TV Bokse Canal DigitalCanal Digital

Canal Digital HD Entertain Smart boks – Anmeldelse

Anmeldelse

HD Entertain Smart er navnet på Canal Digitals nye tv-boks. Det er 4 år siden, vi testede de seneste boks modeller fra Canal Digital. Nu er de klar med en afløser, som de lover er hurtigere og smartere. Den nye boks sælges med eller uden intern 1 TB harddisk. Hvad kan den nye boks? Læs vores anmeldelse.

 

Canal Digital HD Entertain Smart boks Anmeldelse / Test

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Canal Digital HD Entertain Smart – kort fortalt

HD Entertain Smart boksen er produceret af Kaon specifikt til Canal Digital. Canal Digital fremhæver blandt andet følgende elementer ved den nye boks.

 • Plads til udtagelig harddisk
 • Ny processor – nem og hurtig at betjene
 • Trådløst internet via wi-fi
 • Lille og lydløs
 • Mulighed for 1 TB intern harddisk eller USB valgfri størrelse til tv optagelser
 • Samme velkendte brugerflade som HD Entertain Mini/Center

HD Entertain Smart pris nye kunder

 • Med 1 TB harddisk 1.176 kr.
 • Uden harddisk 0,-

HD Entertain Smart pris eksisterende kunder

 • Med 1 TB harddisk 2.376 kr.
 • Uden harddisk 1.416,-

Udpakning

Canal Digital Entertain Smart boks indhold

Alt det du skal bruge er med i kassen. Udover boksen finder vi også et HDMI kabel, strømadapter, 2 x AAA batterier til fjernbetjeningen og en Smart Quick guide.

Design og tilslutninger

Canal Digital boks ny og gammel

Canal Digital boks ny og gammel set fra siden

Canal Digital HD Entertain Smart boksen er fysisk mindre end den gamle HD Entertain Center boks. Både i bredde og dybde. Canal Digital Entertain Smart frontImodsætningen til den gamle model, så har den nye Canal Digital HD Entertain Smart boks ikke noget front display. Om det er et minus er nok individuelt. Vi må sige, at det ikke gør os noget. Displays er sjældent store nok til at de er specielt læsbare, med mindre man er meget tæt på boksen, og vi har sjældent brugt det på den gamle model. Nogle gemmer også boksen væk, og så er et display jo også unødvendigt.

Der er fortsat knapper på fronten, så du kan betjene boksens basale funktioner som kanalskifte og lydstyrke. Dog er der ikke EPG og optag knap længere, som på den gamle model. En standby knap er der naturligvis, denne lyser rødt i standby og hvidt i brug.

Boksen har godt med ventilationshuller, og det er nok til, at boksen ikke har behov for nogen indbygget køleblæser, dermed er den også lydløs. Vi synes heller ikke vi kunne høre noget støj fra harddisken.

Der er ingen frontklap eller nogen kortlæser på fronten. Canal Digital kortet er nemlig monteret på bagsiden.

Canal Digital Entertain Smart bag

På bagsiden finder vi de relevante tilslutningsmuligheder. Det er ikke overraskende slut med Scart tilslutning på denne nye boks. Det er helt forståeligt og næppe savnet af ret mange nu om dage. Det gør i sig selv det også muligt at lave en mere kompakt boks.

På bagsiden finder vi følgende tilslutninger:

 • 2 LNB indgange
 • DVB-T indgang
 • Analog lyd ud
 • Optisk lyd ud
 • HDMI
 • Ethernet netværkstilslutning
 • 1 x USB tilslutning
 • Kortlæser (Sim kort størrelse)
 • Strømadapter tilslutning

Der er også en fysisk on/off switch på bagsiden.

Canal Digital Entertain Smart harddisk ude

Canal Digital Entertain Smart harddisk montering

Som vi nævnte indledningsvis, så tilbyder denne boks også en udtagbar harddisk mulighed. Boksen sælges både med og uden. Selv om du køber uden harddisk, så tilbyder boksen muliighed for tv-optagelse via USB enhed. Du kan også købe boksen uden intern harddisk og tilkøbe den senere (pris 960,-). Der følger ikke en tom kasse med til HDD ved køb af modellen uden harddisk, her er der en dækplade på boksen.

