TV-Nyt

Bliv klar til DR’s nye storserie – 1864

dr 1864 soldat
Foto: Per Arnesen, Miso Film

‘1864’ er en episk fortælling, som er inspireret af Tom Buk-Swientys bog ‘Slagtebænk Dybbøl’. Serien har fået tildelt 100 millioner kroner fra den ekstraordinære bevilling, som kulturministeren gav DR i juni 2010. ‘1864’ har premiere på DR1 søndag den 12. oktober klokken 20.00.

Hjerter bløder i krig og kærlighed
Verden er fuld af uskyld og håb, da de to brødre Laust og Peter vokser op under fattige, men trygge kår – langt ude på landet i Danmark i årene omkring midten af 1800-tallet. Danmark er begejstret efter sejrene i Den 1. Slesvigske Krig fra 1848-50, hvor Danmark besejrede den rebelske hær, som kæmpede for hertugdømmerne Slesvig og Holstens uafhængighed af det danske kongerige. Efter den danske sejr spekulerer politiske kræfter på at indlemme Slesvig i det danske kongerige, stik imod aftalen i den signerede traktat mellem de europæiske stormagter og på trods af den provokation, det vil være over for alle tyskere.

Imens vokser Laust og Peter op og bliver til to stærke unge mænd – begge forelskede i den underskønne Inge der som den velstuderede proprietærdatter hun er, belærer dem om både poesi og filosofi og kvindens frigørelse! Bedårende er hun – og på bare tæer! Og Inge gengælder deres kærlighed. Peter elsker hun for hans følsomhed og intellekt og Laust for hans styrke og handlekraft.

Da den danske konseilspræsident Monrad, imod Englands og Ruslands ønsker, endelig får vedtaget, at Slesvig nu skal indlemmes i Riget, så ved alle, at denne beslutning vil resultere i den 2. Slesvigske Krig. Denne gang bliver Danmark dog ikke mødt af en begrænset rebelsk hær, som det hovedsageligt forholdt sig i 1848-50, men af de to tyske stormagter Preussen og Østrig. Og i Berlin sidder ministerpræsident Otto von Bismarck, ivrig efter at kæmpe denne krig på vegne af den tyske føderation. Peter og Lausts far døde efter de sår, han pådrog sig fra en tysk kugle i 1850, så for dem er det oplagt, at de melder sig frivilligt til hæren.

150 år senere, i 2014, går den utilnærmelige og utilpas­sede Claudia rundt på samme egn. Hun har mistet sin storebror i krigen i Afghanistan, og hendes familie hænger ikke længere sammen. På kanten af et endeligt sammenbrud bliver hun tvunget til at tage jobbet som hushjælp for den oldgamle baron Severin oppe på godset. Severin er en sur gammel mand, og han hader Claudia fra første sekund. Og følelsen er gengældt. På godset finder Claudia Inges glemte dagbog. En bog, som fanger Claudias interesse, for det er fortællingen om tusindvis af unge mænd, som ofrer livet i en uforståelig og meningsløs krig.

Igennem dagbogen fortælles historien om Peter, Laust og Inge.  Historien om et Danmark, der bryder ud i krig. En krig, som viser sig at blive en af de mest blodige i dansk krigshistorie. Historien om tusindvis af unge danske soldater, der mister livet, da den preussiske hær udraderer de danske tropper ved slaget ved Dybbøl i 1864.

‘1864’ er en fortælling om uskyld og kærlighed – om skyklapper og overmod. I dramatisk overdådighed i spændet mellem skønhedens år og krigens blødende sår.

dr_1864_logoDR om ‘1864’
DR ønsker med ‘1864’ at samle danskerne om et stort stykke danmarkshistorie, der har haft afgørende betydning for, hvem vi er som nation. Vi håber, at dramaet om 1864 kan være med til at oplyse nye generationer om krigen og dens efterspil og betydning for os som nation, og samtidig bidrage til at sætte vores egen historie i perspektiv. Ingen kan have patent på den rette udlægning af historien, og denne fortælling er blot en af mange om 1864. Både krigen i 1864 og begivenhederne, der førte frem til det skæbnesvangre år, har behov for at blive levendegjort for nye generationer. Det gør Ole Bornedal med sin fortælling, der både er episk, historisk og poetisk. 1864 er fiktion, og DR ønsker med serien at give seerne et drama, der byder på en intens kærlighedshistorie, et stærkt tidsbillede og en stor visuel oplevelse.

