Branche-Nyt

DR opfylder public service-kontrakt

dr1 logoDR opfylder sin public service-kontrakt. Det er den korte konklusion efter at Radio- og tv-nævnet har gennemført sin årlige gennemgang af DRs forpligtelser.

DR er i henhold til public service-kontrakten med kulturministeren forpligtet på en række områder. Alt fra andelen af dansk musik i radioen til brugen af tekstning og tegnsprogstolkning i tv. Fra andelen af nyproduceret dansk dramatik til engagementet i dansk filmproduktion.

Det er DRs evne til at leve op til alle disse forpligtelser, som Radio- og tv-nævnet nu har vurderet, og fundet opfyldt. I en pressemeddelelse i dag tirsdag skriver nævnet således: “Radio- og tv-nævnet finder samlet set på baggrund af sin gennemgang af DRs public service-redegørelse for 2010, at DR i 2010 opfylder public service kontraktens krav, og at redegørelsen på langt de fleste punkter giver et fyldestgørende og retvisende billede af DRs programudbud og danskernes brug heraf i 2010.”

Første år med nye kanaler
2010 var det første år, hvor DRs tre nye tv-kanaler sendte hele året. Men kontraktperioden 2007-2010 vedrører alene DR1 og DR2. De nye kanaler bidrager dog til at give et samlet billede af DR som public service-institution.

Og selvom DRs public service-forpligtelse altså er opfyldt, så er der alligevel enkelte bemærkninger i nævnets udtalelse. Nævnet har for eksempel noteret sig, at der er sket et fald i antallet af førstegangstimer til børn i 2010 på DRs hovedkanaler.

Dette skyldes primært, at børnekanalen DR Ramasjang, som blev lanceret den 1. november 2009, ikke tæller med i opgørelsen. Netop lanceringen af DR Ramasjang betød nemlig, at DR på tværs af sine kanaler sendte hele 742 førstegangstimer for de yngste i 2010 mod et gennemsnit på 338 timer årligt i den forrige kontraktperiode (2003-2006). Altså er der med Ramasjangs tilkomst sket mere end en fordobling i antallet af DRs førstegangstimer for børn samtidig med, at DR1 fortsat sender mange børneprogrammer.

Nævnet bemærker også, at der er sendt mindre dansk dramatik i 2010 end i de foregående år. Men det fremgår også, at DR over hele kontraktperioden fra 2007-2010 mere end opfylder sine forpligtelser på området.

Nævnets samlede udtalelse skal nu forelægges DRs bestyrelse til kommentering, og i henhold til public service-kontrakten fremsendes DRs kommentarer herefter til Radio- og tv-nævnet.

Kilde: DR presse

Relaterede artikler

Back to top button