AZBox Premium Plus
AZBox er en portugisisk udviklet Linux boks til modtagelse af parabol-tv, men den kan også benyttes til både kabel-tv og antenne-tv ved at udskifte tunerne. DIGITALT.TV har fået et eksemplar af modellen Premium Plus til test, der også tilbyder 1080p opløsning på HDMI udgangen. Læs mere om dens muligheder og begrænsninger i denne test.
Fakta
Produkt: AZBox Premium Plus
Udlånt af: AZBox
Hjemmeside: http://www.azbox-digital.com/
Størrelse: 340x243x66 mm
Pris: fra omkring 2600 kr. (Leveres kun med 1 tuner. Ekstra tuner skal købes, hvis du ønsker 2 tunere)
Udpakning og design
AZbox Premium Plus er i sort med 11 karakters alfanumerisk display i fronten. Her kan du aflæse kanalnavnet. De mest nødvendige knapper er placeret på fronten, så den kan betjenes uden fjernbetjening. Bag klappen på fronten finder vi 1 kortlæser, der tilsyneladende ikke som standard er aktiveret, og 2 common interface porte samt 1 USB tilslutning.
På bagsiden finder du
- LNB 1 indgang
- LNB 1 udgang
- LNB 2 indgang (leveres som standard kun med 1 tuner)
- LNB 2 udgang (leveres som standard kun med 1 tuner)
- SPDIF optisk lydudgang
- Composite video udgang
- Analog lydudgang
- Komponent videoudgang
- 12 volt udgang
- TV scart
- USB
- HDMI
- Ethernet (Indbygget i boksen er der desuden trådløs netværksmulighed)
- Strøm afbryder.
Der medfølger i kassen
- 1 fjernbetjening med 2 x AAA baterier
- Skruer til montering af harddisk
- Strømadapter, der er den største strømforsyningsadapter jeg hidtil har set til en parabolmodtager
Alt i alt en veludrustet modtager, men der er sparet godt på det medfølgende. Manualen, der ikke er ordentligt opdateret, må man selv hente på Azbox hjemmeside, og der er ingen andre kabler end det til strømforsyningen.
Også til DVB-C og DVB-T
Som det efterhånden ses på flere andre bokse, så benytter AZbox tuner moduler, der kan udskiftes. AZBox Premium Plus tilbyder mulighed for både DVB-S2, DVB-S, DVB-C og DVB-T tuner moduler. Dermed kan boksen fungere som en twin tuner eller combo boks til alle de fire typer, selv om ingen formodentlig vil købe DVB-S tunere længere, eftersom DVB-S2 jo er bagud kompatibel. Tunermodulerne koster mellem 350-400 kr. DIGITALT.TV tester i denne produktanmeldelse boksen med 2 DVB-S2 tunere.
Støj fra bagsiden
På bagsiden er der også en luftblæser, der kører konstant, og den kan høres ganske tydeligt desværre. Den kan slukkes i menuen med den nyeste betafirmware, men det frarådes at gøre det i menuen, og jeg ville ikke lige prøve at presse den alt for meget uden blæser. Der er på nettet en del guides til udskiftning af blæseren til en mere lydsvag model, men det kræver nok lidt fingerfærdighed. Den danske importør TV-Radio Shoppen meddeler at der er en ny støjsvag blæser i de modeller de sælger.
Installation og opsætning
AZBox er en Linux boks, og du skal da også vente lidt, inden du kan komme i gang, efter der er tændt for strømmen. Ved førstegangsinstallation bliver du spurgt om menusprog. Dansk er ikke umiddelbart blandt mulighederne. Der kan vælges dansk som foretrukken lydkanal og undertekster. Opsætningen er ikke lavet så brugervenlig, som det er set på andre bokse. Det er en lang liste, man skal igennem, og der skal tages stilling til en del. Det tog også mig lidt tid at finde ud af, hvordan man i det hele taget skulle søge efter kanaler f.eks.
Under parabolindstillinger i menuen kan du opsætte LNB’er og satelitter helt frit. Der er understøttelse af både DiSEQc 1.0,1.1,1.2 og USALS. Modtageren kan opfatte de to tunere i boksen som helt separate, identiske eller gennemsløfning. Det sidste begrænser dog dine mulighed væsentligt, når du vil optage og se noget andet samtidigt. Du kan scanne kanaler automatisk for en position, eller vælge manuel eller blindscan funktionerne. Der virker at være tænkt på de mere nørdede motorstyringsinteresserede med fin understøttelse af dette og specielle lnb’er. 12 volt forsyning ses også sjældent på moderne bokse.
Der tilbydes en række forskellige måder at søge efter kanaler på. Ud fra satellitposition, valgfrie transpondere, avanceret søgning med pids osv.
Blindscan funktion er vejen for at finde feed signaler. Boksen tilbyder gode muligheder for at fintune og finde de midlertidige signaler, men mere om det lidt senere. Har du tilsluttet boksen til Internettet, så skulle den kunne hente nyeste frekvens og kanallister ned. Tilsyneladende virker det dog endnu ikke.
