicro-baseret design.

  På andre sites er folk ualmindeligt glade for Octagon SF8008 (HiSilicon SoC) og Edision Primo IP S2 (andet kinesisk chipset) – særligt da de kan afkode multistream transpondere (bruges ikke på Astra 2).

  Mit indtryk er dog, at det ikke bliver meget bedre en Humax-boksene. Det er mere LNB-valg, der har betydning. Har man ikke ordentligt signal er det ligemeget med afkoderen. Efter en del eksperimentering med og semi-struktureret test af LNBer, så anvender jeg i dag Inverto Black Ultra LNBer (Quad eller single). Mine test viste at de for min position er bedre end sågar et CM feedhorn med en Inverto Black Pro LNB, eller Invacom LNBer (som koster 3-4 gange så meget).

  Meget mere afhænger af LNB-positionering, og fine-tuning af orientering af parabolen.

  Er der nogen der ved hvor mange dB forskel der på et fejlfrit SD signal (DVB-S) og så HD (DVB-S2) ? (for det virker ikke som om min freesat modtager er god til DVB-S2 men det er kun et gæt).

  Jeg skal over 6-7 dBuV C/N for at kunne modtage noget, men læg mærke til at det er ikke den endelige faktor. Mange af HD kanalerne kører også med højere FEC-rate, fx 5/6 istedet for 2/3. Her er det således ikke kun C/N ratio, men også generel kvalitet af signalet, som batter. Dertil kommer H/V isolering, som betyder meget for de frekvenser, hvor der både sende H og V. Invacom skulle efter sigende være gode til det sidste, men jeg har ikke sammenlignet med andre LNBer for nyligt.

  Priortieringslisten er (som altid):

  1) Refelektor-størrelse (Altoverskyggende…)
  2) LNB/Feedhorn combo
  3) Modtager
  4) Kabling (2/3/4 skærmet), stik mv

  Det antages at vi tale om højkvalitets-antenner (vi ser bort fra kinesiske blik-paraboler lavet til C-band).

  som svar til: UKTV modtagelse på Channel Master 180 i DK #103501
  st1
  Deltager

  Jeg har lagt en Privat besked plugin ind. Ved ikke om det kan bruges? Så vidt jeg kan se er der et Send a Message link i tråden nu ud for de enkelte deltagere.

  Jo, det ser ud til at man kan PM’e (eler på dansk: PB’e) til andre.
  Jeg prvøver det nu… 🙂

  Tak.

  som svar til: DiSEqC strøm #103500
  st1
  Deltager

  En DiSEqC skal ikke bruge strøm, da den får “strømmen” fra satelitmodtageren. Altså man tilslutter bare fx 2 LNB til switchen og kablet der sidder i Receiver går ind i satellitmodtageren/TV’et og får den vej spænding til at fungere. Er overstående korrekt? ?

  Overordnet ja, med mindre modifikationer.

  En passiv DiSEqC *switch* får strøm fra receiver eller TV.

  Samme strøm bruges iøvrigt også til LNB-eletronikken, dvs. de 13V eller 18V der sendes ud til at skifte mellem vertikal eller horisontal polarisering driver også antenne-elektronikken.

  Man kan dog få aktive switches og/eller multiswitches – de får strøm fra en separat strøm-kilde, og afkobler derved receiver fra LNB.

  Kan du dele lidt om hvorfor, du spørger?

  som svar til: UKTV modtagelse på Channel Master 180 i DK #103397
  st1
  Deltager

  @webmaster: Hej Webmaster (Bo)!

  vi er ved at gå ud af en tangent her i forhold til den oprindelige tråds emne.
  Kan du ikke splitte alt efter post 102750 (inkl)

  Parabol størrelse i ulfborg

  af til en ny tråd, fx med titlen “UKTV modtagelse på Channel Master 180 i DK”?

  Tak

  som svar til: UKTV modtagelse på Channel Master 180 i DK #103396
  st1
  Deltager

  Det ser fint ud. Nu ved jeg ikke hvor godt et signal du har men jeg mangler en måde at dreje parabolen (flytte LNB’en), mellem 28,2 og 28,5.(ved a flytte LNB’en 7-8 mm) Jeg gør det med et koben og drejer pallen den står på, med ca 1 cm (på bagkanten af pallen, den drejer om et a hjørnerne på forkanten).

  Man kan godt flytte bare LNBen, men det du gør er det rigtige: Optimalt set må hele parabolen drejes. En 1,8m parabol har en relativt snæver åbnkingsvinkel, så den bliver mere retningsfølsom. En 1,2m er meget mindre følsom, og giver mere tolerance – hvis man altså har signal nok.

