Radio og Podcast Nyt

De ringer – vi spiller fylder 50 år og det fejres med Jørn Hjorting

Både Frøken Klokken og den mangeårige DR-vært Jørn Hjorting tager del i fejringen, når P5 onsdag den 5. september markerer, at det er 50 år siden, at DR sendte programmet ’De ringer – vi spiller’ for første gang.

Ser man bort fra årene 2007-2011, har radioprogrammet været sendt lige siden 1968, og nu om dage er det Peter Sten fra DR i Næstved, der tager telefonerne, får en snak med lytterne og stiller dem lette og svære spørgsmål, når Frøken Klokken har talt. Det hele rundes af med en ønskeplade.

Peter Sten har ringet og spillet på P5 onsdag formiddag siden 2011, og han glæder sig til fejringen og over, at programmets grundlægger, den nu 87-årige Jørn Hjorting, vil være med til at tage en snak med lytterne på den runde fødselsdag. Jørn Hjorting vil samtidig øse af minderne fra de 28 år, han løftede røret.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Jeg tror, programmet har vist sig så langtidsholdbart, fordi det består af elementer, som lytterne kan lide. Kombinationen af en hyggelig snak med et andet menneske, lidt quiz og en ønskeplade går aldrig af mode,” mener Peter Sten.

Lagde telefoncentraler ned

Jørn Hjorting tror i høj grad, det er det samme, der har gjort ’De ringer – vi spiller’ så langtidsholdbar.

”Lytterne har godt har kunnet lide den optimistiske tone, der er blevet slået an i programmerne gennem alle årene,” siger han.

Den tidligere radiovært beretter, at det nu var meget tæt på, at ’De ringer – vi spiller’ var blevet kvalt i fødslen. Også længe inden, at programmet i 1980’erne blev genstand for hidsige debatter i det daværende radioråd, hvor ikke mindst biskoppen i Ribe førte an i kritikken.

’De ringer – vi spiller’ blev ved starten den 4. september 1968 sendt på P1, der ellers dengang især havde haft skoleradio og fiskerinoteringer på programmet onsdag formiddag, som Jørn Hjorting husker det. Han havde dog også selv lavet programmet ’Formiddagsværtinden’, hvor han rejste landet rundt med en båndoptager – forud for telefonprogrammets start.

”’De ringer – vi spiller’ var en succes fra begyndelsen, og det var en del af problemet. I det første program var det folk fra det daværende 08-område – det vil sige Nordjylland, som måtte ringe ind. Det lagde centralen i Aalborg ned. Ugen efter skete det samme på Fyn, og efter den tredje udsendelse fik vi klager fra telefonselskabet KTAS, fordi der var kommet 17.000 opkald på en time, og fordi vi fik skyld for at genere deres erhvervskunder,” husker Jørn Hjorting.

Resultatet blev, at man skulle ringe ind tidligt om morgenen, hvis man ville være med i onsdagens ’De ringer – vi spiller’, ligesom der blev indført et tocifret endetal, så telefonsystemet ikke blev lagt ned.

Ideen til programmet fik Jørn Hjorting under en tur til Sveriges Radio, hvor han faktisk var for at blive klogere på ’Svensktoppen’, som blev omsat til ’Dansktoppen’ den 1. september 1968, og dermed også har eksisteret i 50 år i disse dage. En svensk radiovært præsenterede ham for ’Ring, så spelar vi’, som Sveriges Radio havde lanceret med succes i april 1968, og den dag i dag sender P4 i Sverige fortsat programmet hver lørdag morgen.

Vandet gik under udsendelsen

’De ringer – vi spiller’ har gennem årene blandt andet sat sine spor i sproget, hvor Jørn Hjorting en række gange har brugt udtrykket, at ”klappen går ned”, når en lytter ikke kunne svare på quizspørgsmålet, men følte svaret ellers var lige på tungen.

Én af de særlige gæster i jubilæumsudsendelsen den 5. september bliver Susanne Plovdahl fra Falster og hendes datter, Karina. Susanne Plovdahl var igennem til ’De ringer – vi spiller’, og det er en dag, Jørn Hjorting stadig tydeligt husker.

”Hjorting, Hjorting, nu går vandet,” udbrød hun, husker Jørn Hjorting, der indrømmer, at det var én af de få gange i programmets levetid, hvor han blev helt stum.

”Jeg skyndte mig at gå til Frøken Klokken, så vi lige kunne nå spørgsmålet,” smiler Jørn Hjorting, der i dagene efter i formiddagsbladene kunne se overskrifter som ’Hjortings baby’ i formiddagsaviserne, ligesom Prik på B.T. ligefrem skrev et vers om dagen.

Faktisk har Jørn Hjorting, mor og datter holdt kontakten lige siden, og familien Hjorting sendte også en hilsen, da Karina blev gift tidligere i august i år.

Gennem årene har ’De ringer – vi spiller’ være sendt på P1, P3, P4 og P5, og ud over Jørn Hjorting og Peter Sten, har for eksempel Keld Heick, Karsten Vogel, Jørgen de Mylius og Vagn Pilegaard været værter på programmet, hvor en række ferieafløsere også har ringet og spillet gennem årene.

Efter sendepausen fra 2007 til 2011 blev programmet sjovt nok genoplivet netop på Jørn Hjortings 80 års fødselsdag i 2011, og ’De ringer – vi spiller’s danske opfinder var da også den første, der var igennem i røret hos Peter Sten.

Fødselsdagsfejringen for ’De ringer – vi spiller’ kan høres på P5 onsdag den 5. september fra klokken 10.03-12.00.

Kilde: DR presse

Prøv C More med Britbox indhold til 0 kr. i 14 dage
Bestil her reklame-link

I samme kategori

Back to top button