StreamingnytMedieafspiller

Apple TV 4 Anmeldelse

Anmeldelse

Apple TV vi tester her er 4. generation fra 2015 med mulighed for apps og til en noget højere pris fra omkring 1400,-. Apple sælger nu Apple TV som Fremtidens TV. Men holder det, og er denne medieafspiller pengene værd? Læs vores anmeldelse. Der er siden kommet en Apple TV 4K afspiller der også kan levere 4K/UHD indhold.

Tjek aktuelle priser på Apple TV på Pricerunner.dk

Udpakning, design og teknik

Apple TV 4 udpakketDen nye Apple TV medieafspiller kommer pakket med fjernbetjening, strømkabel og et USB / lightning lader kabel til fjernbetjeningen. Desuden er der en komme i gang guide på dansk og de øvrige nordiske sprog.

Apple TV 4 vs 3Selve enheden er, som de fleste nok efterhånden ved, noget højere end den gamle model. 12 mm højere helt præcist.

Apple TV 4 tilslutningerI forhold til tilslutninger, så har Apple droppet optisk lyd udgang. Desuden er der nu en USB-C service port på enheden, hvor de forrige modeller havde micro usb.

Ny fjernbetjening

Apple TV Fjernbetjening ny gammelMens Apple TV 4 ligner den gamle model, bortset fra højden, så er der sket noget mere i forhold til fjernbetjeningen.

Apple TV Fjernbetjening touchpad funktionerMest markant er tilføjelsen af et touchpad område øverst på fjernbetjeningen. Her kan du med bevægelse navigere i menuer, indhold og spole i videoer. Touchpad’en fungerer samtidigt som OK knap ved tryk.

Apple TV Fjernbetjening funktionerSom du kan se, så er der knapper til Menu, Hjem, Søgning, Volume og Afspil/pause. Bemærk at selv om der er en mikrofon på søgningsknappen, så er denne i Danmark, indtil videre i hvert fald, ikke til stemmesøgning. I USA og enkelte andre lander, der fungerer Siri stemmesøgning, men eftersom Apple ikke tilbyder dette i DK, så bringer knappen bare et tastatur op på skærmen, hvor man kan vælge bogstaver på den gammeldags måde.

Fjernbetjeningen med Siri funktionalitet er kun tilgængelig i: Australien, Canada, Frankrig, Tyskland, Japan, Spanien, England og USA. Som man måske kan ane i toppen, så er der mikrofon indbygget også på den fjernbetjening, der følger med modellen købt i Danmark, så det kan evt. komme senere, men Apple har ikke lovet det bliver tilfældet.

Det kan lade sig gøre at bruge Siri, såfremt man logger ind med en amerikansk iTunes konto, men naturligvis kun på engelsk.

Batteriet er genopladeligt og skulle holde en opladning i op til 3 måneder. Vi har ikke brugt den længe nok til at vurdere den påstand.

Strømmæssigt målte vi forbrug på 2,3 W tændt og 0,3 W ved vågeblus tilstand.

Ingen 4K support

På teknik fronten så er der naturligvis tale om en noget stærkere CPU i den nye Apple TV, og der er mere hukommelse. Men desværre så er der ikke support for 4K opløsning på denne Apple TV. Der er nu kommet en Apple TV 4K på markedet – læs mere her

Sammenligningstabel Apple TV 3 og Apple TV 4

Apple TV 3

Apple TV 4

CPU Single-core A5 chip Dual-core A8 chip
Hukommelse 8 GB 32 / 64 GB
WiFi 802.11n 802.11ac
HDMI HDMI 1.3 HDMI 1.4
Opløsning 1080p 1080p
Lyd Dolby Digital 5.1 Dolby Digital 7.1
Ethernet port 10/100 10/100
Optisk lyd ud Ja Nej
App store Nej Ja
Pris 499,- 1399,- / 1799,-

Installation

Apple TV pair remoteFørste punkt i forbindelse med installationen er at parre bluetooth fjernbetjeningen med din Apple TV. Det sker ved at trykke menu og + samtidigt.

Der er lidt flere punkter at komme igennem på den nye Apple TV end vi husker det på den gamle. Der skal godkendes betingelser og tages stilling til om man vil dele oplysninger til udviklere Apple osv.

