TV-Nyt

Anders Lund Madsen i den yderste by

anders lund madsen den yderste byDen grønlandske by Ittoqqortoormiit består af 171 træhuse. Der er isbjørne i baghaven, få varer på hylderne hos købmanden, ingen kloakering og mange kilometer til den nærmeste café. Det er den mest isolerede by i Danmark, omkranset af is og stilhed, men hvorfor vælger indbyggerne at blive?

Det undersøger Anders Lund Madsen i denne nye dokumentarserie ’Anders Lund Madsen i den yderste by’, der har premiere den 19. november på DR1. I 30 dage bor han i den østgrønlandske by Ittoqqortoormiit for at finde ud af, hvem der bor så langt væk fra alting. For selvom meget er anderledes her end i de fleste andre byer i Grønland og Danmark, så skal indbyggerne i den lille by stadig have mad på bordet, stifte familie, arbejde, gå i skole og selvfølgelig også dø en dag.

”De fleste af os er vokset op i en by, hvor der er let adgang til dagligvarer, læge og butikker. Vi skal ikke tænke på, om der er varer i supermarkedet, vand i hanerne og 30 tv-kanaler. Derfor er det vigtigt at skildre disse menneskers liv, fordi de har så markant andre levevilkår, end vi kender og er vant til. Der er et meget stærkt bånd mellem Grønland og Danmark, og med Anders Lund Madsens formidable evne til at tale med og forstå mennesker lærer man virkelig indbyggerne i Ittoqqortoormiit at kende – men man forstår også sig selv endnu bedre,” forklarer Anders Thomsen, der er dokumentarredaktør på DR1.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Moskusjagt og isbjørnevagt
I 30 dage går Anders Lund Madsen på opdagelse i byen og lærer de få, men ekstraordinære mennesker at kende. Der er bedstemoderen Therecie, hvis forældre var blandt de første indbyggere i Ittoqqortoormiit. Hun fødte sit første barn på skattekontoret, har selv skudt to isbjørne – og så kan hun faktisk ikke lide sne. Der er politimanden Steen, der kommer fra Ringkøbing, men som nu må holde lov og orden blandt 407 indbyggere – og skyde en hvalros, når det er nødvendigt. Der er også Aviaja, der allerede som otte-årig overvejede at begå selvmord, fordi livet i den lille by kan være rigtig hårdt.

”’Anders Lund Madsen i den yderste by’ handler om liv og død, fest og hverdag, for selvom det er en af rigets mest isolerede byer, så har disse mennesker de samme menneskelige problemer og udfordringer, som os andre – men når det er sagt, så skal de også håndtere nogle svære dilemmaer, som uvægerligt opstår, når man bor i så lille et samfund så langt væk fra alting,” fortæller Anders Thomsen.

’Anders Lund Madsen i den yderste by’ er en ny dokumentarserie i fire afsnit med premiere torsdag den 19. november klokken 20.30 på DR1.

I samme kategori

Back to top button