TV-Nyt

DR præsenterer Grundtvig tema i 2024

- ny dramadokumentar i maj 2024

DR har afholdt pressebrief, hvor de løftede sløret for de tre kommende fyrtårnsproduktioner. Det første af disse bliver et nyt tema om Grundtvig.

Grundtvig temaet på DR byder blandt andet på en drama dokumentar på tre afsnit, hvor blandt andet Ulrich Thomsen spiller N.FS. Grundtvig.

Serien er tre nedslag i de mest afgørende perioder af Grundtvigs liv, der dækker over de vigtigste sider i hans virke: digteren, præsten og politikeren. De er nøje udvalgt ud fra en omfattende research og i samarbejde med førende Grundtvig-eksperter og -forskere, som også medvirker i serien.

I serien kommer vi blandt andet ind i Grundtvigs liv og er med, da han skriver ”Dejlig er den himmelblå”, da han får Vartov kirke i København, og da han som politiker er med ved Grundlovens tilblivelse og vedtagelse.

Serien er skabt på baggrund af en omfattende research og i samarbejde med Grundtvig-eksperter og forskere blandt andet fra Center for Grundtvigforskning ved Aarhus Universitet. Der er studeret primærkilder, læst udgivelser om og af Grundtvig, ligesom der er lavet et utal af interviews med førende Grundtvig-eksperter og forskere. Nogle af disse eksperter vil også optræde i selve serien.

Grundtvig DR drama dokumentar
Solvej Sonne Horn som unge Lise, Mads Reuther som unge Grundtvig og Oscar Dyekjær Giese som unge Sibbern. (Foto: A&M Productions/Alonso Mayo)

I andre centrale roller ses:

Josephine Park som Marie Toft, den unge godsejerfrue som Grundtvig forelsker sig i

Mads Reuther som den unge Grundtvig

Laura Bro som den voksne Lise, Grundtvigs første hustru

Solvej Sonne Horn som den unge Lise

Nicolaj Kopernikus som Grundtvigs nære ven Sibbern

Kirsten Lehfeldt som Grundtvigs mor

Jesper Asholt som Grundtvigs far

Grundtvig drama dokumentaren kommer i maj 2024.

Sideløbende med dramadokumentaren planlægger DR også en anden serie om Grundtvig og hans virke i 1800-tallets Danmark af historie- og kulturformidleren Liv Thomsen, der har stået bag en lang række af DR’s historieprogrammer.

Om baggrunden for at sætte fokus på Grundtvig fortæller programchef i DR Anne Garlichs:

– Når vi har valgt at skildre Grundtvig, er det, fordi han har haft enorm betydning for vores kulturarv, og hans tanker og ideer har haft indflydelse på meget af det, vi i dag betragter som en selvfølge: Vores demokrati, vores ytringsfrihed, vores adgang til uddannelse, vores foreningsliv, efterskoler og højskoler og ikke mindst de sange, vi i generationer har sunget til højtider og de store mærkedage i livet.

Ulrich Thomsen er Grundtvig og Adam Price er executive producer på serien, som er skabt på baggrund af en omfattende research og i samarbejde med en række Grundtvig-eksperter.

De to øvrige fyrtårnsprojekter der er på vej fra DR

Danmark som krigsførende nation

I efteråret 2024 kommer der en dokumentarserie i seks episoder om Danmark som krigsførende nation igennem 30 år fra flere vinkler.

DR sætter fokus på den danske krigsindsats gennem de seneste 30 år. Krigen på Balkan i 1990’erne gjorde, at Danmark for første gang i nyere tid blev en krigsførende nation, og senere fulgte krigene i Afghanistan og Irak med deltagelse af danske soldater.

velkommen til frontlinjen DR

Dokumentaren med arbejdstitlen ’Velkommen til Frontlinjen’ er hovedserien i fyrtårnet. Den skildrer gennem nye vidner og folk, der aldrig før er stået frem, den danske krigsindsats i perioden fra 1991-2020. Som noget nyt har DR Dokumentar fået adgang til de oprørsgrupper og soldater, som danske soldater kæmpede mod ved frontlinjen dengang, hvilket giver seerne nye perspektiver på og viden om de krige og slag, Danmark har deltaget i de seneste tre årtier. Dokumentaren indeholder ligeledes optagelser fra begge sider af fronten, der aldrig før er set.

Ambitionen er at skabe en fælles samtale og diskussion om, hvad Danmark har opnået ved at deltage i krige langt fra egne grænser og om det betyder noget for fremtidens militære indsatser. Derudover vil DR på tværs af platforme blandt andet sætte fokus på mennesket bag soldaten og hvad det vil sige at være udsendt – fra både soldatens og de pårørendes perspektiv.

Danmark som kolonimagt

Danmark som Kolonimagt DR

Tema i 2025.

Historien om kolonitiden er et af de afgørende kapitler i Danmarkshistorien og danner grundlag for meget af det, vores samfund i dag bygger på: Velstand, iværksætteri, men også den form for racisme vi kender i dag’. Men hvad skete der egentlig? Hvad var Danmarks rolle i kolonitiden, og hvordan oplevede de slavegjorte på De dansk vestindiske øer, det der skete? Det kaster DR nyt lys på i en dramadokumentar, der rammer seerne i en tid, hvor netop identitetsdebatten og kolonialisme er højaktuel over hele verden.

Lige nu er der en verdensopspændende interesse for identitet og postkolonialisme. ’Black lives matter’, væltede statuer og kongehuse og regeringer, der undskylder for fortidens svigt debatteres igen og igen. Nu er tiden kommet til også at fortælle om et af de mørkeste kapitler i Danmarkshistorien – set ud fra både de slavegjorte og Danmarks perspektiv. Det er DR’s håb, at vi med serien kan give seerne et nyt og opdateret perspektiv på vores fælles historie, som har lagt fundamentet for det Danmark, vi kender i dag.

I fire programmer fortæller DR om nogle af de mennesker, der blev tvunget til slaveri – og om dem, der tvang dem til det. Serien dykker ned i perioden fra midten af 1700-tallet til ca. 1810. Det er ikke seriens ærinde at fortælle om hele kolonitiden fra a-z, men den zoomer ind på den mest intense periode, hvor der blev tjent flest penge, men som også blev begyndelsen på slaveriets afskaffelse. Her følger vi en af Danmarks største slave- og plantageejere, Familien Schimmelmann og en af de slavegjorte på deres plantager, kvinden Regina og hendes slægt.

Serien er en dramadokumentar og er i fire afsnit. Der vil både indgå skuespillere og eksperter. Nola Gaardmand er undersøgende vært i marken. Der er premiere på ’Slave af Danmark’ i 2025, som er en del af fyrtårnet om Danmark som kolonimagt.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button