Apple TV 4 installation sprogApple TV 4 installation landApple TV installtion ID overførselEn smart funktion er at det er muligt at overføre Apple ID oplysninger fra en iOS 9.1 iPhone eller iPad (nyere end iPad2) trådløst, så kan du slippe for at taste det ind manuelt.

Apple TV skaermskaanerEn ny valgmulighed er muligheden for at vise video som screensaver.

Apple TV 4 installation WiFiDet er naturligvis et plus, at der er support for hurtigere WiFi på den nye Apple TV og vi havde ikke problemer med at forbinde til vores netværk.

Billedindstillinger

Apple TV 4 billedindstillingerMaks opløsning er som tidligere nævnt 1080p, der er ikke Ultra HD opløsning. Det er desværre heller ikke support for 24p.

tvOS – Betjening og tilgængelige apps

Betjeningen med den nye fjernbetjening fungerer fint nok, men kan kræve lidt tilvænning. Vi kan i øvrigt fortælle, at IR fjernbetjening fortsat er muligt, så det virkede også fint med en universalfjernbetjening med Apple TV IR koder eller den gamle Apple TV fjernbetjening.

Touchpad betjeningen er speciel en god oplevelse ved spoling i indhold, hvor man med bevægelse kan spole frem og tilbage ganske hurtigt og bekvemt.

Apple TV 4 hovedmenuHovedmenuen ligner på mange måder selv fra tidligere udgaver. Det er muligt at flytte apps rundt, så det passer dig bedst.

Apple TV 4 hovedmenu flyttetSom du kan se på billedet herover har vi flyttet rundt i forhold til standard placeringerne.

Apple TV 4 apps menuUnder apps store menuen What to Watch, så kommer svensk TV4 Play og SVT før i listen end HBO Nordic, hvilket ikke virker logisk set fra et dansk synspunkt.

game controller Apple TV 4Vi har fokus på Apple TV som medieafspiller og ikke rigtigt i forhold til gaming, så vi har ikke investeret i Game Controller. Den koster 429,00 kr.

De apps vi primært har testet er Netflix, Viaplay, HBO Nordic og DR TV. Installationen af apps foregår hurtigt. Eftersom der ikke dansk stemmestyring, så må apps også være det mest spændende ved det nye Apple TV for os danskere. Med den nye app store til denne nye Apple TV, så skulle der være grobund for, at vi får en del flere apps på denne platform, og det er da positivt at HBO Nordic, DR TV og Viaplay er klar fra dag 1. Viaplay var i øvrigt også tilgængelig allerede på den gamle Apple TV.

Apple TV 4 streamingapps oversigt

Forhåbentlig kommer TV 2 Play, Blockbuster med flere også med inden alt for længe.

DR TV på Apple TV 4

DR TV Apple 4. Gen installeringDR Apple TV 4. GenDR TV App Apple TV afspilningDR TV-app’en udkommer i en grundversion oplyser DR, men vil de næste par måneder løbende blive udviklet. Der er ikke mulighed for at logge ind pt. i app’en, ligesom det kendes på andre platforme. Men derudover fungerer den ganske fint. Du kan bladre med touchpad bevægelser.

DR TV apple TV 4 live tvGanske fikst så giver live tv sektionen mulighed for at se live billede fra DR kanalerne, hvis du markerer en given kanal.

Lidt uheldigt så angives der endnu ikke at noget indhold eksempelvis serien Homeland ikke kan ses på Apple TV pga rettigheder.

Billedkvaliteten på DR app’en er som på Chromecast.

HBO Nordic på Apple TV 4

HBO Nordic Apple TV 4. GenApple TV 4 HBO Nordic PlayHBO Nordic er tilgængelig i 1080p HD og 5.1 surround sound på det nye Apple TV.

Netflix på Apple TV 4

Apple TV 4 NetflixNetflix ligner sig selv på det nye Apple TV, men eftersom der ikke er 4K support, så foretrækker vi at benytte vores Smart TV app til den.

Viaplay på Apple TV 4

Viaplay Apple TV 4Viaplay app’en virker som en basic app konvertering fra den gamle Apple TV, den kan forhåbentligt finpudses lidt visuelt hen af vejen.

Youtube på Apple TV 4

Apple TV 4 YouTubeYouTube er der naturlgvis også en app til.

Skift mellem apps sker super hurtigt, der er multitask support, så du også f.eks. kan fortsætte, hvor du slap i noget du ser.