Jeg har et ganske komplekst setup med 10 positioner på en DiSEqC 1.1 switch på den ene LNB indgang og 4 ports DiSEqC på LNB 2 med USALS motor på en af disse. Dette var ikke noget problem for AZBox boksen, der skulle kunne håndtere op til 15000 kanaler.
DVB-S2 tunerne i AzBox’en kan udskiftes til DVB-T eller DVB-C tunere. Dermed bliver boksen i stand til i stedet at modtage antenne-tv eller kabel-tv. Boksen understøtter HE-AAC lyd og kan dermed godt benyttes til dansk DVB-T. Jeg har dog udelukkende testet boksen med DVB-S2 tunere.
Som nævnt indledningsvist, så tilbyder Azbox Premium Plus HDMI udgang fra i opløsninger fra 576i helt op til 1080p. Der er dog ingen kanaler, der sender i 1080p, men boksen kan opskalere, og man kan afspille egne mediefiler, så man måske kan få glæde af det den vej.
Jeg nævnte tidligere at dansk som menusprog umiddelbart manglede Som med så mange andre bokse, så er denne boks løbende under udvikling. Den software, den pt. leveres med, da dette skrives (medio juni 2010), er af ældre dato. Den man kan opdatere via boksen fra Nettet er faktisk også af ældre dato. For at få den nyeste udgave, som så må betegnes som betaudgave, skal man ind på hjemmesiden http://fw.azupd.com/ Efter at have hentet updaten, skal man så lægge ind på en USB stick og navngive den patch.bin, og derefter sætte denne USB stick i boksen og vælge at opdatere fra USB. Så får man danske menuer + en del andre nye funktioner. Det synes ikke så brugervenligt, at man skal til at rode på AZBox forum for at finde frem til adressen med opdateringer.
Der var ingen problemer med at få forbindelse til det lokale netværk og Internettet efter tilslutning af netværkskabel. En anden mulighed er trådløs forbindelse (802.11b/g), for det understøtter den nemlig uden ekstra udstyr. Men hastigheden er naturligvis bedre med kablet netværk, selv om hastigheden også her kunne ønskes bedre.
Installation af harddisk er ikke nødvendig, men er en oplagt mulighed med denne boks. For at montere en intern harddisk, skal dækslet i toppen af boksen demonteres. Harddisken skal være en SATA harddisk. Der medfølger naturligvis skruer til montering i harddisk holderen, der allerede er monteret i boksen, og så skal du bare tilslutte kablet til harddisken. Du kan også vælge at køre med ekstern USB harddisk eller begge dele.
Daglig brug TV
Betjeningen er ok men lidt special i forhold til mange andre bokse. Selv tv-kigning via boksen fungerer ok. Zappetiden mellem kanaler er set hurtigere, men er til at leve med. Via et Conax Cam kunne boksen læse mit Canal Digital kort, dog oplevede jeg, at boksen skulle genstartes på et tidspunkt, da kanalerne ikke længere kunne dekodes. Undertekster på BBC HD hos Canal Digital er der problemer med i forhold til nederste linie af og til mangler, men ellers ser den ikke helt skidt ud med undertekst support.
EPG’en fungerer med både multikanal tidslinie, oversigt over lige nu og på listeform i forhold til en enkelt kanal. For at modtage fuld EPG fra Canal Digital, skal du over på en af kanalerne, der sender på den frekvens, hvorfra den fulde EPG udsendes.
Kanallisten er i to spalter og giver mulighed for at sortering ud fra en række valgmuligheder. Det er også muligt at slette kanaler direkte og lave favoritliste. Kanalisten kan redigeres på PC med programmet Maz, som kan findes på Azbox forummet.
Fjernbetjeningen er ganske stor, og mange vil nok være irriteret over at knapper lave klikkelyde, når der trykkes på dem. Den kan også benyttes til at styre dit tv, såfremt din model er blandt de mange inkluderede i kodetabellen.
Tekst-TV er ikke helt uden ventetid desværre, og man kan ikke selv styre bladring i sider med undersider.
Daglig brug mediecenter
Boksen er, udover at vise tv, også beregnet til som et lille mediecenter med adgang til netværksindhold og indhold fra Internettet via YouTube, RSS feeds eller den indbyggede webbrowser. Derfor er der en hovedmenu i forhold til overordnede funktioner og en sidemenu for delfunktioner.
Webbrowseren er yderst begrænset og ekstrem langsom. De færreste sider virker, og man kan ikke navigere ordentligt i menuerne. Så den er i praksis bestemt ikke noget man skal regne med at komme til at bruge.
YouTube delen virker ok. Man kan søge efter kategorier og og skrive søge ord ind. Videoerne, der kan ses er dog ikke HD udgaverne, ser sjældent alt for godt ud, når man køre hele 1080p som opløsning.