  For at flytte parabolen skal du ideelt set have et polarmount, da er lavet til præcis det formål (at dreje parabolen). CM har desværre ikke solgt polar mounts i mange år – der kommer fra tid til tid nogle til salg i England, men de er meget sjældne (og ofte rustne).

  Eneste nemt tilgængelige “after-market” PM, der passer direkte på en CM180, er det fra sattelitesuperstore.com i england, men det koster 13.000 DKK

  http://www.satellitesuperstore.com/dishes-motors2.htm#andrews18mot

  Hvis man vil eskperimentere kan man lege med polar mounts, der egentlig er designet til andre mærker.
  Det kræver dog en adapter i form af en stålplade med passende huller og nogle bolte.
  Laminas (igen) laver et polar mount til deres 1800 serie, som kan bruges til en CM180.

  http://www.laminas.com.pl/page_eng/asp1800_eng.html

  Det koster meget mindre, men dog stadig nogle tusinde kroner.
  Og så skal du have aktuator, V-box, og en STB der understøtter at man sender en “goto” kommando for hver enkelt kanal i kanal-listen (og det duer ikke med en Freesat box!).
  Medmindre du bare stiller manuelt, det kan gøres med en “DiSEqC controller” som f.eks. den fra Stab.

  https://www.hm-sat-shop.de/motoren-positionierer/781/stab-mini-pos-02?c=22

  Og det giver en mærkbar ændring. Jeg har den nomalt på 28,2 (2g/2f), og så snart jeg kan se et billede fra 2e (det er en ITV beam der kommer først), så ved jeg at jeg ved at dreje mod 28,5 kan se 3-4 beams, incl BBC.

  Selv med fast monteret CM180 har jeg signal på stort set det hele.
  Jeg har så også fordelen af at være i Nordsjælland, hvor signalet er noget af det bedste i DK.
  På de fleste 2E har jeg 8-11 dBuV C/N forhold, nogle af de svære er lidt lavere.
  Jeg har indtil videre optimeret modtagelse ved at pege på (hvad jeg gætter på er) omkring 28.3, så jeg rammer lidt under optimal modtagelse på både 2E og 2F/G, men får nok signal til det meste.

  MEN

  dit forslag er interessant. Måske er det “godt nok” bare at flytte LNBen!

  Selv en CM180 kan bruges til multi-feed, især når vi taler en forskel på blot 7-8 mm.
  Fokuspunktete er lidt større med et par mm’s offset, men det burde stadig være stort set det samme.

  Til det skal man bare have en meget lille (lineær) aktuator til at skubbe en LNB højre-venstre, og en V-box til at drive den med, og så en mekanisk anordning til at montere det hele for enden af feed-armene. Det kan nok bedst realiseres med ny “feed-support arm”, dvs. den nederste arm, der bærer vægten af LNB+feed (kompression).

  Jeg har faktisk set sådan et aggregat monteret på en (større) Prodelin antenne, men jeg skal lige rode igennem gemmerne for at finde en reference.

  som svar til: UKTV modtagelse på Channel Master 180 i DK #103364
  st1
  Deltager

  Lidt illustration af opbygningen af de nuværende LNB-arme:

  Monteret på min anden CM180.

  Læg mærke til de oprindelige feed-arms i forgrunden – jeg benyttede mig under konstruktionen af den nye feed-arms af, at jeg allerede havde en CM180 der pegede præcis der, hvor der var godt signal. 🙂

   

  Her er så samlingen af LNB-holder og feedarms. Da det er tre-punkts ophæng er det forholdsvis nemt at justere LNB, så den peger på nogenlunde center (eller en anelse lavere end center).

   

  LNB orienteret rimeligt OK…

   

  Detalje fra monteringen af “feedarm stabilizers” til siden af reflektor.

   

  Færdigt system, med fuld modtagelse.

   

  Et blik fra siden…

  som svar til: UKTV modtagelse på Channel Master 180 i DK #103363
  st1
  Deltager

  Det er faktisk din gamle CM180 jeg nu er blevet ejer af. I første omgang vil jeg teste om jeg kan bruge den i sommerhuset på Holmsland Klit (vest for Ringkøbing) til at modtaget de svage signaler fra 2e & 2f/g. Hvis det ser ud til at give godt resultat vil jeg investere i et godt beslag samt et sæt rigtige arme/lnb holder. Kommer jeg dertil vil jeg meget høre nærmere om det du evt. vil kunne skaffe. Nu er jeg ny bruger herinde – findes der en PB (personlig besked) mulighed?