Vil du have lidt ekstra at vælge imellem, så kan du evt. installere NRK og SVT app’en også. Der er noget indhold der virker med dansk ip adresse.

Amputeret søgning

Apple TV 4 søgningSiri stemmesøgning virker som tidligere nævnt ikke i Danmark. Så det er et noget amputeret Apple TV, vi har fået, kan man mene. Søgningsfunktionen er således rent bogstavering og finder kun film i iTunes og apps. Det havde da været et plus, såfremt man kunne søge på tværs af tjenester, men måske kommer det senere, hvem ved.

Den hellige gral, og noget vi kunne gå med til at kalde fremtidens TV, var netop stemmesøgning på dansk på tværs af alle tjenester, så man kan finde titler uden at bekymre sig om, hvilken tjeneste den er på. Men det må vi altså vente med at se, om vi får i Danmark. I USA så virker Siri søgning indtil videre i følgende apps: iTunes, Netflix, Hulu, HBO og Showtime.

Af uforklarlige årsager har Apple valgt at droppe support for Bluetooth keyboard, hvilket eller kunne være særdeles relevant nu hvor der ikke er stemmesøgning for os i DK. Det er dog efter opgradering til tvOS 9.1 muligt at anvende remote app fra Apple iPhone eller iPad.

Se videodemo af det nye Apple TVApple TV 4 demo dansk
Apple TV 4 demo dansk


HDMI CEC styring

Apple TV 4 HDMI CECDet nye Apple TV åbner for mulighed for HDMI CEC styring. Det betyder, at du kan få dit TV til at slukke og tænde sammen med din Apple TV, og TV’et skifter til det HDMI input, du har Apple TV på. Du kan sætte din Apple TV på vågeblus ved at holde Hjem knappen inde. Apple TV fjernbetjeningen kan så også styre TV volumen.

Du kan slå denne funktionalitet til og fra under  Fjernbetjeninger og enheder > Betjen fjernsyn og modtagere. Det kræver HDMI CEC er aktiveret og muligt på dit TV. Har du tilsluttet Apple TV en AV-Receiver skal både denne og dit TV også have CEC styring aktiveret for at det virker.

CEC styring har mange forskellige navne hos de forskellige TV producenter:

  • Samung: Anynet+
  • LG: SimpLink
  • Sony: BRAVIA Sync
  • Panasonic: VIERA Link

Det kan være lidt op og ned, hvor godt CEC styring virker på forskellige produkter. Men virker det for dig så kan det altså gøre tingene lidt lettere og mere brugervenligt.

Apple TV 4 Lyd ud
Det er muligt at sende lyd ud fra Apple TV til andre enheder via AirPlay

Konklusion Apple TV 4 anmeldelse

Fremtidens TV skriver Apple om det nye Apple TV. Ingen tvivl om at den ny Apple TV medieafspiller er en opgradering i forhold til den gamle model, men at kalde det fremtidens TV, synes vi nu er lige lovligt højtflyvende.

Apps er det væsentlige nye for os danskere, og det er positivt at se, at der er DRTV og HBO Nordic klar fra starten. Vi forventer klart, at der dukker flere apps op nu som TV 2 Play, Blockbuster med flere.

Betjeningen med den nye touchpad fjernbetjening fungerer fint nok. På en måde synes vi dog, at den nye fjernbetjening ikke føles helt så high end, som vi havde håbet. Bortset fra det med at spole i indhold, så er det heller ikke fordi vi synes den som sådan kan mere end den gamle model. Brugervenligheden har dog generelt fået et løft, også taget i betragtning af muligheden for at tænde og slukke dit tv med Apple TV.

Prismæssigt slipper vi ikke billigere i Danmark, selv om vi endnu ikke har Siri stemmestyring, og så er prisen 1399,- / 1799,- noget høj i forhold til det man får.

Til den pris havde vi også gerne set 4K support. Taget i betragtning af at vi skriver 2015, så burde det havde været muligt, men mon ikke Apple tænker, at de så kan lave en ny udgave indenfor et år eller to og sælge flere på den måde.

Apple TV 4
77.5 / 100 DIGITALT.TV Score
Positivt
Brugervenlig og hurtig
Apps mulighed
Negativt
Ingen Siri stemmesøgning
Ikke 4K support
Ikke support for Bluetooth keyboard
Brugervenlighed88
Teknik75
Apps80
Pris67

Video

I samme kategori

Back to top button