TV-Nyt

DR3 sætter fokus på kloning

DR3I Danmark er kloning reelt ulovligt, og debatten raser, når emnet diskuteres. Modsat er det i Sydkorea muligt at få klonet sin hund, hvis man vil betale for det. Nu sætter DR3 fokus på kloning og hjælper Patrick med at undersøge, hvad der skal til for at få klonet hans elskede hund Maggie.

Verden omkring os suser af sted, og den teknologiske udvikling overhaler os indenom. Det som før var en urealistisk science fiction historie, ligger i dag lige foran os. Siden 2005 har sydkoreanske forskere klonet hunde, og teknologien er vokset i biotech branchen. Her kloner de hunde på livet løs – til mennesker som elsker deres hunde så højt, at tanken om, at hundene ikke er her mere, er ubærlig. De kan, mod betaling på $100.000, få en ny, frisk kloning af deres elskede hund.

Er kloning vejen frem?
Sammen med værten Sigurd Kongshøj undersøger DR3 de videnskabelige, juridiske og etiske aspekter, så danskerne selv kan tage stilling til, om de synes kloning er vejen frem eller ej. Sigurd følger en hundekloning fra æg til hvalp, og møder klonede hunde i Sydkorea. Han taler med forskere, en dyrevelfærdsforkæmper og en jurist. Vi får argumenter både for og imod og finder også ud af, at en klon slet ikke er, hvad de fleste tror.

Hvor langt er vi med kloning, og hvordan bruges det i dag? Er kloning starten på en glidebane, som ender med en katastrofe, eller er det et gennembrud og et skridt tættere på evigt liv? Hvad mener du om kloning? Har du et kæledyr, som du gerne så multipliceret? Eller vil du gerne have mulighed for at klone en ny, når den gamle er død?

DR3 sætter fokus på kloning i uge 17 med dokumentarer, videnskabsprogrammer og en programrække, hvor DR3 selv rejser ud i verden for at undersøge mulighederne for kloning.

‘DR3 vil klone din bedste ven’ tre torsdage i træk, første gang den 23. april klokken 21.30.

DR3 sætter fokus på kloning fra uge 17 med følgende programmer:

Sådan kloner man en mammut
I Sibirien udgravede et hold palæontologer i 2013 resterne af en ualmindeligt velholdt 40.000 år gammel uldhåret mammut. Kødet var så rødt og friskt, at det så ud som om det store dyr var død i går, og snablen stadig blød at røre ved. Det gav håb om, at det måske kunne være muligt at klone det forlængst udryddede dyr. To forskningshold fra henholdsvis Sydkorea og USA prøver nu med hver deres metode at genskabe dette oldtidsdyr. Britisk dokumentar fra 2014. Mandag den 20. april kl. 20.30

Døde legenders DNA
Hvorfor var Marilyn Monroe så tiltrækkende og Einstein så klog? Videnskabsmanden Mark Evans tager på en kontroversiel mission for at finde svarene. Han vil indsamle og analysere DNA fra historiens største legender og forsøge at finde ud af, hvem de i virkeligheden var. Kig med når der bliver kastet nyt lys over historiens største ikoner.
Britisk dokumentarserie fra 2014. Sendes torsdag den 23. april klokken 20.10

DR3 vil klone din bedste ven
DR3 sætter fokus på kloning og hjælper Patrick med at undersøge, hvad der skal til for at få klonet hans elskede hund Maggie. Sendes torsdag den 23. april 21.30 (tre torsdage i træk)

Dyrelaboratoriet
Genmanipulation, kloning og stamcelleforskning skubber dagligt til grænserne for vores forståelse af verden, og science fiction er efterhånden ved at blive videnskabelige fakta. Det vil vi bl.a. opdage hvad angår den mad, vi spiser, lige fra tyre med dobbelte muskler til fjerløse kyllinger og selvlysende kaniner. Britisk dokumentar fra 2008.
Sendes fredag den 24. april klokken 19.10

Playing God
I 2010 lykkedes det et hold forskere at skabe syntetisk liv for første gang nogensinde. Denne forbløffende videnskabelige bedrift viste, at det er muligt at manipulere genetisk materiale på måder, vi tidligere regnede for utænkelige. Men kan syntetisk biologi give os reelle fordele? Eller er det i virkeligheden en videnskab, der truer Jordens biodiversitet, den offentlige sundhed og den nationale sikkerhed? Evolutionsbiolog Adam Rutherford undersøger det hastigt voksende forskningsfelt syntetisk biologi. Britisk videnskabsprogram fra 2012.
Sendes søndag den 26. april klokken 19.10

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button