Branche-Nyt

DR1 i nye klæder – nyt airlook fra mandag 19. august

Efter at DR2, DR K og DR Ultra har fået nyt airlook, er turen nu kommet til DRs hovedkanal, der samtidig får ny lyd – skabt af gruppen Laid Back, som mange nok bedst husker for hit som ’Sunshine Reggae’, ’White Horse’ og ’High Society Girl’ i 1980’erne.

Mest markant for seerne er det måske, at den kugle, der har indgået i airlooket på DR1 siden 2009, forsvinder, og at DR1’s logo fremover også bliver brugt i stor størrelse. Samtidig bliver det hele mere glidende og flydende.

”DR1 har mange underbrands, og nogle gange er de stødt sammen med kuglen, som skulle ind over alt. I det nye airlook kommer tekst for sig og billeder for sig, så programmernes indhold kan komme til sin ret. Der bliver plads til store billeder fra programmerne, og samtidig kommer det til at stå klarere for seerne, hvornår DR1 oplyser om programmer, og hvornår DR1 brander kanalen. Hidtil har vi gjort det hele på samme tid – nu er det adskilt og dermed renere og klarere i udtrykket,” forklarer områdeleder Fie Heise fra DR Design.

Hun har haft ansvaret for det nye airlook sammen med kreativ leder for motiongruppen Gitte Boel Gammelgaard og de to grafiske designere Nikolaj Stenbæk og Jacob Ramskov Fennestad fra DR Design.

Logokasse på skærmen
DR1 er den kanal, der krydshenviser mest til DRs andre tv-kanaler. Derfor har DR Design brugt meget krudt på at finde et virksomt system, når der skal spottes for for eksempel programmer på DR2 eller DR K.

Her opererer man fremover med en logokasse på skærmen, og når DR1 skal spotte for et program på DR2 eller DR K, vil seerne opleve, at DR1-logoet på snedig vis forvandler sig til for eksempel et stort DR2-logo.

Seerne vil også støde på en række nye, såkaldte identer, som er optaget i for eksempel indkøbscentre og villakvarterer med masser af mennesker på billederne.

”Det er vigtigt at få mennesker og genkendelighed ind i dem, og samtidig vil man kunne se flere af DRs værter i identerne end tidligere. Her er tanken for eksempel, at man som seer skal få fornemmelsen af at komme lidt bagved kulisserne i DR,” forklarer Fie Heise.

Den nye lyd på DR1 er som nævnt lavet af Laid Back, der har lavet en stribe lydsekvenser – lige fra de helt korte til de længere, der skal bruges, når DR1 ikke sender, og en programoversigt er på skærmen.

”Vi havde fem komponister til at komme ideer til DR1-lyden, der optræder, når der ikke er programindhold eller identer på skærmen. Det skulle være små stumper musik, som skulle være inviterende og varmt, og som man samtidig kan tale ind over. Laid Back har været rigtigt gode til opgaven, og de har fundet en god kerne. De har både lavet muntre toner og også mere alvorlige lyd, som for eksempel kan bruges, hvis der er en alvorlig dokumentar på programmet,” forklarer Fie Heise.

Testet blandt syns- og hørehandicappede
Noget helt særligt ved det nye airlook på DR1 er, at det på forhånd er blevet testet på blandt andre en gruppe syns- og hørehandicappede, som er kommet med deres ubeforholdne mening om det. Tilbagemeldingerne er blevet brugt til at gøre airlooket så enkelt og forståeligt som muligt.

DRs designredaktør Anders Thulin siger, at han både er stolt og glad over det markante hamskifte store dele af DRs designudtryk har undergået det seneste års tid.

”Vi har fået ny koncernidentitet, et tidssvarende og sammenhængende logosystem og nyt design på DRs digitale platforme. Med det nye airlook til DR1 er vi ved at være i mål med at designe og redesigne alle vores tv-kanaler – lige bortset fra Ramasjang, som vi arbejder på i øjeblikket. DR1’s nye visuelle identitet er moderne og enkel i sit udtryk og meget DRsk,” mener han.  

Kommer samtidig med premierer
Den nye lyd og det nye look på DR1 kommer, samtidig med at kanalen i de næste uge har premiere på en lang række nye programmer.

Allerede mandag er en ny omgang ’Danmarks Skønneste Hjem’ på skærmen, og tirsdag er ’Den Store Bagedyst’ tilbage. Torsdag i næste uge er der premiere på programmet ’Læsø kalder’, hvor DR sender 40 kvinder til Læsø i 20 dage for at sætte fokus på det stigende problem med, at især kvinderne vælger udkantsdanmark fra. Også det nye DR1-underholdningsprogram ’Mentor’, som kan ses fra fredag den 30. august, vil være at finde i den nye DR1-indpakning.

Se billeder af DR1’s nye look

DR1_onair_logoDR1 onair programmer

DR1_onair_programskilt

 

I samme kategori

Back to top button