Canal Digital Entertain Smart smart card

Af pladshensyn så har man skiftet til mindre programkort løsning end det gamle i kreditkort størrelse. Nu er der bare et kort i simkort størrelse på bagsiden.

Nemmere single cable tilslutning

Canal Digital Entertain Smart satkabler

SatCR LNB uden splitterDer er fortsat 2 fysiske tuner tilslutninger, men benytter du en Single Cable LNB (Satcr), så er det en glædelig nyhed, at du ikke behøver at benytte en splitter længere på denne nye model. Det er således ikke nødvendigt fysisk at tilslutte signal til begge indgange. Det er nok at tilslutte til den ene indgang, så splitter boksen internt, så du får signal på begge tunere med en SatCR LNB og et kabel fra parabolen og ind til boksen.

Det letter installationen, og du slipper for at have en splitter liggende og rode.

Har du en twin lnb, og to kabler ind fra denne, kan du naturligvis også bruge dette på den nye boks.

Indbygget DVB-T tuner

På den gamle HD Entertain Center boks var der ikke indbygget DVB-T tuner. Det kunne tilføjes med en USB DVB-T tuner, men på den nye Smart boks er DVB-T tuner indbygget. Vi undrer os en smule over, at Canal Digital ikke har sat en DVB-T2 tuner i, men indtil videre er det ikke et problem, eftersom de ukodede danske DVB-T kanaler sendes via DVB-T.

Hvad skal man bruge DVB-T tuner til kan du spørge. Du kan modtage DR’s kanaler, lokal og regional-tv via almindelig tv-antenne på boksen, altså ikke Boxer TV kanaler. Mest relevant for mange vil det nok være at bruge tuneren, såfremt man gerne vil se de selvstændige regionale TV 2 regioners egne kanaler. Canal Digital tilbyder ganske vist også TV 2 hovedkanalen med alle de regionale vinduer, men regionerne sender jo meget mere på deres egne kanaler, som ikke sendes via satellit.

En anden nyhed på den nye Canal Digital HD Entertain Smart boks er indbygget WiFi. Det er 802.11a/b/g/n typen, og der kan forbindes både til 2.4 og 5 GHz netværk.

Ny Fjernbetjening

Canal Digital Entertain Smart remote
Ny forbedret fjernbetjening

Der medleveres en ny fjernbetjening i forhold til tidligere modeller. Producenten er fortsat Ruwido, men den nye fjernbetjening er tyndere og virker mere behagelig. Den er dog lidt glat, så den kan godt glide ud af hånden.

Canal Digital fjernbetjening ny og gammelKnapperne har en fornuftig størrelse, og man kan mærke, når man trykker på dem. Knap layoutet er rigtigt fornuftigt og blandt andet On Demand knappen er mere centreret nu på den nye, hvilket er logisk fordi flere og flere nok bruger denne del også nu. Også Menu / TV / Info og tilbage knapperne er langt bedre placeret på den nye.

Skulle man have lyst til at skifte til denne nye fjernbetjening på ældre Canal Digital bokse, så er det i øvrigt muligt, da det er samme IR koder der anvendes. Canal Digital oplyser at den koster 150 kr. hvis man vil købe den til ældre bokse.

Canal Digital fjernbetjening ny og gammel batterierAf kundehensyn så har Canal Digital i øvrigt droppet knapcelle batterierne på den nye remote. Mange kan bedre lide AAA batterier end knapcelletypen, så derfor er der AAA batterier på den nye.

Fjernbetjeningen kan programmeres til at kunne anvendes til tv fra en række producenter også, så du til gængse funktioner kan nøjes med én fjernbetjening til begge dele. Du skifter mellem tv og boks via mode knappen i toppen.

Canal Digital har oplyst os om, at der er en stærkere IR sender i den nye fjernbetjening, hvilket vi kan bekræfte. Der er mærkbar forskel. Så thumbs up på fjernbetjeningsfronten, den er en fin opgradering.

Installation

Canal Digital Smart boks installation 1Installationen er som på de forrige modeller ganske brugervenlig. Der vælges bare dansk som menusprog, og så kan du vælge mellem hurtig eller avanceret installation. Den avancerede giver nogle ekstra muligheder i forhold til valg af visning af 4:3 materiale og sprogindstillinger i forhold til undertekster, tekst-tv, lydkanal med videre. Men vi anbefaler den simple, da det meste allerede her er indstillet korrekt.