1864 er på otte afsnit og vises i efteråret 2014 på DR1

“‘1864’ er ikke en krigsfilm. Men fortællingen om mennesker, et land og et folk, som dengang og i generationer efter blev præget af disse absurde politiske interesser, groteske forviklinger og menneskelige ofringer, DER tilsammen satte sig i dette lands selvforståelse og sjæl.”

” ‘1864’ er en fortælling der handler om den danske folkesjæl – på godt og ondt – men som dybest set skal fascinere og gribe seere i alle aldre, og blive en fortælling om det, vi var, og det vi er.”

“‘1864’ er en fortælling om tid. Ikke kun om de 150 år der er gået – om de folk der døde og de folk der mistede – men også fortællingen om alle os andre. Om dagene der forsvinder – hver dag. Og om den tragiske skønhed der ligger i erkendelsen af – at vi alle skal lære at miste. Også os selv.”

Ole Bornedal,  forfatter og instruktør

1864 | Ny dramaserie | Trailer | DR1

1864 | Ny dramaserie | Trailer | DR1

Karakterbeskrivelser

DIDRICH (Pilou Asbæk) og SOFIA (Eva Josefikova) Foto: Per Arnesen, Miso Film
DIDRICH (Pilou Asbæk) og SOFIA (Eva Josefikova)
Foto: Per Arnesen, Miso Film

Peter – Jens Sætter-Lassen
Vi følger Peter fra han er ti år gammel i 1851 – indtil 1864. Allerede fra barnsben er Peter en poet – og botaniker. Han er en drømmer og føler en intens affinitet med naturen. En medfødt buddhist uden nogensinde at vide, hvad det vil sige at være blevet født under en heldig stjerne. Et intelligent væsen, emotionel og ude af stand til at slå noget levende væsen ihjel.

Laust –
Jakob Oftebro
Laust er Peters et år ældre bror. Meget mere fysisk end sin bror – altid i bevægelse. Han er ikke god til at holde sig i ro. Laust føler sig næsten fysisk forbundet med sin bror – han kan altid mærke, når han er der, og når han har brug for hjælp.

Inge –
Marie Tourell Søderberg
Inge er datter af godsets proprietær, som ejer det hus, som Laust og Peter vokser op i.Hun er en selvstændig, smuk og spontan sjæl og er rebelsk af natur. Inge er dybt fascineret af de to brødre, som tilsammen opfylder, alt hvad hun kunne ønske sig af en ven – poesi, mod, styrke og naturlig skønhed. Og mens de vokser op sammen, bliver Inge forelsket i dem begge – Peter for hans følsomhed, og Laust for hans handlekraft.

Didrich – Pilou Asbæk
Didrich er baronens søn. I 1851 vender han hjem fra krigen som en ung helt og kan i detaljer fortælle om alle de sejre, han har vundet, og alle de soldaterkammerater han har reddet. Men Didrich er et knust barn, som aldrig har fået lov til at blive voksent. En uelsket og uregerlig dæmon lever i ham, og han er på evig jagt efter kærlighed og anerkendelse.

Claudia –
Sarah Sofie Boussnina
Det sytten-årige teenage-problem har det hårdt.Claudia ryger for meget pot. Hun har ikke mere noget barndomshjem, efter det er lukket ned i sorg efter hendes storebrors død i Afghanistan. Nu er hun hjemløs og rodløs.

Severin –
Bent Mejding
Tæt på de hundrede – affældig og døende. Den gamle Baron nægter at forlade sit gods, selvom han på alle måder er ude af stand til at klare sig selv. Sidder nu tilbage i skyggen, sammen med alle minderne og ikke mindst sorgen over tabet af sin hustru som han aldrig har overvundet.

Monrad –
Nicolas Bro
Monrad bliver dansk konseilspræsident. Tidligere teolog og biskop og har kastet sig ind i politik med en brændende ildhu, som fortærer alt, der står ham i vejen. Han er besat af tanken om Danmark som værende bannerfører for de største idealer – med Gud ved sin side og retorikkens magt i sin hule hånd. Af samme grund er han også bange. For der er sindssygdom i hans familie – og hele livet har han frygtet, at galskaben skal springe frem i ham igen.

Johanne L. Heiberg –
Sidse Babett Knudsen
Johanne L. Heiberg er dansk teaters ultimative førstedame – en uimodståelig stjerne som henriver alle med sit enorme talent. Hun er muse for samtlige mænd i den danske intellektuelle elite, og hun er lidenskabeligt engageret i den nationale sag.

Johan –
Søren Malling
Johan er den ældste menige soldat i hæren – en erfaren soldat, som kæmpede under Didrich i den forrige krig.Johan fungerer som mentor for den yngre generation af soldater, og han anser det som sin personlige pligt at sørge for, at så mange som muligt kan vende helskindet hjem til deres familier efter krigen.
Der synes altid at være en mystik, som kredser om Johans persona. Et særligt lag af overnaturlighed.

