Branche-Nyt

DR har fået masser af hjælp til gamle billeder

’Det kunne være sjovt, hvis vi når tag nummer 100.000 i juleferien’, sagde arkivar Louise Broch fra DR Arkiv i december 2016 i en pressemeddelelse fra DR.

Nu er det blevet endnu sjovere, for befolkningen har i den grad hjulpet DR med at sætte såkaldte metadata på over 138.300 DR-billeder fra 1950-1997 – lige fra gamle pressebilleder til fotos af DR-produktioner og fotos af værter og programmedarbejdere. Lørdag lavede en DR-bruger tag nummer 200.000 på DR’s historiske billeder, som er at finde via dr.dk/historiskebilleder. Billedet var et motiv af vært Frode Munksgaard fra udsendelsen ’Profit’ i 1997.

Lige før skolernes sommerferie i 2016 bad DR Arkiv befolkningen om hjælp, fordi en del af de ældste pressefotos i DR kun havde ganske få oplysninger om, hvad og hvem, der var på billederne.

Derfor bad DR folk om at skrive en programtitel, et værtsnavn, en skuespiller eller navnet på ens gamle tante, der engang arbejdede i DR, hvis man genkendte nogen eller noget på billederne. Man har også kunnet tagge steder, kameratyper, rekvisitter eller noget helt andet.

Skulle man bare have lyst til at studere DR’s historiske billeder nærmere og for eksempel få et gensyn med Gunnar ’Nu’, Birgit Meister, ’Morgennisserne’ eller ’Sommerferiebussen’, kan man også gøre det. De 200.000 tags er søgbare, så hvis en bruger har skrevet Lillebæltsbroen, kan en anden bruger finde netop de billeder, hvor ordet er indskrevet af den første bruger.

Man bliver grebet af det

– Folk er virkelig gået til opgaven med stor entusiasme, og vi ved fra diverse kilder, at nogle bliver grebet af det og får skrevet adskillige tags på billeder, når de kigger forbi, siger arkivar Louise Broch, der fortsætter: – Jeg kan faktisk heller ikke selv lade være med at indskrive tags, når jeg kommer forbi sitet for at lede efter fotografier, for det er sært dragende.

Louise Broch forklarer, at de mange tags på billederne har været en kæmpe hjælp for DR, som i sidste ende også kommer DR’s seere og brugere til gode. Udover at der er kommet flere søgedata på billederne, er de også blevet lettere at finde og derved bruge i DR’s produktioner. – I gamle dage var det ikke muligt at bevare alle udsendelser på grund af tekniske begrænsninger og dyrt optageudstyr, så billederne er nogle gange det eneste, der eksisterer fra en gammel produktion, forklarer Louise Broch.

Hun siger, at DR for eksempel ikke har udsendelser med Kirsten Hüttemeier fra fjernsynets begyndelse i 1950’erne, fordi udsendelserne blev sendt live.

– Men pressebillederne findes stadig, og de kan fortælle mange historier om, hvordan udsendelserne foregik, siger Louise Broch.

Helt konkret indgår DR’s historiske billeder blandt andet i artikler på det nye site dr.dk/alletiders, hvor der publiceres historier fra DR’s egen verden. På sitet tager fortællingerne udgangspunkt i aktuelle sager og mærkedage og sætter dem ind i en DR-historisk sammenhæng ved hjælp af materialer fra DR’s arkiver, ligesom sitet byder på gyldne gensyn og mere om DR’s historie generelt.

Der er direkte adgang til DR’s historiske billeder her, og der er fortsat masser af billeder, man kan hjælpe med at tagge.

Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button