Parabol guidesParabol installation

Brug de rigtige f-stik – det betaler sig

Udviklingen står ikke stille, det gælder heller ikke på stik fronten. Der er langt fra de velkendte twist-on F-stik til de langt bedre typer, der kan fås i dag.  DIGITALT.TV har derfor til denne artikel haft besøg af den internationale verdensførende stikproducent PPC, der har sit europæiske hovedsæde i Præstø i Danmark med 60 ansatte.

ppclogo– PPC grundlagt 1942
– Privatejet firma
– Hovedsæde i Syracuse New York
– Afdelinger i New York, Caribien, Kina og Danmark
www.ppc.dk

 

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

PPC er særdeles aktive på udviklingsfronten med løsninger på de mest almindelige problemer, når det gælder F-stik. Dette afspejler sig også i at PPC er verdensførende blandt stikproducenter, når det gælder antallet af patenter. PPC har egen produktion i Præstø for at kunne levere specialstik til blandt andet Stofa og YouSee. Du kan læse lidt mere om PPC i kolonnen til højre.

DIGITALT.TV kigger i denne artikel nærmere på udviklingen og problemstillinger i forhold til f-stik typerne, og hvorfor det kan betale sig at benytte de rigtige f-stik. Men lad os starte med kort at kigge på de forskellige stiktyper indenfor f-stik.

Du kan købe de forskellige typer f-stik hos AV-Cables.dk reklame-link

fstik twist onF-Stik typer

Twist-on f-stik – den gamle type der skrues på

Har stadig relevans for gør det selv folket, da det kan monteres uden værktøj. Men der er flere ulemper ved Twist-on

 • Leverer dårligere holdbarhed og større signaltab end et moderne kompressionsstik.
 • Meget følsom for brug med den rette tykkelse kabel og stadig ikke optimal trækaflastning.

Denne types stik bør ikke bruges af installatører.

Ønsker du som privat bruger at benytte gode almindelige f-stik så anbefales F-con F2 Com-C Comega DG123ZH. Stikket er YouSee godkendt.

fstik crimpCrimp f-stik – stikket klemmes på kablet med værktøj

Crimp stik er klart på vej ud af markedet. Der videreudvikles ikke på stikket og crimpning er besværlig, kræver kalibreret værktøj. Men der er flere andre gode grunde til at gå væk fra crimpning:

 • Er crimpværktøjet ikke lige ved hånden, risikerer man meget tvivlsomme installationer med alternative værtøjer.
 • Crimpningen betyder at metallet deformeres og overfladebehandlingen ødelægges.
 • Skal der crimpes mange stik, kan man hurtigt få ondt i hænderne
 • Crimpning giver hex-punkter, der hvor konnektoren crimpes på kablet, der gør det sårbart for fugt.
 • Ikke 360 graders trækaflastning – modstand mod at blive trukket ud

Bruger du denne type kan du med fordel skifte til kompressionsstik.

 

Kompression f-stik – stikket låses fast på kablet med værktøj

fstik compression

Kompressionstikket er klart det oplagte valg for et moderne kvalitets f-stik. Det er indenfor kompressionsstikket, at der bliver udviklet nye løsninger på gængse problemer.

 • Med kompression er man sikker på montering med det rette værktøj, ellers kan stikkene slet ikke monteres.
 • Værktøjet skal ikke løbende kalibreres, som det kendes med crimpværktøj.
 • Ingen deformering af metaloverflade på stik
 • Ingen fugthuller efter montering som på crimpstik

Et kompressionsværktøj er hurtigt tjent ind på mindre besvær ved montering og mere driftsikre stik.

Det er blot at montere stik med klargjort kabel i værktøjet og et simpelt tryk, så låses kablet fast til stikket.

Et kompressionsstik er ikke bare et kompressionsstik

Som tidligere beskrevet så er det på kompressions f-stik fronten, at der udvikles for at skabe løsninger på gængse problemstillinger såsom fugt og løse forbindelse.