Dinesen – Johannes Lassen
Dinesen er født kriger. Som en af de absolut yngste officerer i den danske hær nærer han et brændende had til tyskerne, og han har dedikeret resten af sit liv til at gøre det af med dem. Men ser man bort fra hans private lidenskab, så er han en enestående officer og et naturtalent til at lede. Alle ser op til ham, og i en krigssituation er man heldig, hvis man står ved Dinesens side.

Bornedal om 1864:
Slaget ved Dybbøl Mølle har altid interesseret mig. Jeg kender til de historiske forhold, som førte til slaget, og de personer som havde afgørende indflydelse på det. Men jeg må overlade det til film-guruerne at afgøre, om det er en romance, et krigsspil eller et drama, og om det er poetisk, faktuelt, intimt, ekspressivt eller brutalt. Det tætteste jeg kan komme på et svar er, at 1864 rummede det hele. Jeg har sjældent haft et materiale mellem hænderne, som i den grad indbyder til at fortælle så dybe og universelle historier. Og jo dybere jeg gravede, jo mere tiltrukket blev jeg, fordi historien var så gavmild. Gennem mange år har jeg set disse billeder for mig: En tordnende himmel over rædselsslagne danske soldater. Ser det prøjsiske angreb, og i løbet af nogle få infernalske timer bliver far og søn udslettet i et voldsorgie, som for altid skal blive en rodfæstet del af dansk national selvopfattelse. Og mærkeligt nok, i sidste ende glemt. Jeg har altid tænkt, at der må ligge en stor historie for os alle gemt i disse begivenheder. En historie om mennesker fanget i en afsindig og fatal virkelighed.

Bornedal om tab af tid:
Det var først og fremmest følelser, jeg ville have ind i serien – ikke bare historiefortælling – og på den måde begyndte 1864 at tage form. Ikke kun som en erindring om et af Danmarkshistoriens store nederlag, men også om min egen barndom. Det handlede for mig ikke længere bare om politikere og dårlige generaler, men om tid og tab af tid. Om det at vi skal dø en dag. Om dem vi har kær og alle dem, der er væk. Da jeg googlede ‘faldne i de Slesvigske krige’, kom der en liste op. På over 5000 mennesker. Listen fortsætter og fortsætter, og man opdager pludselig, hvor meget 5000 navne fylder på A4-ark. Det var rystende. Alt det tab og livets skrøbelighed, helt enkelt illustreret på nogle ark papir. Jeg var ved min mor, da hun døde. En dag græder mine børn også ved min grav. Den erkendelse er svær at rumme, men også smuk at favne.

Bornedal om 1864 og dagens Danmark:
1864 blev den sidste “store krig”, en krig som decimerede Danmark til den lille nation, vi er i dag. En nation som over nogle århundreder formindskedes fra at være en af Nordeuropas stormagter til at ende som ydmyget og mere eller mindre vanæret i europæisk politisk sammenhæng. I en meningsløs krig, baseret på en tynd fernis af euforisk nationalisme, kom udfaldet mere eller mindre, til at definere nutidens Danmark og danskerne.   Nederlaget blev på mange måder et vendepunkt for nationen, som bevægede sig fra at være en indflydelsesrig udadvendt del af Europa, til at blive en indadvendt nation, som først og fremmest lærte at definere sig selv og sine kvaliteter som et folk – på godt og ondt – som en familie.  Det vi i dag kender som “Den danske Velfærdsmodel” – en nation som tager sig af alle sine borgere, udspringer bl.a. af dette nye momentum og denne nye selvopfattelse. Som i mange af livets tildragelser, brød krigens kaos, konflikter og lidelser således ny frugtbar jord at vokse i.

