Nyheder

Dokumentar om Edwards Snowdens store flugt på DR1

dr1 logoDokumentar-thrilleren ’Snowdens store flugt’ fortæller historien om, hvordan det lykkedes Edward Snowden at undslippe USA’s efterretningstjeneste. DR har fået unik adgang til interviews med Snowden selv og de mennesker, der hjalp ham under flugten.

Virkeligheden overgår fiktionen, når Edward Snowden og de folk, der var tættest på ham selv fortæller, hvordan de med snilde og en del held gang på gang undslap den amerikanske efterretningstjeneste i tiden efter Snowden udleverede sine mange afslørende dokumenter til pressen.

Største lækage i USA’s historie
Holdet bag ’Snowdens store flugt’ har fået interviews med både Snowden selv, de folk, der var tættest på ham under flugten og den tidligere chef for NSA (National Security Agency, USA) Michael Hayden. Sidstnævnte siger blandt andet om årsagen til den menneskejagt, der blev sat i værk for at fange Snowden ”Dette er den mest seriøse lækage af hemmeligheder i mit lands historie. Vi har aldrig før oplevet noget lignende.”

Snowdens personlige oplevelser
I filmen giver Snowden sit første personlige interview, hvor han fortæller direkte om flugten: ”I sidste ende, da jeg gik op til check-in skranken, var det eneste jeg kunne tænke på, at jeg skulle huske at smile”, siger Snowden om sin oplevelse, da han som en af verdens mest eftersøgte personer forlod Hong Kong, hvor han ellers havde holdt sig skjult i flere uger.

Interviewet med Snowden selv suppleres af interviews med Sarah Harrison fra Wikileaks, der hjalp Snowden gennem hele flugten fra Hong Kong. Holdet bag filmen har også talt med Snowdens far, Julian Assange og Snowdens advokat for at fortælle den fulde historie om flugten inklusiv hvordan FBI forsøgte at snyde Snowdens far til uvidende at blive en del af en kidnapning af hans søn.

Snilde og held

Filmen afdækker også, hvordan en række administrative fejl fra USA’s side var medvirkende til, at Snowden slap væk, samt hvordan Putin endte med at give Snowden asyl i Rusland, efter USA fejlagtigt troede, at Snowden var ombord på den Bolivianske præsidents fly. Præsident Evo Morales og hans pilot fortæller i dokumentaren selv deres historie om, hvordan de – trods diplomatisk status – blev tvunget til at lande i Wien.

Filmen trækker seeren ind i en verden af spioner, efterretningstjenester, hemmelige dokumenter og menneskejagt som de fleste har svært ved at forestille sig er virkelighed og ikke fiktion. Men ’Snowdens store flugt fortæller netop den virkelige historie om, hvordan det lykkedes én mand at undslippe en af verdens mægtigste efterretningstjeneste.

’Snowdens store flugt’ er skabt af Poul-Erik Heilbuth og Klaus Nedergaard for DR i tæt samarbejde med NDR. Dokumentar-thrilleren kan ses på DR1 13. januar klokken 20.30.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button