DR i 2013: Mere public service til børn og unge
”Omlægningen af DRs seks tv-kanaler i 2013 er en af de største forandringer i DR TV’s historie,” udtaler bestyrelsesformand Michael Christiansen. DRs bestyrelse har på sit møde den 28. april 2014 gjort status over 2013 og har godkendt DRs årsrapport og public service-redegørelse for 2013.
Året 2013 var markant for DR TV. DR skabte blandt andet to selvstændige børneuniverser, DR Ramasjang til små børn, mens de større børn på den nye kanal, DR Ultra, fik tilbud om blandt andet nyheder formidlet til børn.
Generaldirektør Maria Rørbye Rønn udtaler:
”Det er DRs ambition at bidrage til, at også børn og unge tænker over det samfund, de er en del af. Derfor gjorde vi i 2013 en ekstra indsats for at tilbyde børn og unge kvalitetsindhold, der sikrer den danske forståelsesramme i et globaliseret mediebillede. Det har aldrig været vigtigere end nu,” siger hun og glæder sig samtidig over, at kanalen DR3 målrettet yngre voksne seere netop har fejret et års fødselsdag.
”Mens yngre danskere sætter pris på P3’s miks af journalistik, underholdning og dansk musik, havde DR ikke tilsvarende appel til målgruppen på tv. Den udfordring tog vi i 2013 op med lanceringen af DR3. Nu har den yngre del af befolkningen fået en modig, udfordrende og nyskabende public service-kanal, der fra første dag har skabt debat om vigtige temaer – lige fra unges narkomisbrug til moderne samliv,” udtaler generaldirektør Maria Rørbye Rønn.
Omlægningen af DRs seks tv-kanaler betød også styrkelse af nyheder, aktualitet og kultur. DR K fik profil med fokus på kultur, historie, tro og eksistens, DR2 skiftede profil til samfundskanal, og hovedkanalen DR1 fik styrket fokus på aktualitet og debat. DR HD og DR Update lukkede.
Mange kigger og lytter med
Seerne har taget godt imod tv-kanalomlægningens styrkede public service-tilbud. Efter en årrække med vigende seertilslutning har flere fået lyst til at kigge med, og ifølge public service-redgørelsen er tilfredsheden med DRs indhold høj. 74 procent er tilfredse eller meget tilfredse med DRs indhold, og 83 procent mener, at DRs eksistens som public service-institution er vigtig for befolkningen.
“Den opbakning er helt grundlæggende for DRs mulighed for at understøtte borgernes interesse for og viden om en bred vifte af emner og derigennem skabe deltagelse i den offentlige, demokratiske debat,” siger DRs bestyrelsesformand Michael Christiansen og fremhæver DRs markante dækning af kommunal- og regionalvalget i 2013.
Samtidig understreger formanden, at det fortsat er vigtigt, at DR er på de tekniske platforme, som danskerne bruger – om det så er på traditionelt tv, på radio eller på nettet.
”DR skal sikre, at befolkningen har fri og uhindret adgang til kvalitetsindhold, der er uafhængigt af politiske og kommercielle interesser. Derfor bør befolkningen fortsat kunne forvente at få public service-tilbud på de teknologiske platforme, de vælger at bruge. Både nu og i fremtiden,” siger bestyrelsesformanden.
Balance i økonomien
DRs økonomi er fortsat i balance i 2013. DR kommer ud af 2013 med et underskud på 23,5 millioner kroner, men på grund af engangsindtægter fra en voldgiftssag om bobledækket i DR Byen og en kendelse om DRs klage over niveauet for ejendomsskatter ender årsresultatet med et overskud på 122,4 millioner kroner. En andel af indtægterne fra ejendomsskattesagen er anvendt til opstart af Eurovision Song Contest 2014.
Bestyrelsesformand Michael Christiansen udtaler:
”Med effektivisering af driften og stram styring af økonomien fortsætter DR den positive udvikling, hvor vi skaber mere dansk programindhold for samme midler – vel at mærke uden at gå på kompromis med kvaliteten. Det er samtidig glædeligt, at DR har et stærkt samarbejde med det private produktionsmiljø, som leverer programmer til DRs kanaler,” siger en tilfreds bestyrelsesformand.
Flere danske programmer og mere aktualitet
Antallet af sendetimer med danske programmer på DRs tv-kanaler er steget med 48 procent, når man fraregner nyhedssløjferne på den nu lukkede DR Update. Det er særligt på DR2 og på DR K, der er sket store stigninger i de danske timer. Også styrkelsen af debat og aktualitet på DRs tv-kanaler slog markant igennem i 2013. DR sendte 2.384 timers aktualitet og debat på tv, hvilket er en stigning på 41 procent.
Generaldirektør Maria Rørbye Rønn siger:
”Netop styrkelse af samfundsstof var et vigtigt mål med kanalomlægningen. Når programmet ’9.z mod Kina’ satte gang i en debat om niveauet i folkeskolen anno 2013, og dokumentarserien ’I skattely’ startede en offentlig diskussion om skatteunddragelse er det eksempler på, at DRs ambition om at sætte samfundsrelevante emner til debat i den brede befolkning er lykkedes,” siger Maria Rørbye Rønn.
Samlet set benyttede 96 procent af befolkningen sig i 2013 hver uge af DRs tilbud på tværs af tv, radio og net.
Læs mere
På dr.dk/dr2013 kan du læse mere
- 96 procent brugte hver uge et af DRs tilbud
- 41 procent mere debat og aktualitet på tv
- 48 procent flere danske sendetimer, ekskl. nyhedssløjferne på den nu lukkede DR Update
- 40.347 timers tv
- 123.206 timers radio
- 300.000 til Koncerthusets arrangementer
- 82 procent mener, at DR er vigtig for samfundet
Kilde: DR