Nyheder

‘Cirkusdynastiet’ – et Bodil-nomineret kærlighedsdrama på TV 2

Cirkusdynastiet TV 2
Cirkus Arenas kronprins, Patrick Berdino, er blevet kæreste med den smukke cirkusartist Merrylu Casselly. (Fotos: Hansen & Pedersen Film og Fjernsyn / TV 2

I to år boede, rejste og levede dokumentarinstruktør Anders Riis-Hansen med cirkus for at komme helt tæt på kærligheden og cirkuslivet.

Cirkus Arenas kronprins, Patrick Berdino, er blevet kæreste med den smukke cirkusartist Merrylu Casselly. Lige siden de var små, har det været deres forældres drøm, at netop de to skulle finde sammen og føre Nordens største cirkusdynasti videre.

Men drømmen er truet. For det er svært at leve op til cirkusverdens forventninger, når man lige er fyldt 20 år. Og hvem ved om kærligheden mellem det unge par og familiernes tætte relation kan holde til, at nye tider presser sig på i en verden, hvor gamle traditioner og normer hersker.

Nu kan TV 2s seere komme helt tæt på kærligheden og cirkuslivet, når dokumentarfilmen ‘Cirkusdynastiet’ vises i to dele torsdag 5. februar og torsdag 12. februar – begge dage kl. 20.00.

Det største drama sker uden for manegen
I mere end 20 år har Berdino- og Casselly-familien holdt sammen. I den tid er Berdino-familiens Cirkus Arena vokset til at blive Nordens største. Samtidig har familien Casselly slået deres navn fast som den mest prisvindende cirkusfamilie i verden.

Med deres fire afrikanske elefanter har de vundet et utal af priser. Bl.a. den eftertragtede Guldklovn, der er cirkusbranchens svar på filmens Oscar-statuette.

De to cirkusfamilier har store drømme og planer for fremtiden. De er nogle af Europas mest betydningsfulde cirkusslægter, og med en forlovelse og et ægteskab i kikkerten mellem Patrick Berdino og Merrylu Casselly er cirkusdynastiet sikret mange år frem. Men alliancen og kærligheden er truet. Verdens største cirkus, det amerikanske Ringling Brothers, presser på for at tegne en flerårig kontrakt med Caselly-familien.

Og det bliver pludselig alvor, da milliardæren og ejeren af Ringling Brothers, Kenneth Feld, dukker op på cirkuspladsen i Herning med en kontrakt under armen og løfter om et internationalt, amerikansk gennembrud til artistfamilien.

Bodil-nomineret kærlighedsdrama
‘Cirkusdynastiet’ er et fascinerende kærlighedsdrama, der udspiller sig i en tidslomme med egne normer og regler garneret med pailletter, glamour og glimmer. Det er samtidig en fortælling om arv og miljø og de valg, vi træffer i livet, der ikke altid er vore egne, men ofte er præget af omverdenens forventninger og pres.

Filmen er blandt de fem Bodil-nominerede dokumentarfilm ved uddelingen af Bodilpriser 28. februar, og ved biografpremieren i november 2014 skrev pressen bl.a.: ‘Cirkusdynastiet’ er betagende alvor og underholdning … “inspirerende og på flere måder usædvanlig” (fem hjerter, Dorthe Hygum Sørensen, Politiken), “Et følelsesfuldt, tragisk arvefølgedrama – ‘The Godfather’ med badutspring” … “Almenmenneskelig fortælling, hvis følelsesmæssige spænding svinger sig effektivt op og ned” (fem stjerner, Jesper Bo Petersen, EKKO), ‘Cirkusdynastiet’ kunne være et Hollywooddrama” (fem stjerner, Niels Lind Larsen, BT).

Instruktøren om filmen
Filmen er instrueret af Anders Riis-Hansen fra Hansen & Pedersen Film og Fjernsyn, og han har med egen campingvogn som base, rejst, boet og levet med cirkus i to sæsoner.

– Jeg ønsker, at seerne skal opleve, at den arv og de forventninger, vi alle er underlagt, ligger som en tråd gennem hele filmen. I cirkusverdenen er det på godt og ondt. Forventningerne og den forudbestemte vej, som ofte er givet i kraft af slægters stolte traditioner, er ikke kun en spændetrøje. I en tid, hvor sammenhold og fællesskab er til debat, er jeg i ‘Cirkusdynastiet’ også optaget af nødvendigheden af, at vi som mennesker føler, at der er brug for os, at vi er en del af noget større end os selv.

Anders Riis-Hansen tilføjer:

– Jeg vil være ærlig og indrømme, at det har været benhårdt arbejde at få ordentlig adgang til cirkusfamilierne. Det er en lukket verden, hvor kun de færreste har et socialt liv uden for cirkus. De kalder sig selv ”Circus Leute”, og os andre uden for cirkus kalder de Privatmensch. Der hersker en ’dem’ og ’os’ attitude, som vi genkender fra andre marginaliserede grupper. Det har ikke været nemt at komme ind bag de tykke lag af sminke og glimmer, men med tiden er det lykkedes mig at trænge ind og skildre det liv, der udspiller sig, når projektørerne er slukket, og publikum er taget hjem.

‘Cirkusdynastiet’ har deltaget i filmfestivalerne CPH:DOX og IDFA Amsterdam i november 2014 samt Helsinki Doc Point Documentary Film Festival og Göteborg International Film Festival i januar i år.

Filmen er produceret af Hansen & Pedersen Film og Fjernsyn i samarbejde med TV 2 DANMARK ved Heidi Kim Andersen og Jes Schrøder med støtte fra Det Danske Filminstitut og Nordisk Film & TV Fond.

Kilde: TV 2

I samme kategori

Back to top button