ØVRIGE MEDVIRKENDE
Baronen Waage Sandø, Lundbye Søren Pilmark, Hall Olaf Johannessen, Mor Karen Sarah Boberg, Far Thøger Lars Mikkelsen, Godsforvalter Peter Gilsfort, Inges mor Helle Fagralid, Laust, 12 år Sylvester Byder, Peter, 11 år Benjamin Holmstrøm Nielsen, Inge, 11 år Fanny Leander Bornedal, LILLE Laust Peter Handberg Bornedal, Einar Carl-Christian Riestra, Sergent Jespersen Peter Plaugborg, Erasmus Esben Dalgaard, Alfred Jens Christian Buskov Lund, De Meza Søren Sætter-Lassen, Oberst Møller Rasmus Bjerg, Du Plat Jens Jørn Spottag, Schau Troels Malling, Gerlach, Dansk general Kristian Halken, Johan Heiberg Peter Hesse Overgaard, Skolelærer Skarv Henrik Koefoed, Monrads kone Louise Mieritz, Kong Christian IX Henrik Prip, Viggo Monrad Adam Ild Rohweder, Doktor Krøldrup Claus Bue, Ignazio Zlatko Buric, Sofia Eva Josefikova, Efterskolelærer Rasmus Botoft, Socialrådgiver Andrea Vagn Jensen, Claudias far Jesper Lohmann, Claudias mor Ida Dwinger, Bismarck Rainer Bock, Moltke Heikko Deutchmann, Wrangel Hans-Michael Rehberg, Den røde prins Barnaby Metschurat, Ludwig Roland Schreglmann, Heinz Ludwig Trepte, Piefke, preussisk komponist Rainer Rainers, Dronning Victoria Barbara Flynn, Lord Palmerston James Fox

Hovedfunktioner 
Forfatter og Instruktør Ole Bornedal
Director of Photography Dan Laustsen,
DFF Production Designer Niels Sejer,
Kostumedesigner Manon Rasmussen,
Makeup Designer Bjørg Serup,
Line Producer Mouns Overgaard,
Post-produktionsproducer Charlotte Buch,
Tonemester Martin Saabye Andersen,
Casting    Karin Jagd,
Lyddesign & Mix   Nino Jacobsen,
A Klipper    Anders Villadsen,
Komponist    Marco Beltrami,
Stillfotograf    Per Arnesen,
DR Dramachef    Piv Bernth,
Producere    Jonas Allen og Peter Bose, Miso Film
Produktionsselskab Miso Film er etableret i 2004 af producerteamet Jonas Allen og Peter Bose. Selskabet står bag en række succesfulde danske og skandinaviske tv-serier og spillefilm.

Musikken til 1864 er komponeret af den amerikanske komponist Marco Beltrami, som er verdenskendt for sin filmmusik. Han har indspillet værkerne i DR’s koncerthus sammen med DR SymfoniOrkestret og DR UnderholdningsOrkestret.

DR’s 1864 på nettet

dr.dk/1864 Sitet tager afsæt i fiktionen og her findes information om seriens karakterer, deres indbyrdes relationer og historier. Her er billeder fra hvert enkelt afsnit, credit-lister, quizzer om 1864 og baggrunden for serien 1864 – samt artikel interview med forfatter og instruktør Ole Bornedal.

1864 på Facebook 1864 er også på Facebook. Her finder man karakterprofiler, info om serien, trailere og historiske facts. DR svarer på spørgsmål og debatterer med brugerne.

‘Peter – menig soldat – er en Facebookprofil Opdateringer og historier fra livet i skyttegraven, og ved fronten. Tanker, savn og længsel. Skrevet i et nutidigt sprog – med historiske facts, detaljer og billeder.

Hvordan ville dit liv se ud i 1864?  En persontest, der ligger både på www.dr.dk/1864 og på Facebook. Tast fakta ind omkring dig selv i 2014 og få din 1864-profil med billeder og det hele. Du ville have dårlige tænder, være pebermø, altid gå i kjole eller måske slet ikke være i live…

DR Undervisning DR Skole giver på læringssitet ‘1864’ elever i grundskolens ældste klasser overblik over de historiske begivenheder op til krigen i 1864 og de kulturelle forandringer, krigen førte med sig. Det sker gennem videoklip, tidslinjer, quizzer og interaktive øvelser, der gør det spændende at forstå vores fælles historie. Hvorfor var Slesvig en del af Danmark? Hvem var preusserne, og hvorfor troede danskerne, de kunne vinde krigen over dem? Dramaserien 1864 sætter gang i interessen for de historiske begivenheder, der førte til krig, nederlag og store forandringer på Danmarkskortet, såvel som i det danske kulturliv.   Læringssitet udgives i efteråret 2014 på www.dr.dk/skole og er medfinansieret af A.P. Møller Fonden.

Kilde: DR

I samme kategori

Back to top button
Close

Adblocker registreret

Kære besøgende, DIGITALT.TV er et énmandsforetagende, der er afhængigt af reklameindtægter for at kunne fortsætte driften. Jeg beder dig venligst om at deaktivere din Adblocker på denne side. Uden reklameindtægterne har jeg desværre ikke mulighed for at holde siden kørende. På forhånd tak for din forståelse og støtte. Webredaktør Bo Kjærgaard