Tema

Analysen – Boxer HD

Under overskriften “Analysen” vil jeg med jævne mellemrum vil kommentere og vurdere på aktuelle nyheder med mere fra den digitale tv verden. Og der er naturligvist åbent for at komme med jeres kommentarer også.

Største nyhed i denne uge må være nyheden om, at Boxer vil tilbyde HD kanaler fra 1. april 2012 via DVB-T2. En nyhed som kommer kun en uge efter at Boxer godt nok meldte ud, at TV 2 HD gjorde, at Boxer’s HDTV planer var rykket, fra at være noget man tænkte på om nogle år, til noget mere konkret.

Det tog åbenbart kun en uge at blive meget konkrete, og det på en for mig overraskende måde. For jeg troede ikke på, at det var en mulighed at presse godt 30 Boxer SD kanaler ned på to Mux i en rimelig billedkvalitet,  for at få plads til DVB-T2 og HD på det tredje, men jeg glæder mig da til at se, om det virkelig er muligt i praksis.

MPEG-2 / MPEG-4 / DVB-T / DVB-T2 – en stor forvirring

DVB-T, DVB-T2, MPEG-2, MPEG-4 forvirringDet danske DTT net har ikke været heldig med timingen. Først startede man DVB-T i MPEG-2, ligefør MPEG-4 blev det mest almindelige, derefter startede Boxer betalings-tv, før man åbenbart turde at starte direkte med DVB-T2. Det har da også givet problemer i forhold til forbrugerne, tv forhandlere, producenter osv.

Med Boxer’s nyhed om HDTV fra 1. april, så er der lagt endnu et trin på stigen, i forhold hvad der kræves af tv-udstyr for at være tidssvarende og vel også endnu en ready betegnelse, nemlig Boxer HD Ready. Det er kompliceret at være tv-seer i disse år, og det er ikke slut med DVB-T2…

I sin pressemeddelelse nævner Boxer godt nok udelukkende DVB-T2 som krav for HDTV, men de burde efter min mening også have nævnt, at det også vil kræve CI+ understøttelse, for at give det mest klare billede af, hvad der kræves. Jeg har i samme forbindelse derfor også forfattet artiklen “Fremtidssikret til HDTV fra Boxer“. CI+ er påkrævet for at beskytte HDTV indhold bedre end det kan lade sig gøre med almindelig CI, og eksempelvis en boks som den her på DIGITALT.TV anmeldte DVB-T2 boks FaVal Combo ST 2200 CX CI T2, vil ikke kunne anvendes til HDTV fra Boxer, fordi den ikke er/kan gøres CI+ kompatibel. Altså er DVB-T2 ikke lig med at være Boxer HD Ready…

TV 2 HD som kickstart til HD hos Boxer?

Man kan sige, at det er oplagt, at Boxer ser TV 2 HD som en mulighed til at få gang i HDTV på DTT nettet. Det ville også være et problem for Boxer, hvis TV 2 HD blev tilgængelig alle andre steder end hos Boxer.

Boxer DVB-T2 TV 2 HD Boxer må have siddet med følgende muligheder:

  • At lave plads til TV 2 HD via eksisterende DVB-T mux, som eneste HD kanal hos Boxer
    Det var umiddelbart måske det nemmeste, fordi den så ville nå bredest ud – uden krav om nyt hardware. Men på den anden side, så ville det låse Boxer til at fortsætte med TV 2 HD på den måde i en række år ud i fremtiden uden stort incitament til at få gang i øvrige HDTV kanaler via DVB-T2.
  • At bruge TV 2 HD til at kickstarte et HDTV tilbud og på samme tid få lanceret DVB-T2
    TV 2 HD, og det at TV 2 bliver til en betalings-tv kanal, kan man sige er den oplagte mulighed til at få introduceret ny teknologi i forhold til DVB-T2 og HDTV generelt. En del skal have nyt modtageudstyr i denne forbindelse og så er det en klar fordel at få solgt DVB-T2 udstyr. 
    Men det kan ikke undgå at give irritation for de mange med tv-bokse eller fladskærme, der ikke kan se HD uden nyt udstyr. Mange troede uden tvivl, at de var fremtidssikret bare de havde DVB-T/MPEG-4 udstyr.
Har Boxer valgt rigtigt? Hvad mener i? Skriv gerne en kommentar.

I samme kategori

Back to top button