Kabel-TVParabol-TVAntenne-TV

Dreambox DM920 Test

Dreambox DM920 Test TopTilbage i maj 2017 testede vi DM900 modellen fra Dreambox, ultimo 2017 er der så kommet en ny model kaldet DM920 på markedet. Den adskiller sig på visse punkter, så vi tænkte, at den også skulle anmeldes her på DIGITALT.TV.

Vi har konkret testet boksen med tv-antenne (Boxer TV) og satellit-tv i denne test.

Læs nærmere om, hvad den nye DM 920 kan, og hvordan den adskiller sig fra DM900 modellen herunder.

Annonce - artiklen forsætter nedenunder

Produktet er stillet til rådighed af Tektronik, hvorfor vi skal markere denne test med annonce. De har ikke haft indflydelse på vores vurdering.

Dreambox DM920 kan købes hos danske Tektronic.dk

DM920 vs DM900

dm920 vs dm900

Der er 4 væsentlige forskelle mellem den nye DM920 og den forrige DM900 model.

  • DM920 har plads til 2 tuner moduler, således kan du få den med helt op til 4 stk DVB-C/T2 tunere eller en kombi bestående af DVB-S2X og DVB-T2/C tunere.
  • Hvor DM900 kun havde et CI modul, så får du med DM920 2 styk. Det er særligt interessant for brug med eksempelvis Boxer TV. Med 2 kortlæsermoduler / kort kan du se og optage kodede Boxer kanaler samtidigt. Der er dog endnu et software issue, der forhindrer det virker helt optimalt. Mere om det senere.
  • DM920 har dobbelt så meget flash hukommelse end forgængeren (8 GB). Begge modeller har den samme hurtige Dual Core 12K DMIPS processor.
  • Mulighed for højere intern harddisk. Den kan nu være op til 15 mm høj mod 9,5 mm på DM900.

Udpakning

DM920 indhold i kassenMed i kassen finder vi udover DM920 boksen også:

  • Strømforsyning
  • Fjernbetjening
  • Batterier
  • HDMI kabel
  • Skruer (til montering af harddisk)
  • Quick Guide (Engelsk / Tysk)

Design, teknik og tilslutninger

DM920 frontDesignmæssigt så holder Dream Multimedia sig til det klassiske Dreambox design og samme størrelse som DM 900 modellen, 270 x 187 x 60 mm.

Der er en touch standby knap indbygget på fronten, der lyser rødt i standby, og blåt når boksen er tændt.

Fronten er designet i sort børstet aluminium look og med et 3″ stort farve display. Det viser kanalnavn og tid som standard, men du kan tilpasse dette med f.eks. kanallogoer anden info osv.

Processoren er super hurtige Dual-Core 12K DMIPS, og der er heller ikke sparet på hukommelsen med 2 GB RAM og 8 GB Flash (EMMC).

DM920 front aabenBag frontklappen finder vi boksens indbyggede kortlæser samt en plads til to kortlæser moduler, hvilket som tidligere nævnt er én mere end på DM 900 modellen.

Der er også en USB tilslutning på fronten og en SD-kortlæser.

DM920 bagPå bagsiden finder vi:

  • To slots til tuner moduler
  • Service port
  • Optisk digital lyd ud
  • HDMI ud
  • HDMI ind
  • On / Off kontakt
  • Netværksstik
  • USB 3.0 tilslutning
  • Skuffe til harddisk
  • Strømtilslutning (via medfølgende adapter)

DM920 DVB T2C tuner modulerVi modtog testeksemplaret fra danske tektronic.dk udrustet med  2 DVB-T2/C twin tuner moduler monteret, således i alt 4 separate tunere. Et særpræg ved DM920 tunerne er, at der er indgange til hver tuner og ingen mulighed for at sløjfe signalet videre mellem tunere. Ofte ses ellers at man nøjes med én indgang og så splitter internt i tuneren/boksen.

Vi måtte således forbinde signal til hver indgang fra vores signalforstærker. Har man et godt nok signal, så kan man også forsøge sig med en splitter. Skal man pege på en fordel ved selvstændige indgange, så må det være at du kan opsætte hver indgang separat, således kan du på et Twin Tuner DVB-T2/C modul have den ene som DVB-T2 og den anden som DVB-C. Hvor mange der i praksis har behov for dette er dog nok minimalt.

DM 920 tuner muligheder

Skal vi kort liste tunermulighederne på DM920, så kan de to tuner slots anvendes med:

  • Dual DVB-S2 / S2X
  • Dual DVB-C T T2
  • Triple: 2 x DVB-S2 /S2X + 1 x DVB-C / T2
  • Dual DVB-S2 / S2X FBC
  • DVB-C FBC (nævnt på kassen men lanceres først senere)

Der er altså rig mulighed for at lave en DM 920, der passer netop til dine behov.

DM525 fjernbetjeningDer medfølger en god fjernbetjening med til boksen, der i øvrigt også kan betjene andre enheder. Fjernbetjeningen virker af god kvalitet med et fint udvalg af knapper, der er logisk placerede og i en fornuftig størrelse.

Som en lille designdetalje, så lyser Dreambox logoet op i enden på fjernbetjeningen, når du bruger den.

Opsætning og betjening

Installationen sker via den klassiske guide på Enigma baserede bokse. Du vælger opløsning, sprog osv. I forhold til sprog er der dansk som valgmulighed. Bemærk dog, at der er noget, der ikke er oversat i nogle menuer, så det er en sammenblanding af Dansk og Engelsk. Synes man det er trættende, så kan man vælge engelsk i stedet. Du kan naturligvis sætte boksen til Ultra HD opløsningen 2160p, såfremt du har et Ultra HD TV.

Kender du til Engima 2 baserede bokse, så kender du også til brugeroverfladen på DM920. Det er i standardsoftwaren helt klassisk.

Man bemærker straks ved opstart og generel brug af DM920, at det er en lynhurtig tv-boks. Kun 16 sekunder fra helt slukket til billede på skærmen, det er det hurtigste vi har set, ligesom det var tilfældet på DM900 modellen.

Dreambox brugerindstillingerVed installationen gives der i øvrigt mulighed for at tilpasse brugeroplevelsen i forhold til antallet af indstillinger, der vises. Expert indstillingen giver dig alle mulighederne i menuerne, men kan måske også virke lidt overvældende for nogle.

Dreambox kanalinfoBetjeningen er generelt logisk og sker med fin hastighed. Også kanalskifte er en fornøjelse på boksen her.

Dreambox EPG graphicalscreenshot 15TV Guiden kan ses på flere måder, hvilket er et plus. Mange bokse tilbyder kun tidslinje guide, hvilket ikke altid er overskueligt, når man gerne vil se programmet for en specifik kanal. Her kan du heldigvis også se en sådan liste. Vi har genbrugt billederne fra vores DM900 anmeldelse, da det jo er ens.

Harddisk installation og TV-optagelse

Tektronic.dk sælger DM920 med eller uden harddisk.

Såfremt du allerede måtte have en 2.5″ harddisk liggende der kan bruges, så er det ikke noget med kompliceret afmontering af kabinet for at sætte den i. Det er nemlig super enkelt at installere en harddisk i DM920.

DM920 harddisk installation 1Det er blot at trække skuffen ud på bagsiden og montere din 2.5″ harddisk med de medfølgende skruer. I forhold til den forrige DM900 model, så er der nu plads til en 2.5″ harddisk op til 15 mm høj.

DM920 harddisk installation 2Når du har gjort det så skubber du bare disken ind i boksen og tænder den.

DM900 setup hddSå kommer den formentlig op med en menu i forhold til at initialisere harddisken, så du kan optage og benytte timeshift på boksen.

Du kan lave manuelle optagelser, optagelser via TV-Guiden på boksen, og der er også en Autotimer funktion, hvor du ud fra en række parametre, kan automatisere boksen til at optage, det du ønsker f.eks. ud fra programtitel osv.

En fordel ved Dreambox er, at optagelserne gemmes, så de kan afspilles andre steder også. Man er således ikke låst til afspilning på den boks, det er optaget på, ligesom det typisk er tilfældet. Er du typen, der optager for at arkivere ting, så er den således et oplagt valg.

Boxer TV-modtagelse med 2 kortlæser moduler

DM920 boxer kortEftersom vi havde 2 Boxer kortlæsermoduler og kort tilgængelige, så skulle vi naturligvis teste muligheden for at se et kodet program og optage et andet samtidigt.

Imidlertid virkede det ikke som forventet i første omgang. Selv om vi havde 2 moduler og kort monteret, så kunne boksen kun afkode én kodet kanal af gangen, hvilket undrede os.

DM920 Common Interface tildelingI boksens enhedsmenu er der et punkt, der hedder Common Interface tildeling.

CI tildeling DM920

Her gik vi ind og tildelte caID 0x500 til hvert modul, og så kunne vi benytte begge moduler.

Umiddelbart ville vi ikke have forventet, at det var nødvendigt at tildele caId til modulerne i menuen. Men det er da til at overkomme at gøre det.

Imidlertid så havde boksen med 2 moduler monteret fortsat problemer ved optagelser på kanaler på samme Mux (frekvens). Eksempelvis kunne vi ikke skifte fra en igangværende optagelse på TV3 over på Kanal 5, uden at optagelsen så ikke kunne afspilles, fra det punkt vi skiftede. Selv om vi havde 2 moduler og kort, så var det som om boksen, ved kanaler på samme mux, insisterede på at anvende det samme modul/tuner til begge. Der var ingen problemer, når de to aktive kanaler var på hver sin Mux/tuner.

Det er testet både med de ældre Boxer ikke CI og Boxer CI+ moduler.

Bedre resultat med nyere modul

BoxercamSenere i testperioden havde vi lejlighed til at teste med 2 nyere Boxer moduler af typen på billedet herover. Boxer CI+ CAM V/1,3 hedder det vist mere præcist.

 

CA modul indstillinger DM920

Med to af disse moduler monteret, så kunne vi med indstillingen Multiple service support sat til Yes i Common Interface menuen for hvert modul, fint afkode 2 kanaler samtidigt, uafhængigt af om de var på samme mux eller ej. Med disse to moduler monteret skulle vi dog fortsat aktivere caID i common interface tildeling menuen, som tidligere beskrevet.

Med to moduler monteret, så virkede det altså fint at optage en ting og se noget andet samtidigt eller optage to ting samtidigt. Der er dog stadig en problematik. For teknisk set vil boksen ikke begrænse dig, såfremt du forsøger noget, ud over hvad modulerne rent faktisk kan håndtere.

Lad os starte med, hvad du skal vide ved to moduler monteret med Boxer kort og brug med kodede Boxer TV kanaler.

Med to af de nyeste moduler vi nævner og signal til de to indgange på en Dual DVB-T2 tuner, så kan man altid optage og se noget andet samtidigt. Eller optage to ting samtidigt. Det er bare vigtigt, at man ikke sætter mere end det til at optage på samme tid, eller har boksen på en tredje kanal, mens der optages to ting på samme tid. Teknisk blokerer boksen dig ikke for at gøre det, så du skal selv huske det, for at det ikke går ud over dine optagelser.

Vil du have de lidt mere langhårede observationer, så kommer de herunder i forhold til to af de på billedet ovenfor viste moduler monterede, altså ved kodede Boxer TV kanaler modtaget via signal til begge indgange på et DVB-T2 Dual tuner modul…..

  • Man kan optage en kanal, mens man ser en anden fra samme mux.
  • Man kan optage en kanal, mens man ser/optager en anden fra et andet mux.
  • Man kan optage 2 kanaler samtidigt på et mux og to kanaler samtidigt på et andet Mux. Man skal dog lade være med så at skifte til en kanal, der ikke optages fra, for så går det ud over en af optagelserne.
  • Man kan max optage to ting fra samme Mux, ellers går det ud over en af de igangværende optagelser.

Mest optimalt havde det nok rent brugervenlighedsmæssigt været at boksens software ved CI indstillingen Multiple service support sat til No havde benyttet sig af to moduler også ved kanaler på samme mux. Så havde det givet en bedre driftsikkerhed i forhold til ikke selv at skulle huske begrænsningerne.

 

DM920 4 tunere 2 moduler 2 kort

Vores testeksemplar kom som tidligere beskrevet med 2 x DVB-T2 Dual tunere (4 tunere i alt). I praksis kunne vi så med signal til alle 4 tunere, principielt modtage tv-kanaler samtidigt fra op til 4 forskellige frekvenser samtidigt. Her kunne vi med 2 x v.1.3 kortlæsermoduler/kort optage 2 Boxer TV kanaler samtidigt og derudover samtidigt optage f.eks. DR1 og DR2, eftersom disse er ukodede kanaler.

Hvad med at nøjes med et Boxer TV modul / kort?

Så vil du ikke kunne optage en kodet kanal og se en anden. I hvert fald ikke, såfremt de sendes på forskellige Mux (frekvenser). I dette tilfælde vil vi anbefale at stille CI indstillingen til Multiple service support sat til Nej.

Andre udbydere / moduler?

Vi har i forhold til kortlæser moduler ikke haft lejlighed til at teste boksen med andre moduler / signaler end Boxer TV. Men vi antager at problematikken er den samme, med mindre kortlæsermodulet kan afkode flere kanaler af gangen. Hvilket også er, hvad vi kan læse på tyske foraer.

DVB-S2 FBC tuner

Vi har også haft lejlighed til at teste DM920 med en DVB-S2 FBC tuner. FBC står for Full Bandwidth Capture, og fordelen er her størst, såfremt du har en Unicable LNB.

Rent fysisk er der 2 tuner tilslutninger på FBC tuneren, så du kan også køre 2 forskellige satellitpositioner og allokere de 8 tunere ud på disse.

Så kan du f.eks tildele 4 forskellige SatCr frekvenser inde i boksen, og dermed have adgang til 4 uafhængige kanaler samtidigt via et antennekabel udefra LNB’en på den ene tunerindgang.

Unicable SCRs DM920

DM920 er ikke helt intuitiv at sætte op i forhold til FBC og Unicable, men vi fik da fundet ud af, at man skulle tildele SatCr frekvenser via LNB avanceret menuen.

Tuner OpenATV DM920 setupVed brug med FBC DVB-S2 tuner, og Unicable med OpenATV image installeret på boksen giver en mere overskuelig opsætning af FBC tunere, hvor de 8 FBC tunere kan ses direkte i opsætningen.

DM920 Kabel-TV

Ved brug med kabel-tv har vi haft lejlighed til at teste med YouSee signal, dog uden kortlæsermodul og kort.

DM920 DVB C search menuI standard softwaren kan det være en lidt langsommelig proces at søge efter kabel-tv kanaler. Der skal man lave en komplet søgning, der finder aktive frekvenser og først derefter laves der så en kanalsøgning.

DM920 YouSee searchMen søgningen fandt da alle YouSee kanaler.

DM920 Kabel YouSee searchDer er med OpenATV software installeret en dedikeret kabel-tv søgningsmenu, hvor du kan indstille de konkrete søgningsparametre for din kabel-tv udbyder. Det fungerede hurtigere med søgning af YouSee tv-kanaler.

Dreambox app og webinterface muligheder

Dreambox webinterfaceDer er et fint webinterface på DM920, som du kan benytte fra din webbrowser. Her kan du betjene, streame indhold fra boksen, sætte timere og meget mere.

Det er også værd at nævne, at der findes en række apps til dine mobile enheder, der kan benyttes til at fjernbetjene, se TV-Guide, streame indhold fra boksen med mere.

Dream EPG AppVores favorit er Dream EPG Premium, men der er mange muligheder, også en del der er gratis.

dreambox signalmeterDu kan også bruge en signalmeter funktion, så du f.eks. kan fintune din parabolantenne til bedste signal.

DM920 transcode

Der er på DM920 indbygget mulighed for at transcode og streame tv til f.eks din smartphone. Fra 576i og op til 1080p med variende bitrate. Du finder denne del under Netværk > Streamingserver

Guide: Installation af software image

Der er naturligvis rig mulighed for at installere ny / anden software på boksen.

Ønsker du at installere anden software på boksen, gøres det ved at holde på standby knappen, lige efter der tændes for boksen på bagsiden. Så skulle standby lyset gerne blinke hurtigt mellem rød og blå kort, og når den lyser rødt konstant, kan du slippe fingeren fra standby.

DM920 firmware updateNu er boksen i recovery mode, hvor du via din computer, og browseradressen sat til http://ip adressen på din dreambox, får en side frem til installation af software.

De officielle software images finder du på adressen dreamboxupdate.com.

Konklusion

DM920 er en fin opgradering i forhold til forgængeren men med de samme dyder. Som altid med Dreambox så er der utroligt mange indstillingsmuligheder, for dem der godt kan lide at tweake, der er rigtig mange avancerede muligheder, man ikke ser på mange gængse tv-bokse.

Boksen er fortsat lynhurtig og med nyheden med plads til to kortlæsermoduler, så kunne det virke som en oplagt boks til brug til eksempelvis Boxer TV. Det kræver, som vi har beskrevet, dog 2 specifikke moduler, og naturligvis at du anskaffer dig to Boxer kort, for at det virker. Selv med dette skal du dog aktivt ved dagligt brug være opmærksom på ikke at overskride kortlæser modulernes muligheder, for ikke at opleve ærgrelser med optagelser, der ikke fuldføres korrekt.

I forhold til FBC DVB-S2 tuneren, så er det naturligvis et plus med denne mulighed specielt med Unicable/SatCR LNB.

Prisen for DM920 starter ved 2.795,- hos Tektronic.dk som har stillet boksen til rådighed i forbindelse med denne test.

I samme kategori

Back to top button