Fugt problemet og løsningen

Fugtbeskyttelse af installationer er netop et af de områder, hvor producenten PPC har videreudviklet det traditionelle f-stik. Fugt kan skabe store problemer, såfremt det får lov til slippe ind i kabel, LNB, eller andet udstyr der er tilsluttet med f-stik.

F stik oringEn løsning med gummiring inde i selve stikket, også kaldet o-ring, ses ofte, men denne løsning mener PPC ikke er optimal. Alle ved hvor mange forskellige udformninger der findes på f-hun, så at tiltro at en o-ring i møtrikken skal kunne passe til samtlige typer er tvivlsomt. På de typer f-hun der ikke passer sammen med o-ringens udformning vil konsekvensen være at man ikke opnår den meget vigtige metal mod metal kontakt mellem anlægsfladerne på konnektoren og f-hun.

PPC AquaTightPPC har valgt en anden løsning for at undgå disse ting, nemlig at montere en ring af silikonegummi på selve f-stikket. Stikket hedder PPC AquaTight, og når stikket skrues fast, skabes der en helt tæt tilslutning. Stikket er testet både holdbarheds og fugtmæssigt efter strengere forhold end gængs europæisk standard.

DIGITALT.TV har lavet en lille video omkring AquaTight, som du kan se herunder.

https://youtu.be/G6e4euYfV3g

Undgå problemer med løse stik

En amerikansk undersøgelse viser, at mellem 30-40 % af kunders serviceopkald til tv-leverandører skyldes forkert monteret kabler eller løse stik.  Altså en rigtig stor del, der både giver utilfredse kunder og skaber store omkostninger for tv-udbyderen.  En anden undersøgelse fra USA fandt at 27,4 % ud af 793 undersøgte stik sad løse. Altså et væsentligt problem med økonomiske konsekvenser.

Almindelige f-stik, også dem af kompressionstypen, sikrer ikke mod, at de ikke er skruet helt fast, og dermed risikeres en uoptimal forbindelse mellem stik og apparat. Det kan betyde at signalet mistes eller forringes voldsomt.

Selv om montøren har monteret og skruet kablet godt fast, så opstår der ofte problemer senere, når slutbrugeren flytter rundt på udstyr i hjemmet, og i denne forbindelse afmonterer og påmonterer stik. Ofte monterer slutbrugeren også selv kablet uden nødvendigvis at være opmærksom på, at kablet skal skrues helt fast. Hvor mange gange er det mon ikke et løst kabelmodem kabel, der har skabt manglende forbindelse og opringning til teknisk support…

PPC har derfor udviklet en ny løsning på dette problem. PPC SignalTight Continuity Connector er et kompressions f-stik, der sikrer mod løse forbindelser. Det sker via et system med en aktiv spændedel i stikket, der skaber god stelforbindelse, også selv om stikket ikke er helt skruet på. Stikket koster lidt mere end almindelige kompressionstik, men til gengæld får man altså få et stik, der kan sikre slutbrugeren mange ærgrelser og spare penge i den sidste ende på færre supportopkald og teknikerbesøg.

Se nedenstående videoer for en mere visuel forklaring af problemstillingen, og hvordan stik fra PPC løser problemet.

https://youtu.be/lRzu-W2ZCBs

https://youtu.be/vcErZ_7ll6c

Konklusion – det betaler sig

Vores gennemgang af f-stik viser at et f-stik ikke bare er et f-stik og et kompressionsstik ikke bare er et kompressionsstik. Det kan betale sig at benytte de rigtige stik.

PPC leverer stik, der løser de gængse problemer, og som i den sidste ende kan spare tid, penge og unødige ærgrelser hos tv-seerne også i de danske hjem.

PPC lytter løbende til, hvordan stikkene kan forbedres yderligere, og er i en fortsat udvikling af kompressionsstik, der er endnu mere optimeret til de faktiske forhold. PPC har et bredt sortiment indenfor stik, og leverer også kompressionstik af IEC typen.

PPC stik distribueres og kan købes gennem følgende partnere

DKT A/S www.dkt.dk

Telecenteret 

I samme kategori

Back to top button