Branchen Forbrugerelektronik tror på Ultra HD

| onsdag 31. aug, 2016 15:11 | 5 Kommentarer

ultrahd salgskurveBranchen Forbrugerelektronik tror på Ultra HD selv om de fleste tv-udbydere er tilbageholdende. I løbet af efteråret er der premiere på den første danske tv-kanal, Viasat Ultra HD i det nye billed-format kaldet 4K eller UHD, men der kommer til at gå tid, før 4K bliver tilgængelig endsige standard hos alle hjemlige tv-udbydere.

Branchen Forbrugerelektronik har spurgt de danske tv-udbydere om deres holdning til Ultra HD.

Viasat og Waoo tilbyder Viasat Ultra HD kanal

“Vores net og tekniske set-up er allerede klar til 4K/UHD, og eksempelvis er Netflix’ 4K udbud tilgængelig for vores kunder allerede nu. Vi investerer i 4K-teknologi, fordi det tydeliggør den ydeevne, som en fiberforbindelse har. MTG/ Viasats satsning på UHD kommer i vores Viasat TV Pakke,” siger adm. direktør Jørgen Stensgaard, Waoo.

De øvrige store tv-udbydere, YouSee, Stofa/SE og Canal Digital overvejer mulighederne, men vil endnu ikke ud med konkrete planer. Boxer forventer ikke et større marked for 4K for ’almindelige tv-seere’.

 

YouSee og Stofa er afventende.

“Stofa vurderer løbende på mulighederne og interessen for at modtage indhold i 4K. Det gør vi dels med udgangspunkt i broadcasternes planer for at sende 4K, dels ud fra de tilbagemeldinger vi får fra både vores slutkunder og fra antenneforeningerne. Bliver 4K tv fremtiden inden for flow-tv? Er tv-indhold sendt i 4K noget kunderne, medlemmerne og foreningerne efterspørger – dét er vi meget opmærksomme på,” siger Martin Dalgaard-Lassen, Produktudviklingschef i Stofa.

Hos YouSee lyder svaret fra Jacob Mortensen, direktør for YouSee TV: “På nuværende tidspunkt har vi ingen konkrete planer for 4K-indhold – ej heller eventuel prissætning. Det betyder ikke, at vi ikke er opmærksomme på eller gør os overvejelser om 4K. 4K er især et produkt for dem, der ønsker en endnu bedre tv-oplevelse, og vi forventer generelt i markedet i fremtiden, at der vil komme 4K-produkter, som er betalbare/rentable.”

De fleste udbydere – både herhjemme og internationalt – forventer, at flow-tv i 4K i første omgang vil blive et premium-produkt med højere priser end traditionelt SD/HD indhold. Med tiden vil prisforskellen udjævnes.

“På kort sigt ja – men vi forventer også, at det på sigt – ligesom ved overgangen til HD – relativt hurtigt vil blive en del af standardudbuddet,” siger Martin Dalgaard-Lassen, Stofa.

Hos Waoo har man ikke umiddelbart planer om at lægge ekstra pris på alene pga. billedkvaliteten, men at man ’afventer at se prisniveauet fra producenterne’.

Hos Canal Digital siger kommunikationsdirektør Catja Middelboe Andersen, at ‘vi følger 4K udviklingen nøje’.

Størst forbehold over for 4K er der hos Boxer, hvor man tvivler på, at 4K har den store appel til den almindelige tv-seer. “Det er vores opfattelse, at efterspørgslen på 4K primært vil ligge hos feinschmeckere, hvorimod den almindelige seer den dag i dag med ganske almindeligt HD har fået et ualmindeligt godt billede, der modsvarer væksten på størrelsen af fladskærmene. På den front er vi ved at nå en grænse, fordi det simpelthen er de færreste stuer, der har vægge, hvor der kan sidde meget mere end en 55-65? fladskærm,” siger adm. direktør Ulf Lund, Boxer.

Massiv udbredelse i 2020
Ifølge en ny international undersøgelse, ‘2016 global 4K/UHD industry survey’, forventer et stort flertal på 88 pct. af tv-distributørerne, at de vil have indført 4K som del af deres kanaludbud i 2020. Ca. tre ud af fire forventer, at de allerede om to år vil udbyde tv-kanaler i 4K. Faktisk, viser undersøgelsen, vil der i Vesteuropa allerede i år blive udbudt 33 flow-tv kanaler i 4K. Kun i Asien vil der med 46 kanaler være et større udbud.

Viasat annoncerede deres kommende 4K-kanal i foråret, og for nylig har Sky bebudet to nye 4K-kanaler på deres satellit-tjeneste i Tyskland. Den ene vil byde på én bundesligakamp i 4K i hver spillerunde, og den anden kanal vil sende udvalgte kampe fra Champions League i 4K.

Viasats og Skys initiativer bekræfter tendensen i den internationale undersøgelse, hvor to ud af tre distributører og producenter forventer, at det vil være live sport, der vil trække udviklingen, som det også var tilfældet for HD-tv.

SNL Kagan, konsulentfirmaet bag undersøgelsen, påpeger dog, at streamingtjenester over det åbne internet som f.eks. Netflix, som i dag har enkelte film i 4K, også vil medvirke til at skubbe på udviklingen på det traditionelle tv-marked:

“OTT-udbyderne vil presse traditionelle distributører af betalings-tv til hurtigt at tilbyde 4K-indhold. Og så snart en større tv-udbyder introducerer 4K, vil andre udbydere følge med for ikke at blive betragtet som teknologiske efternølere”, hedder det i rapporten.

Kilde: BFE

Del på:

Gemt under:: Branche-Nyt

Kommentarer (5)

 1. Per M siger:

  De troede også en gang at 3D transmiteringer ville blive det helt store. Nu er det nærmest blevet degraderet til kun at være test kanaler for 3D TV’ere.

  • Anders siger:

   De færreste ville sidde med klodsede 3D-specifikke briller i ansigtet for at se nogle enkelte scener i enkelte film hvor 3D effekten gav mening.
   Ultra HD derimod kræver ingen specifikke briller, og i takt med at folk alligevel køber nye fjernsyn hvor Ultra HD er en selvfølge – så kommer vi til at stå i en anden situation end vi stod i med 3D.

   Det giver mere mening at sammenligne UHD med HD.

   • mich siger:

    Så er det blot spørgsmålet, om de nuværende fladskærm ejere kan modtage UHD 4K på deres TV tunere, eller om de skal have nye TV- bokse

    • Anders siger:

     Jeg tjekker jævnligt http://www.nordig.org som er den standard de danske udbydere følger. Selve standarden har dog ikke været opdateret siden 2014.
     Jeg emailer også jævnligt YouSee, men grundet “forretning og konkurrence mæssige årsager” ønsker de aldrig at udtale sig.

     Viasat benytter i hvert fald DVB-S2 og HEVC til deres kommende Ultra HD kanal.

     Ellers kan man nok antage at Nordig vil læne sig op ad DVB-UHDTV standarden som snart er klar med Phase 2.

    • Per M siger:

     Der skal nok en ny boks eller TV til for rigtig mange. Selv om jeg har en DVB-S2 tuner i mit Panasonic TV, så kan det slet ikke finde de 4K kanaler under scanning der er på 19.2Ø, grundet manglende understøttelse af HEVC.
     Min Dreambox kan hitte ID’erne for 4K kanalerne under scanning, men kanalerne lagres ikke fordi den boks heller ikke understøtter HEVC.

Skriv et svar