Canal Digital Smart WiFi eller kabelNæste punkt er netværks-installation, hvor både trådløst og kablet er muligt. Vi havde ikke problemer med at koble på 2,4 GHz netværk trådløst, hvorimod vi, uvist af hvilken årsag, ikke kunne få forbindelse til samme routers 5 GHz netværk.

Canal Digital Smart dyb let standbyStandby på boksen har to muligheder en let eller dyb standby. Let skal anvendes hvis man vil have at boksen starter hurtigere op og det er også kun denne der giver mulighed for at benytte fjernoptagelses funktion, så du kan sætte optagelser til på boksen via smartphone/tablet app. Det koster dog noget på strømregningen. Vi måler standby forbrug på 13,3 W i let standby, så hvis du ikke aktivt har brug for at sætte optagelser på farten, så kan du spare på strømmen. I dyb standby benyttes der 0,37 watt og i brug omkring 15-16 W.

Canal Digital Smart Follow me installationNæste punkt man bliver præsenteret for er Canal Digitals Follow Me funktionalitet. Follow Me betyder, at man kan have eksempelvis 2 bokse i husstanden. En Smart boks med harddisk i stuen f.eks. og en smart boks på et værelse uden harddisk. Med Follow Me funktionen kan disse 2 bokse tale sammen, og du kan se og optage indhold også på boksen uden harddisk. Man skal være opmærksom på, at Follow Me ikke virker på den nye Smart boks med Canal Digitals ældre modeller. Det skal være 2 af de nye HD Entertain Smart bokse for at du kan anvende dette. Canal Digital anbefaler i øvrigt kablet netværk ved brug af follow me.

Canal Digital Smart antenneinstlllingerSidste punkt er så kanalsøgning. Boksen forsøger at finde din LNB type automatisk.

Canal Digital Smart bok SatCR frekvensI vores tilfælde havde vi splittet i forvejen via Single Cable LNB til TV, så én af SatCR frekvenserne var i brug allerede, hvilket boksen ikke automatisk kunne se. Så vi lavede opsætningen manuelt, men typisk vil det sikkert virke uden man behøver at foretage sig noget. Der er ikke support for andre satellitpositioner eller DiSEqC på HD Entertain Smart boksen.

Canal Digital Smart Ny software fundetCanal Digital Smart Software updateMed mindre boksen ser en softwareopdatering er tilgængelig, så vil du nu være klar til at se tv. Ellers går der nogle minutter med at få softwaren opdateret. Det skulle vores lige igennem.

Se Canal Digitals installationsguide video herunderPræsentation af HD Entertain SMART hos Canal Digital Danmark
Præsentation af HD Entertain SMART hos Canal Digital Danmark


Betjening og brugeroverflade

Kender du Canal Digitals Entertain Center og Mini bokse, så kender du også brugeroverfladen på denne nye Smart boks. Det er præcis samme menusystem og udseende, og det fungerer også rigtigt godt.

Canal Digital Smart boks hovedmenuHovedmenuen er ganske overskuelig, og der er grafiske ikoner til at identificere de enkelte ting.  Man kan godt mærke, at det hele kører lidt hurtigere på den nye Smart boks i forhold til de forrige modeller.

Vi testede også lige denne nye boks op i mod den gamle HD Entertain Center boks i forhold til opstartstid. Og vi målte den nye Smart boks til at være 87 sekunder hurtigere, fra vi tændte for strømmen til tv kanal blev vist op skærmen. 57 sekunder tog det for Smart boksen, hvilket er pænt hurtigt også sammenlignet med andre bokse på markedet.

Canal Digital Smart boks InfoEt klik på info knappen bringer med det samme information om det aktuelle og næste program på skærmen, her er der også mulighed for at se, hvad der kommer senere ved bare at benytte pile tasterne. Canal Digital Smart boks info programEt klik mere på info giver dig programomtalen for det aktive program.

Canal Digital Smart boks kanalliste alle kanalerKanallisten er forud programmeret af Canal Digital og kan ikke rettes.

Canal Digital Smart boks FavoritlisteVil du lave din egen rækkefølge er det dog enkelt via en personlig favoritliste, som du endda kan navngive med f.eks. dit navn eller far, mor osv. Kanalerne lægges ind i favoritlisten i den rækkefølge du tilføjer dem, så lav gerne en prioriteringsliste på forhånd.

Canal Digital Smart boks oplosningDu kan justere skærmopløsning op til 1080i, der er faktisk også mulighed for at køre 1080p, men det skal gøres via blå knap på fjernbetjeningen, hvis man slår muligheden til i menuen.

Der er altså ikke tale om en Ultra HD ready tv-boks. I forhold til billedekvalitet, så håndterer boksen både HD og SD indhold godt. Canal Digital siger selv, at den lige er et my bedre billedkvalitet end på de forrige modeller. Vi havde ikke mulighed for at lave en side om side live test for at bedømme dette, men det er marginalt i hvert fald.

Den nye Canal Digital boks understøtter CEC styring, så rent principielt betyder det, at du kan slukke og tænde skærmen sammen med boksen. Når vi trækker lidt på det, så er det fordi vi ved af erfaring at forskellige tv producenter ikke altid har velfungerende HDMI CEC styring. CEC styring virkede ganske fint med vores Samsung TV også i forhold til kanalskifte med videre fra tv fjernbetjeningen.

Har du en Entertain Center eller Mini boks, så fortæller Canal Digital, at der kommer en opdatering med CEC support på disse også.

Canal Digital Smart boks lydLydmæssigt anbefaler vi, at du skifter under lydindstillinger til Dolby Digital Plus, hvis du har koblet den til surround receiver med hjemmebiograf lyd.

God EPG med flere visningsmuligheder

Canal Digital Smart boks EPG matriceDen elektroniske tv-guide, også kaldet EPG, kan ses på 2 måder, Den ene kaldes matricevisning med overblik over en række kanaler samtidigt.

Canal Digital Smart boks EPG Detalje visningDen anden måde er en liste pr. kanal. Her kunne man godt have brugt en funktion til kun at vise programtitel, så man kunne se flere programmer på én gang uden at skulle bladre ned i listen.

EPG’en virker  gennemført, omend vi godt kunne have tænkt os, at man kunne hoppe 4-6 timer frem og tilbage, og ikke kun 24 timer, som det er muligt med farvetasterne grøn og rød.

EPG’en vises som overlægning på billedet, der kører videre bagved med lyd og det hele, altså er EPG visning ikke noget der gør, at man føler man afbryder et program, man ser.

Der er også en EPG søge funktion, til at lede efter indhold f.eks. i forskellige genrer eller efter titel.

Canal Digital Smart boks ttv

Tekst-TV kører hurtigt på boksen og der er mulighed for forskellige visninger.

Se en videodemo af brugeroverfladen herunderCanal Digital HD Entertain Smart boks brugeroverflade demo
Canal Digital HD Entertain Smart boks brugeroverflade demo


 

HD Entertain Smart PVR muligheder

PVR symbolerSom tidligere nævnt, så er der to måder at købe HD Entertain Smart boksen på. Enten med indbygget 1 TB harddisk eller uden, hvor du så selv tilslutter en USB harddisk, hvis du ønsker at kunne optage tv.

Der er altså masser af muligheder for optagelse af mange timers tv. Man kan naturligvis også anvende flere forskellige harddiske, men husk de kan kun afspilles på samme boks som du optog dem på. Dette på grund af rettigheder.

Man kan ikke have både intern og ekstern harddisk tilkoblet til tv optagelse, det er enten den ene eller den anden, der kan aktiveres.

PVR på boksen giver disse muligheder:

 • Se på et program og optag et andet
 • Optage 2 programmer samtidigt med mulighed for at se et tredje, såfremt denne udsendes på én af frekvenserne der optages fra
 • Se et program med timeshift, mens et andet optages
 • Optag manuelt via optagknappen
 • Optag via EPG
 • Optag serier automatisk
 • Manuel timeroptagelse
 • Fjernprogrammer optagelser via app til Android og Apple iOS eller online via http://tvguide.canaldigital.dk/
 • Spol x2, 4, 8, 16, 32 og 64

Canal Digital Smart boks EPG optag menuNår du vil optage et program, er det nemmeste at gå ind, og finde det du vil optage via EPG’en. Her klikker du så bare optag for at optage et givent program. Der er også mulighed for at lave serieoptagelser på visse programmer. Sådanne vises med et specielt logo i EPG’en.

Canal Digital Smart boks fjernoptag AndroidDet er lækkert med mulighed for at kunne sætte ting til at optage, også når man ikke er derhjemme. Men det er som sådan ikke en nyhed, for det gælder også de forrige boks modeller. Et lille minus er at der pt. ikke benyttes tidsbuffer indstillet på boksen via fjernoptagelse. Her optages kun efter EPG start/slut tid, så man kan med fordel optage programmet efter også for at være sikret mod at misse slutningen i en optagelse.

Som vi nævnte tidligere, så er det dog forholdsvis meget mere strøm, der anvendes i den standby mode, hvor fjernoptagelse er muligt.

Canal Digital Smart boks OptagelsesindstilingerI optagelses indstillinger er der som standard opsat 3 minutters optagelsesbuffer i forhold til at få det hele af en optagelse, men dette kan sættes til op til 15 min., såfremt du ønsker dette. Du kan også sætte starten af optagelsen frem.

I den samme menu er der også mulighed for, at sætte det interval du ønsker, i forhold til at kunne springe frem og tilbage med ved brug af pil op/ned ved afspilning. Det er som standard sat til 3. min frem og 30 sek tilbage. Altså en oplagt måde at hoppe over reklamerne på.

Spoling, udover det at springe med piletasterne, er naturligvis også muligt med de dedikerede spoleknapper på fjernbetjeningen, og som en ekstra bonus, så kan du også hoppe ved at trykke på tal tasterne på fjernbetjeningen. Et klik på 4 tasten springer f.eks. 4 minutter ind i en optagelse.

Canal Digital Smart boks OptagelserRecordings knappen på fjernbetjeningen giver adgang til det du har optaget. Visningen af disse er også i top med automatisk afspilning i et lille vindue ud for den valgte optagelse. Optagelser kan sorteres efter flere parametre og serieoptagelser gemmes i mapper.

Man må sige, at Canal Digital har optimeret PVR delen rigtig godt.

Canal Digital Smart boks timeshiftTimeshift, altså tidsforskudt live tv, kører automatisk løbende på boksen. Du kan således spole tilbage, i det du har set. Skifter du kanal, så starter der dog en ny timeshift, fra du skifter, og du kan således ikke længere gå tilbage, i det du så på den forrige kanal. Der er naturligvis visuelt informationsbanner i forhold til at spole i tid i live tv. Altså hvor længe du er bagefter live signalet, og hvor meget der er gemt af programmet på harddisken. Der er mulighed for at opsætte timeshift i intervaller fra 1 – 3 timer.

On demand oplevelsen på Canal Digital HD Entertain Smart

Canal Digitals on demand tilbud hedder Go og er naturligvis også på HD Entertain Smart boksen. Opstartstiden var dog her kun nogle få sekunder hurtigere end på den forrige boks. Der er lidt ventetid på at få Go tjenesten startet op på denne boks også, specielt når den loades første gang efter boksen er tændt.

Med tilføjelse af WiFi, så er det også blevet nemmere at bruge, for de der ikke lige har internet routeren stående i nærheden af boksen.

Canal Digital boks GO forsideGo delen er inddelt i en forside, hvor der er anbefalinger, og hvor du også kan følge med i, hvad du har set fornylig.

Canal Digital Smart boks TV arkiv GoDer er en tv-arkiv funktion med uge arkiv for visse kanaler. Canal Digital Go ugearkiv kanalerDer er ikke så mange kanaler, som man kunne ønske sig i uge arkiv, men det er ikke relateret til boksen, men de aftaler Canal Digital har endnu. Væsentligt for mange børnefamilier er nok de mange børnekanaler, der er tilgængelig.

Canal Digital boks Go lejeI leje sektionen kan du leje film og serier.

Canal Digital Smart Go C MoreHar du abonnement på C More kanalerne, kan du også nyde godt af fuld adgang til C Mores arkiv tjeneste med film og serier. C More indhold streames med op til 8 Mbps. Der er også en dedikeret børnesektion, naturligvis også med mulighed for SF Kids indhold.

Generelt på boksen er det muligt at adgangsbegrænse til børnevenligt indhold med pinkode.

Vi savner DR TV on demand på boksen. Der er ikke HbbTV support på boksen. Canal Digital vil hellere tilbyde det i samme brugeroverflade, som deres øvrige indhold. I Norge er man allerede ved at teste en sådan løsning med norske NRK, som så ligger som et menupunkt i hovedmenuen. Vi kan håbe det også kan komme med DR i Danmark.

Canal Digital HD Entertain Smart – Konklusion

Canal Digita HD Entertain Smart
88.5 / 100 DIGITALT.TV Score
Positivt
Hurtig og brugevenlig
Velfungerede PVR
Valgfri intern harddisk eller USB
Negativt
Opstart af On Demand tjeneste kunne være hurtigere
Brugervenlighed90
Funktioner87

Den nye HD Entertain Smart boks fra Canal Digital er en opgradering både i hastighed, brugervenlighed og i forhold til funktionalitet. Springet i brugeroplevelsen er dog ikke så stort, som da Canal Digital skiftede fra Sagem bokse tilbage i 2012. De forrige boks Entertain Center og Mini har samme brugeroverflade og er ikke decideret langsomme, men ingen tvivl om at man godt kan mærke det hele er lidt hurtigere på denne nye model.

Boksmæssigt så har vi ikke set bedre i forhold til PVR funktionaliteten, når vi sammenligner med de øvrige udbyderbokse vi har testet.

Go tjenesten virker fint og hurtigt på boksen, omend vi måske godt kunne tænke os den startede lidt hurtigere op. Det er dog super hurtigt at spole, uden man skal vente længe selv om det er streaming. Vi savner flere uge arkiv kanaler, herunder DR TV tjeneste samt start forfra på boksen. Også fordi at det der er kører så godt på boksen, at man ønsker sig at der var noget mere. Men det er jo en sag mellem Canal Digital og kanaludbyderne.

HD Entertain Smart boksen er ikke en Ultra HD boks. og eftersom der formentlig ikke umiddelbart er Ultra HD kanaler på vej hos Canal Digital, så kan vi ikke kritisere dette, selv om vi naturligvis altid gerne ser, at det går hurtigere med teknik udviklingen end i praksis.

Har du spørgsmål som ikke blev besvaret i denne test, så skriv det i en kommentar.

Video

Specifikationer

Canal Digital Entertain Smart frontCanal Digital Entertain Smart bag

 Canal Digital HD Entertain Smart boks specifikationer

SYSTEM

FEATURES 2 x MPEG4 DVB-S2/T
External PVR Type( Dock-in )
for the First Product
Chipset BCM7356TPKFEBA3G
DDR 1GB DDRIII SDRAM
FLASH MEMORY 4MB NOR & 512MB NAND
Wi-Fi (Fixed Internally) 2.4G / 5G Selectable
2×2, 802.11a/b/g/n
USB- Interface
Chipset : BCM43236
CAS , M/W, EPG Conax CAS
Power Supply Type External AC-DC Adapter
Energy Efficiency EU Regulations (eg. Passive-STBY/0.5W)
SIZE 300mm x 175mm x 45mm ( W x D x H )

REAR

DVB-T Tuner Single DVB-T(Without 5V antenna-power)
DVB-S2 Tuner 2 x DVB-S2
AUDIO Output 1 x Left /1 x Right (RCA Type)
SPDIF Output Optical
HDMI Output 1 x HDMI1.4a/HDCP1.3
USB 1 x USB2.0
Ethernet 1 x RJ 45 (10/100)
DC-in 1 x DC-IN(12V),
Smart card slot 1 x SIM-Type(GSM 11.11)
Power Switch 1
(0,16 watt slukket på knappen bagpå, 0,37 watt dyb standby, 13,3 let standby, 15 w i brug)

FRONT

Buttons 6-KEY( Power /OK /CH + /CH – /Vol + / Vol – )
LEDs 2 x LED(White/Red)
Remote Control Receiver NEC/XMP Protocol

Others

Accessory External adapter (Simple Power Supply)
User manual
HDMI cable (1.5M)

I samme kategori

Back to top button