  Ah! Så er det faktisk den, der er på billedet herover (inden den blev vasket).
  Til lykke med den – den lever sikkert fint et stykke tid endnu. 🙂

  Men så har du også fået mine selvgjorte LNB-arme med.
  De virker sådan set, men det er lidt bøvlet at ændre vinkelen på LNBen, eller flytte fokuspunktet.
  Hvis jeg skulle lave dem igen, ville jeg gøre det på en lidt anden måde, men nu havde jeg lige ved hånden flere af delene, som de består af i dag.
  (De blev lavet på forespørgsel af køber, så han havde noget at starte med.)

  Nye arme er ret dyre – men ikke så svære at lave. Du kan jo overveje at lave et nyt sæt selv hvis din første test er positiv, jeg skal gerne sende dig mål og en lille beskrivelse til inspiration.

  som svar til: UKTV modtagelse på Channel Master 180 i DK #103357
  st1
  Deltager

  Her er lige et hurtigt billede til inspiration, det er en CM180 reflektor med et Prodelin polar-mount lagt i position, hvor jeg har optegnet med grønt hvor et par lægter kan gøre det ud for en adaptor til at holde parabolen.

  Har man man ikke et (polar) mount liggende, kan man også lave den del i træ, det kræver lidt mere lego-mekanik, men burde virke fint.

  Det vil som sagt ikke blive “industrial-strength”, men vil kunne gøre det til lidt eksperimentering.

   

  som svar til: UKTV modtagelse på Channel Master 180 i DK #103356
  st1
  Deltager

  De er faktisk urimeligt dyre, hvis man ser på det som et privat køb af tilbehør til en TV-parabol. (Fik mig i sin tid til at eksperimentere med at bruge et CM120 beslag med adapator – til hobbybrug).

  Men som en specialiseret reservedel udført til at holde i minimum 30 år, passende til en professionel antenne med begrænset udbredelse, så er det nok ikke helt urimeligt.

  (Det billigste jeg kan få det til hos mine leverandører er omkring 1900 m. moms for et helt nyt. Du siger bare til hvis du vil have et. Det er desuden fragt – det vejer godt til.)

  @Sparrow2: Dit beslag er den kraftige model fra en Rx/Tx antenne, men du har ikke den nederste del af bagbeslaget, eller armen foran. Din LNB-holder er fra en Rx-only antenne (samme beslag brugt over CM90, CM100, CM120 og CM180). Men som du har det, ser det ud til at fungere fint.

  Den lokale smed kan nok lave noget tilsvarende, men hvis det skal være galvaniseret, og med passende justeringsmekanismer, så løber timeprisen nok op…

  Så hvis @Dbj ikke mener at 2000 er til at betale for et nyt beslag, eller bare vil eksperimentere lidt, så vil jeg foreslå at lave et beslag i trykket træ udfra nogenlunde samme princip som metal-beslaget. Det har jeg selv prøvet, og det virker ganske fint til eksperimentering.
  Det giver sig lidt en gang i mellem (justering påkrævet en gang i mellem), og kan muligvis ikke tåle en god december-storm på vestkysten, men det er fint nok til hus-behov.
  Jeg tror jeg kan finde lidt billeder frem til inspiration, hvis det skal være.

  Alternativt, hvis man er så heldig at have adgang til et værksted/værktøj til metal-arbejde, så kan man også lave noget intermistisk ved blot at bruge L-profiler, og så samle det hele med bolte. Det er så til det mere permanente – jeg ville lave det i træ hvis det bare var “for at set om det virker”…

  som svar til: Parabol størrelse i ulfborg #102170
  st1
  Deltager

  Eftersom man kan se skruehullerne på forsiden men ikke på bagsiden, må man formode at de først har lavet en form!

  Som du skriver det lyder det som om den er lavet direkte nede i parabolen uden nogen form.

  AFAIR.

  Er der nogen der ved hvad reflektoren i min channel-master er lavet af. (og er det en plade eller et fint net?).

  Det er et fint-masket trådnet, jeg mener det er onkring 2-3 mm masker.

  Jeg ved det, da jeg tidligere havde en CM180 reflektor, hvor lidt af kanten var slidt af, og trådnettet var eksponeret en lille bitte smule eet enkelt sted (det var kun kanten , så det havde ingen indvirkning på modtagelsen.).

  (Den reflektor er pudsigt nok til salg i Struer lige nu på dba. Med mine hjemmelavede LNB-arme, men uden monteringsbeslag – jeg baksede med et version i træ, men det kom aldrig til at virke godt mht indstilling af parabolen.)

Login Registrer
Viser 15 indlæg - 1 til 15 (af 36 i alt)