Jeg havde heller ikke problemer med at afspille musik, video og billeder fra netværksharddisk. Dog var det ikke alt video, den vil gengive. Der kan være problemer med video i høj kvalitet, i forhold til hvad boksen rent kraftmæssigt kan yde. Der er en form for overclocking funktion, man kan aktivere, men det kan gøre boksen mere ustabil.
Billede funktionen giver mulighed for at se billeder fra harddisk, netværk eller USB, men den er langsom. Musikafspilleren virker mere fornuftig.
PVR
Det er muligt at optage programmer både på en intern harddisk, en ekstern via USB. Du kan desværre ikke optage 2 programmer samtidigt. Du kan udover at optage naturligvis også pause live tv, såfremt du aktivere timeshift funktionen.
Optager du et program kan du godt se en optagelse samtidigt, men du kan ikke afspille en mkv eller avi fil i mens. Filer kan overføres med programmet Maz som kan hentes i Azbox forum. Optagelser gemmes i ts format.
Boksen husker desværre ikke, hvor du sidst var kommet til, såfremt en optagelse afspilles, og man stopper f.eks. halvvejs.Det er muligt at springe frem og tilbage med fjernbetjeningen, men det kræver en masse tryk at hoppe, for det sker kun med 30 sekunders interval. Holder man knappen inde registreres det ikke som flere tryk. En anden mulighed er at skrive, hvor man ønsker at springe til tidsmæssigt.
Du kan enten optage manuelt eller sætte til at optage med nogle få tryk i EPG’en. Der mangler mulighed for stille tillægstid før eller bag optagelser i menuen.
Feedhunting og 4:2:2
En af denne boks specialiteter er, at den kan vise feeds der sendes i det såkaldte MPEG 4:2:2 format. Det er et format, der ofte benyttes, når der sendes live signaler fra f.eks en sportsbegivenhed hjem til TV2 eller DR, inden disse sender det videre til dig. Altså et professionelt format, der hidtil har krævet professionelt udstyr eller tv-kort med parabol tuner til din PC for at kunne ses. Men Azbox kan klare 4:2:2 signaler og dermed særdeles interessant for dem, der har feedhunting, altså det at finde og se feedsignaler, som hobby.
Jeg fik afprøvet dette i forbindelse med Speedway Grand Prix fra Polen, hvor der var en 4:2:2 feed på 12,5 grader vest. Denne fik jeg ind uden problemer i fin kvalitet. Feedsignaler er typisk i topkvalitet, eftersom disse ikke rigtig komprimeres, som det ellers tit sker, når man ser det officielle signal på f.eks. DK4. Dog var der kun svensk og engelsk kommentator lyd på feeden.
Med den indbyggede blindscan funktion er du klar til selv at gå på jagt, men blindscanning tager tid, og du kan vælge at søge ind på steder op nettet med løbende information om fundne feeds. Et par eksempler på sådanne er:
- http://www.satelliweb.com/index.php?section=livef
- http://sat-benelux.nl/forum/viewforum.php?f=76
- Endelige er der også et plugin til boksen, hvor du kan få en liste med de nyeste feeds, hvilket er ganske smart. Hentes og installeres via Maz programmet fra Azbox forum.
Konklusion
AZbox Premium Plus har både plusser og minuser. Lad os starte med det negative. Den indbyggede blæser støjer alt for meget efter min smag, hvilket nok kan få mange til at overveje at slå den fra. Har man en harddisk indbygget, er det dog næppe en god idé. Menusystemerne er lidt besværlige men virker ok, selv reaktionstiden af og til er lidt langsom. I forhold til Canal Digital brug, så er der lidt i forhold til stabilitet med conax cam dekodning og undertekster på BBC HD.
Boksen kræver klart lidt teknisk snilde og interesse i at følge med på forums osv. Man skal være instillet på, at der skal opdateres løbende og ikke alt er forklaret, heller ikke i manualen der er temmelig forældet.
På plus siden må helt klart nævnes understøttelsen af visning af MPEG 4:2:2 signaler. Det er ganske unikt og interessant for de mere nørdede i blandt os. Også understøttelse af DiSEqC standarder, USALS og blind scan funktion er fin. Installeringen af harddisk fungerer ganske enkelt, og det herligt at man via netværk eller USB nemt kan flytte optagelser fra boksen. Selve PVR delen rummer dog også manglende funktioner i forhold til brugervenligheden.
Mediedelen i boksen består af vellykkede og mindre vellykkede dele. Internetbrowseren der indbygget er helt håbløs, mens YouTube, video og musikafspilning fungerer ganske fint.
Alt i alt en interessant boks, der rummer en række interessante muligheder, og én der bør vække interesse specielt i feedhunter kredse.
Interessant Feedhunter boks med blind scan mulighed
Mulighed for visning af 4:2:2 feeds
Mulighed for intern, ekstern harddisk
Støj fra blæser
Kan ikke optage 2 kanaler samtidigt
Kræver at man løbende opdaterer og følger med på Azbox forummet