TV-Nyt

DRs nye danmarkshistorie i 2016

 Paul Hammerich lavede en danmarkshistorie i 1980'erne - nu kommer der en ny.
Paul Hammerich lavede en danmarkshistorie i 1980’erne – nu kommer der en ny.

I efteråret 2016 får danskerne et nyt bud på historien, når DR for første gang i over 30 år giver et nyt sammenhængende bud på danmarkshistorien – blandt andet i en stor TV-serie i 12 afsnit.

DRs nye danmarkshistorie vil tage afsæt i tiden fra de allerførste menneskespor i dét, vi i dag kalder Danmark og slutter i år 2000. Planen er, at programmerne skal produceres af DR Kultur og vises i bedste sendetid på DR1, så hele Danmark har mulighed for at se med og reflektere over, hvad vi er gjort af, hvem vi er og hvorfor.

Den store danmarkshistorie blev senest produceret i DR i 1983. Siden har verdensbilledet ændret sig markant, teknologien har betydet, at arkæologer og historikere har fået ny viden, og på både tv og net er der i dag helt andre muligheder for at formidle stoffet, så det også appellerer til andre end de, der allerede er interesserede.

Den nye viden gør, at man på flere områder må omskrive dele af historien og det vil DR med værket ‘Danmarkshistorien’ gerne formidle videre til borgerne.

“En danmarkshistorie er et dobbelt tidsbillede. Der er selve formidlingen af de historiske facts, hvad skete der rent faktisk skete i vikingetiden og under reformationen. Og så er der selve fortælleformen. For hver gang vi dykker ned i historien er det i perspektivet af eget tidsbillede. Palle Lauring , Erik Kjersgaard, Paul Hammerich, Leif Davidsen og Liv Thomsen har på hver deres måde formidlet elementer af danmarkshistorien – med meget forskellige udtryk. Så hvordan skal dnmarkshistorien formidles anno 2016? Og af hvem? Det er den proces, vi er gået i gang med nu,” siger DRs mediedirektør Gitte Rabøl.

Den store fortælling om Danmark

Hver generation bør have sin danmarkshistorie, som perspektiverer og giver indsigt. Og gør det på en måde, så det opleves interessant og relevant i samtiden. Ambitionen er, at DR igen skal kunne levere den store fortælling om Danmark, som giver danskerne lyst til at blive klogere på både vores historie og samtid, mener Gitte Rabøl.

“En af DRs væsentlige opgaver er at samle danskerne og give os fælles oplevelser og fælles indsigt. Det kan være med store begivenheder som Internationalt Melodi Grand Prix, EP-valg eller VM i fodbold – eller det kan være ved at sætte fokus på vores fælles historie og det der har gjort os til dem, vi er,” siger hun.

12 gange en time

Projektet er under udvikling i DR Kultur, men det ligger fast, at det kommer til at være 12 udsendelser af en times varighed, som DR planlægger at sendes i løbet af 2016 og 2017.

“Vores ambition er at skabe en fantastisk TV-fortælling i nutidens formsprog og med de nyeste teknologier for at få danmarkshistorien til at leve. Danmarkshistorien rummer alt det, som gør en fantastisk fortælling – masser af drama, kærlighed, konflikter og mysterier. Vi ønsker i DR Kultur at producere en serie, som rammer hele Danmark, så man på tværs af generationer kan følge med i, hvordan landet har udviklet sig,” siger redaktionschef i DR Kultur, Thomas Houkjær.

DR Kultur er nu i gang med at udvikle partnerskaber, der skal udbrede projektet til mere end de 12 udsendelser på DR1. Seriens indhold vil således komme til at indgå i undervisningsmateriale, i uddybende materiale på internettet og via second screen, i udstillinger og via et bogprojekt. Alt sammen noget, som skal understøtte TV-delen og bidrage til værkets blivende værdi, som denne generations danmarkshistorie på tv.

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard