Kan jeg modtage parabol-tv?

| søndag 20. dec, 2009 10:00 | opdateret 16. nov, 2015 kl. 9:44 | 6 Kommentarer

Går du med tanker om at investere i egen parabol, så du kan modtage tv fra satellit, så er det værd at tjekke om du har mulighed for at modtage signalerne. Denne artikel giver dig oplysninger, så du kan afgøre om parabol tv er realistisk for dig.

Der er visse forudsætninger, der skal være opfyldt.

Parabolmontering – frit udsyn

parabolhorisontDu skal have frit udsyn mod syd der hvor parabolen skal sidde. Med andre ord skal parabolens sigtelinie mod satellitten være fri for umiddelbare forhindringer.  Se billede nedenfor som illustration.

Afstand forhindring parabol

De typiske satellitter vi modtager her i Danmark er 1 grad vest og 5 grader øst.

Disse står i DK højt på himlen. Desto mere vestlig eller østlig en satellitposition du vælger desto lavere står de på himlen og der er eventuelle forhindringer endnu mere problematiske.

En nem måde at vurdere det på er via dishpointer.com. Her kan du vælge din adresse og den satellit du ønsker at modtage tv fra.

Så kommer der en sigtelinje mod satellitten med billede fra Google Maps.  Se billedet herunder

dishpointer forhindringKlikker du på show obstacle (line of sight checker), så kommer der en markør frem på kortet, som du trække i og så viser afstand til forhindring/højde maks på forhindring.

Herunder et eksempel.

dishpointer eksempelHvis din parabol sidder to meter oppe så lægger du 2 til højden som vise ved markøren. Altså kan forhindringen være 2 meter tættere på end det der angives, fordi den er monteret i to meters højde.

Ret til parabol

Såfremt du bor i lejlighed eller boligforening skal du sikre dig at du har lov til at opsætte parabol og hvor. Ifølge den almene lejelov så har du lov til at opsætte en parabol, såfremt det/de programmer, lejerne ønsker at se, ikke kan ses/høres inden for det eksisterende TV/radioudbud. I andelsforeninger og lignende skal du sikkert have en tilladelse eller opsætte diskret, såfremt det overhovedet er tilladt. Tjek med din forening. Du kan få meget diskrete paraboler til Viasat og Canal Digital kanaler endda også en der er gemt i en havelampe  eller havemøbler.

En parabol forklædt som havelampe

Parabol bag vindue

Der er også flere, der spørger til parabolantenne bag et vindue. Det kan lade sig gøre at modtage igennem et vindue, såfremt dette er sydvendt. Dog virker det ikke på alle vinduesglastyper, og ofte mister du så meget signal, at der kan være signaludfald i dårligt vejr specielt.

Del på:

Tags:

Gemt under:: Parabol installation

Skriv en kommentar

6 Kommentarer til "Kan jeg modtage parabol-tv?"

Giv mig besked
Sorter efter:   nyeste | ældste
aggerthy
Registreret bruger
aggerthy

hej jeg forstår ikke helt målestokken , til forhindringer.
hvis jeg har parabol ca 3,5 meter fra jord. der er ca 14 til 15 meter høj hus 20 meter væk.

aggerthy
Registreret bruger
aggerthy

glemte. lige nu ser jeg 4.8E og 0.8W og 13.0E og 19.2E og 28.2E. flytter fra 3 sal tik stuen.
hilsen charly

aggerthy
Registreret bruger
aggerthy

hej igen og tak. har prøvet igen. det bliver lidt knebent 0.8 og 4,8. bliver tæt på . ved 20 meter må hus være ca 14 meter.
tak igen hilsen charly

wpDiscuz