Branche-Nyt

Brancheforening kommenterer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens tv-pakke udmeldinger

TV fjernbetjeningDR’s program Penge undersøgte onsdag aften tv-markedet – og hvordan forbrugerne kan få indhold på tv-skærmen blandt andet med udgangspunkt i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens udmelding i en pressemeddelelse samme dag. En af konklusioner var her at streamingtjenester kan erstatte dyre tv-pakker.

BrancheForeningen BFE, der omfatter leverandører af forbrugerelektronik og antenneudstyr, distributører af tv, broadcastere samt ophavsretsorganisationer, mener dog ikke at en tv-pakke og streaming kan sammenlignes.

Noget af det mest populære indhold er danske tv-programmer, sport, nyheder og andre livebegivenheder, som slet ikke eller kun i begrænset omfang kan købes hos de store udenlandske streamingtjenester.

BFE forholder sig også til kontorchef Søren Bo Rasmussen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der i programmet nævnte at han havde halveret sit månedlige tv-budget ved at undersøge det her marked lidt grundigere.

Efterfølgende har BFE’s nyhedsbrev DIGImail spurgt, hvad han konkret har gjort: Han har skiftet YouSees store pakke til cirka 500 kroner om måneden ud med Boxers Flex 8-pakke til 200 kroner – hvad der imidlertid ikke fremgik at tv-programmet er, at de 200 kroner er et introduktionstilbud, og efter seks måneder stiger prisen til 319 kroner – så han peger på at besparelsen på 50 % skal ses over et år.

Så halveringen er altså kun midlertidig, og indholdet i den nye pakke er ikke sammenlignelig eftersom den indeholder otte tv-kanaler udover DR’s kanaler, TV 2-regioner og Folketings-tv.

Han oplyser, at baggrunden for at Styrelsen nu går ud med en kampagne for at få danskerne til at overveje, hvordan de får tv-indhold, er en opfølgning på andre kampagner inden for eksempelvis forsikring og bankvirksomhed, hvor Styrelse synes, det er svært at overskue for forbrugerne. Og der er ikke umiddelbart planer om at følge kampagnen op.

BFE’s direktør Laila Kelp Rasmussen kommenterer således på kampagnen:

– Vi ærgrer os som branche over, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen iværksætter en kampagne mod tv-pakker, og opfordrer forbrugerne til helt eller delvist at skifte deres tv-pakker ud med streaming-tjenester.

Uddybende siger hun at der især er to problemer med Styrelsens kampagne:

Indholdet er ikke sammenligneligt og de danske tv-distributører er pålagt kulturelle forpligtelser, der blandt andet indebærer rettighedsbetalinger og udsendelse af en lang række tv-kanaler.

Styrelsens ønske om køb af kanaler enkeltvis giver en række problemer for samfundet: – Derudover vil det indebære, at flere dansksprogede kanaler må lukke, hvilket vil indskrænke kulturelle mangfoldighed, vi mister arbejdspladser og det betyder tabte indtægter i skat og moms, understreger Laila Kelp Rasmussen.

De danske tv-pakker består af 20-60 tv-kanaler i modsætning til en amerikansk streamingtjeneste med serier og film. Samtidig er de danske tv-pakker det økonomiske fundament for tv-stationerne og det danske tv- og filmmiljø, da branchen årligt bidrager med mange milliarder kroner til den danske tv-industri.

At holde liv i de mange danske tv-kanaler koster 3-4 milliarder kroner årligt i direkte betalinger til tv-stationerne. Derudover betaler de danske tv-distributører årligt omkring 850 millioner kroner til CopyDan/KODA, og disse rettighedsbetalinger går til at betale en lang fødekæde af tv-producenter, manuskriptforfattere, skuespillere, instruktører, musikere og så videre.

I de seneste år har de danske tv-distributører tilbudt masser af valgfrihed og frit-valg løsninger, men Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen ønsker fortsat, at tv-kanalerne skal kunne vælges enkeltvis. Dette er et paradoks sammenlignet med branchens forpligtelse til at sende DR’s 6 tv-kanaler, 8 TV 2-regioner og en række nabolands-kanaler.

Kilde: DigiMail

I samme kategori

Back to top button