Streamingnyt

Derfor kommer Serier og Film nogle gange senere til Danmark end USA

I en digital tidsalder, hvor information er tilgængelig med et enkelt klik, kan det være frustrerende at opdage, at en spændende ny serie eller film allerede kan ses i USA, men endnu ikke i Danmark.

Streamingplatforme som Disney+, Max og så videre findes på tværs af landegrænser, men det betyder ikke nødvendigvis, at premieredatoerne er ens. Selvom de samme tjenester findes både i Danmark og USA, er det langt fra altid, at nyt indhold udgives samtidig. Men hvorfor er det sådan? Det uddyber vi lidt i denne artikel.

Derfor skal du vente på streaming indhold

1. Markedsstrategi

Tager vi f.eks. en tjeneste som SkyShowtime, så har de en interesse i at fordele deres indhold over de enkelte måneder for at have noget i alle måneder og dermed bedre kunne holde på kunderne. Så når Paramount+, som Skyshowtime får en del af sit indhold fra, lancerer en ny stor serie f.eks. i december, så kan SkyShowtime måske bedre se denne som en del af januar premiererne hos dem.

I skrivende stund er et konkret eksempel fra Showtime serien The Agency, der har fået premiere i USA 29. november, men endnu ikke er kommet på SkyShowtime her i Danmark.

Det handler om at tiltrække nye abonnenter eller fastholde eksisterende i perioder, hvor udbuddet ellers kunne være mindre attraktivt.

Fænomenet kendes også fra biograffilm, hvor nogle har premiere i USA noget før i Danmark. Det er ofte også få at have et godt flow af film løbende så flest muligt går i biografen.

2. Rettigheder, licensvinduer og eksklusivitetsaftaler

En stor del af udfordringen med forskelle i indhold mellem USA og Danmark ligger i det komplekse rettighedsmarked. Når en serie eller film produceres, sælges distributionsrettighederne ofte på regionale markeder, hvilket kan føre til, at det samme indhold er tilgængeligt på én tjeneste i USA, men på en helt anden tjeneste i Danmark.

Samtidig spiller de såkaldte “licensvinduer” en rolle – disse bestemmer, hvornår og hvor en film eller serie må vises.

Selvom Netflix egne originalproduktioner som regel udgives globalt samtidig, er det langt fra tilfældet for serier og film, som de køber rettighederne til. For eksempel gik der lang tid, før serien The Rookie blev tilgængelig på streaming i Danmark, på trods af at den var en stor succes i USA.

3. Tekniske og logistiske udfordringer

Når en ny serie eller film skal lanceres globalt, kræver det betydelig koordinering på tværs af lande. Alt fra undertekster og dubbing til regionale tekniske krav kan forsinke en lancering. I Danmark forventer seerne typisk undertekster eller dansk tale, og dette arbejde tager tid at producere og kvalitetssikre. Hvis platformen prioriterer det amerikanske marked først, kan det betyde forsinkelser for mindre markeder som det danske.

4. Seriepauser i USA

Mange tv-serier i USA kører efter en traditionel model, hvor de følger faste sæsoner i foråret og efteråret. Dette betyder, at serier ofte holder længere pauser hen over sommeren og omkring jul. Hvis en serie sendes ugentligt i USA, kan danske streamingtjenester vælge at vente med at have premiere, indtil der er flere episoder tilgængelige. På den måde undgår de at skabe unødige “huller” for danske seere, som ellers kunne miste interessen under de længere pauser.

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard