TV-Nyt

DR følger den første dansker ud i rummet

dansker rummet DR
Foto: DR Videnskab

Den 2. september rejser 38-årige Andreas Mogensen som den første dansker ud i rummet, og DR følger den spændende rejse start til slut. DR2 og dr.dk sender direkte fra selve opsendelsen af rumskibet. DR1 er med, når han ringer hjem til Danmark den 5. september, DR3 sender deres egne astronauter ud i rummet, og DR følger rumrejsen til sidste minut, når Andreas Mogensen igen lander på Jorden den 12. september.

Der bliver skrevet danmarkshistorie, når Andreas Mogensen som den første dansker nogensinde rejser ud i rummet. Missionen har været planlagt i flere år, og de mange måneder med hård træning og ventetid kulminerer onsdag den 2. september, når han sammen med kosmonauterne Sergei Volkov (Rusland) og Aidyn Aimbetov (Kasakhstan) sætter kursen mod den internationale rumstation ISS. Her skal han som ESA-astronaut i 10 dage udføre en række forskellige forsøg, der blandt andet skal gøre os alle klogere på, hvordan kroppen reagerer på rumfart.

DR følger Andreas Mogensen fra rumrejsens første til sidste minutter, og i mellemtiden kan man blive klogere på astronauternes arbejde og på rumfart og rumrejser generelt med forskellige programmer på DR1 og DR3. DR2 sender live hele dagen den 2. september og følger intensivt den historiske begivenhed, som den udspiller sig, og dr.dk opdaterer døgnet rundt om seneste nyt under hele missionen på dr.dk/rumrejsen.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

”Den første dansker i rummet er en stor national og historisk begivenhed, og det er vi selvfølgelig med til på DR. Vi sender live på opsendelsesdagen og har planlagt en masse spændende programmer om Andreas, rummet og videnskaben bag, på både DR1 og DR3, men vi er også med undervejs på rejsen, lige indtil Andreas og de andre kommer hjem. Vi har fulgt ham længe, og vi glæder os til, at han endelig skal af sted,” fortæller Anders Thomsen, der er dokumentarredaktør på DR1.

Følg rumrejsen live
Rumrejsen begynder onsdag den 2. september, og DR2 sender live fra klokken 6.00-15.30 og giver dermed danskerne mulighed for at følge Andreas Mogensens tur ud i rummet på helt tæt hold. TV-Avisen vil opdatere om den aktuelle situation fra dag til dag, og DR1 sender live den 5. september klokken 18.55, når Andreas Mogensen ringer hjem for at fortælle, hvordan det går. DR er også med, når han lander igen den 12. september.

dr.dk/rumrejsen følger man Andreas Mogensens mission døgnet rundt i alle 10 dage; allerede fra klokken 5.30 onsdag den 2. september, der er den helt store dag. Her er det muligt at stille spørgsmål til de relevante eksperter i løbet af hele dagen via #DRrumrejsen. Dr.dk opdaterer hver dag danskerne, så vi ved, hvad Andreas laver på ISS, og hvilke resultater han når frem til deroppe, men man kan allerede nu læse om Andreas og hans forberedelserne til missionen på dr.dk/rumrejsen.

”Det med at rejse ud i rummet er for mange nok lidt spændende og mystisk; især når det er en dansker, det drejer sig om. Vi forsøger at folde det hele ud og give danskerne en mulighed for at se, hvordan det hele foregår før, under og efter det sker, mens vi bliver klogere på, hvad missionen betyder for forskningen og for Danmark. Det er en helt enestående mulighed for at lære mere om rummet og rumfart, hvad enten man er interesseret i astronauternes arbejde eller i de informationer og resultater, de finder på missionerne,” forklarer Anders Thomsen.

Portrætter og eksperimenter
DR sender derudover en række forskellige programmer om astronauter og rumfart i dagene op til og i løbet af Andreas Mogensens rumrejse.

’21 Søndag’, den 30. august klokken 21.00 på DR1: Steffen Kretz har besøgt Andreas Mogensen i træningslejren Star City i Rusland. Hør og se, hvordan den ekstremt hårde astronauttræning foregår.

’Videnskabsmagasinet på DR3: Rum-special’, den 31. august klokken 22.00 på DR3: Den danske astronaut Andreas Mogensen står over for den vildeste og farligste forretningsrejse i sit liv. Joachim Brandt-Møller og reporterne Petra Nagel og David Ritz viser, hvad vi udsætter os selv for, når vi skal leve i rummet, og hvad vi kan bruge det til her på jorden.

’Danmarks første astronaut’, den 1. september klokken 20.45 på DR1: I et eksklusivt portræt følger vi Andreas Mogensen igennem mere end et år. Vi kommer tæt på mennesket Andreas, hans hustru og familie, der forsøger at vænne sig til den risikable opsendelse – og den store pris, Andreas må betale for sin drøm.

’DR3’s forunderlige rumrejse’, den 1. september klokken 21.30 på DR3: To heldige danskere får deres livs oplevelse, når de bliver sendt på en rejse til det ydre rum – ved hjælp af hypnose! Emil Thorup er vært på det direkte program, hvor hypnotisøren Jeppe Schjøtz hypnotiserer deltagerne til at tro og opleve, at de bliver de første danskere i rummet.

’Live fra verdensrummet’, den 2. september klokken 18.30 på DR3: Mens alle andre fortæller om og ser på, at Andreas Mogensen begiver sig ud i rummet, så får danskerne her mulighed for selv at komme derud. DR3 sender direkte fra rummet med dette tv-eksperiment, hvor en ballon med live-kamera bliver sendt ud i rummet, og kun tiden vil vise, hvor langt når vi ud, inden forbindelsen forsvinder, eller ballonen eksploderer. DR3’s videnskabsnørder svarer på spørgsmål via #DR3LIVEfrarummet.

’DR3’s store astronautduel’, den 2. september klokken 20.30 på DR3: Kort tid før Andreas Mogensen bliver den første danske astronaut i rummet, undersøger de to DR3-værter Petra Nagel og Jasper Ritz på egen krop, hvad man bliver udsat for under uddannelsen som astronaut. De skal blandt andet gennemgå en række ekstreme tests, som den danske astronaut har været igennem for at kunne blive sendt ud i rummet: Hvem af de to klarer sig for eksempel bedst i vægtløs tilstand i et fly i frit fald?

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button