TV-Nyt

DR bringer tema om selvmord

Hver dag er der knap to danskere, som tager deres eget liv. Det er cirka tre gange flere, end der dagligt dræbes i trafikken. Alligevel er selvmord ikke noget, vi taler om – for selvmord er fortsat et af de største og alvorligste tabuer i vores samfund. Men der er god grund til at gøre mere for at forhindre selvmord.

Bryd tabuet og berøringsangsten

I anledning af World Suicide Prevention Day’ den 10. september vil DR sætte fokus på selvmord med indsatsen ’Ræk ud’. Indsatsen vil opfordre danskerne til at bryde tabuet, række ud efter hinanden og efter hjælp. Det gælder både mennesker med selvmordstanker, deres pårørende og de efterladte.

Mange, som har overlevet et selvmordsforsøg, kan fortælle at de faktisk fortrød i det øjeblik, de udførte handlingen. Havde de rakt ud efter hjælp var de måske ikke nået dertil. Pårørende til selvmordstruede tror fejlagtigt, de puster til ilden ved at tale om det. Efterladte kæmper ikke alene med sorgen, men også med skammen og skylden – og tavsheden. Derfor skal selvmord være noget vi taler om:

”Ifølge de presseetiske regler skal medierne være tilbageholdende med at omtale selvmord. Men nyere forskning viser, at selvmordsomtale i sig selv ikke fører til flere selvmord. Tværtimod er berøringsangsten med til at skabe et tabu, som ikke er gavnligt. Med indsatsen ’Ræk ud’ ønsker DR at åbne op for samtaler om selvmord og få folk til at række ud efter hjælp. Ved at bryde tabuet vil vi gøre en indsats for at forhindre og forebygge selvmord”, siger journalistisk redaktør på DR1 Erling Groth.

Redaktionel dækning og programserier på DR1

DR’s selvmordstema og indsatsen ’Ræk ud’ kører i ugerne omkring ’World Suicide Preventention Day’, og igangsættes i uge 36 og bliver udfoldet i de tre efterfølgende uger. vmordstemaet vil have et redaktionelt fokus i flere af DR’s faste programmer, og i to helt nye dokumentarserier på DR1, der er blevet produceret specielt til temaet, bliver selvmord belyst fra flere forskellige vinkler.

Hver gang et menneske begår selvmord bliver mindst fem personer i den nære omgangskreds ramt. I DR1 dokumentaren ’Min fars farvel’ medvirker tv-vært Peter Ingemann, skuespiller Pernille Højmark, Kommunikatør Anna Thygesen og journalist Mikkel Frey Damgård, der alle har mistet deres far til selvmord. For alle fire er det vigtigt at bryde tabuet om selvmord og derfor står de nu frem. I to programmer fortæller de en af deres allermest personlige historier.

I dokumentarserien ’Jeg vil dø’ kigger Anders Lund Madsen tabuet om selvmord direkte i øjnene, og går ind i det mørke, som vi helst vender os væk fra. For der er nemlig et lille lys derinde. I løbet af tre programmer møder seerne en række personer, der har haft selvmord tæt inde på kroppen, og serien sætter fokus på Livslinien, der sidder klar til at tale om det, vi ikke taler om.

Ræk ud på DR:

  • ’Min fars farvel’ sendes på DR1 mandag klokken 20.45 i uge 37 og 38
  • ’Jeg vil dø’ sendes på DR1 tirsdag klokken 20.45 i uge 36, 37 og 38

Indsatsen ’Ræk ud’ er blevet til i samarbejde med blandt andre Livslinien, Psykiatrifonden, Depressionsforeningen, Nefos – netværket for selvmordsramte, Center for Selvmordsforskning og DRISP – Dansk forskningsinstitut for selvmordsforebyggelse.

Kilde: DR presse

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard