DR2 er klar med et nyt debat- og quizprogram om et af tidens mest aktuelle emner – krænkelser. ’Bruuns stue’, med satirikeren Rasmus Bruun som vært, er en programrække på seks programmer, som bliver sendt fra lørdag den 21. november klokken 22.00 på DR2 og DRTV.
’Bruuns Stue’ tager fat på et af tidens mest aktuelle emner – krænkelser. Med programmet ønsker DR2 at afsøge den krænkelsesdebat, der lige nu ruller, og hvor alt fra sexisme til kulturel appropriation og racisme i samfundet diskuteres højlydt. Diskussionerne foregår typisk i debatprogrammer og på sociale medier, hvor lejrene trækkes hårdt op, men i ’Bruuns Stue’ er tilgangen anderledes.
Elefanten i rummet
DR2’s nye debat- og quizprogram bruger i stedet humoristiske greb i forsøget på at skabe en fornyende ramme og stemning for diskussionerne. Men styres debatten for meget af enkeltpersoners subjektive oplevelser? Eller har vi en tendens til at affeje folk, der påpeger diskrimination, som krænkelsesparate i stedet for at tage sagerne alvorligt? Det og meget mere undersøger værten Rasmus Bruun, der som satiriker ikke selv har nogen grænser for, hvad man må sige.
– I alle livets spektre går jeg ind for, at ordet skal være frit. Jeg har meget svært ved selv at blive stødt eller krænket og mener, at man skal kunne lave sjov med det meste – og turde tale om elefanten i rummet. Det er i den ånd, jeg møder de medvirkende i programmet, siger programmets vært Rasmus Bruun.
Programmet har ikke til formål at finde frem til en objektiv sandhed, men vil med højt til loftet og i en fri tone undersøge de personlige grænser – og give stof til eftertanke hos seeren.
Fokus på individuelle grænser
Rasmus Bruun får blandt andre besøg af en række gæster af anden etnicitet, seksuel orientering eller religiøs overbevisning. Det er en væsentlig del af programmet, at de medvirkende bliver sat i situationer, hvor de får til opgave at sige til eller fra og på det grundlag diskutere deres individuelle grænser. De medvirkende uddyber deres reaktioner, så seerne kan få indsigt i, hvordan krænkelser kan opleves forskelligt fra person til person.
– I ’Bruuns Stue’ bliver det tydeligt, hvilke dilemmaer jeg og alle andre kan havne i, fordi vi ser og oplever verden forskelligt – og afkoder humor på hver vores måde. Hvis jeg insisterer på min ret og lader alle jokes og kommentarer komme ud, så kan jeg risikere at skubbe folk fra mig, ryge ud af flokken og blive sat på bænken. Hvis jeg lægger bånd på mig selv og kun lader udvalgte jokes og kommentarer passere, så er der større chance for, at jeg bliver inde i varmen – Og du vil jo gerne være med i hulen, ik’ Mulle?’ I det lys sker der noget forløsende med debatten i ‘Bruuns Stue’, fordi de medvirkende er i en ramme, hvor de får mulighed for at gå legende og søgende til emnerne, og hvor der ikke bliver peget fingre af nogle, siger Rasmus Bruun.
Om programmet siger DR’s programchef for Aktualitet, Kultur og Debat, Lisbeth Langwadt:
– I forsøget på at få flere og nye nuancer frem prøver vi at sætte spot på krænkelsesdebatten med et anderledes greb i ’Bruuns Stue’. Den aktuelle krænkelsesdebat i vores samfund har især seksuelle krænkelser som fokus, men hen over forår og sommer er der næsten ikke den krænkelse, som ikke har været oppe at vende i voldsomme og konfrontatoriske debatter. Derfor sætter vi fokus på flere forskellige veje ind i krænkelsesdebatten i satireprogrammet ’Bruuns stue’ – med håbet om at bidrage til nye erkendelser, ny viden og nye synspunkter både blandt deltagerne og seerne, siger hun Lisbeth Langwadt.
Få Ugens TV og Streaming Tips tilsendt som nyhedsbrev hver fredag