Arkiverede Tests

Abcom IPBOX 9000

Dreambox er vel nok markedets mest velkendte boks der softwaremæssigt er baseret på Linux. Producenten Abcom har nu et stykke tid været på markedet med Linux bokse. DIGITALT.TV har haft lejlighed til at prøve High End modellen IPBOX 9000, der både kan bruges til DVB-T, DVB-C og DVB-S/S2 modtagelse afhængigt af, hvilke tunerkort man sætte i boksen.

DIGITALT.TV har kigget på denne avancerede boks i denne test.

9000top

Udpakning

Med betegnelsen High End og prisen taget i betragtning, så kan man med rette forvente sig at finde en del kassen, når man pakker ud. Men man må nøjes med strømledning, fjernbetjening og batterier + 4 skruer til montering af harddisk. Ikke noget HDMI kabel eller andet ekstra udstyr. Det må siges at være noget fedtet af Abcom, men på den anden side så kan man så selv investere i et kvalitets HDMI kabel.

Installation og opsætning

9000tunere

Som tidligere nævnt sælges IPBOX 9000 med twin tunere og man kan selv vælge type afhængigt af ens modtageforhold. Til parabol-tv sælges boksen i en plus udgave. Denne har 2 x DVB-S2 tunere til modtagelse af HDTV kanaler der udsendes i denne standard.

Man kan således vælge mellem en række mulige kombinationer og der kan frit ændres i tuner type ved at købe et andet tuner indstikningskort. Skulle man altså flytte fra f.eks. et sted med egen parabol til et sted med kabel-tv kan boksen fortsat benyttes såfremt man blot sætter andre tunerkort i. Vores model blev leveret med 2 x DVB-S2 tunere isat og 2 DVB-C tunere løst som vi kunne montere uden problemer. Det er blot at hive det nuværende kort ud og putte et andet i porten ligesom nogle sikkert kender det fra stationære pc’ere.

9000back

På tilslutningssiden mærker man til at vi her har med en boks i den højere prisklasse at gøre. Der er netværkstilslutning, 2 x USB porte, HDMI udgang, YUV udgang, S-video udgang, Composite video og analog lydudgang, optisk digital lydudgang, 2 x scart udgange, tlf og serialport tilslutning. På bagsiden finder vi også en afbryderknap og naturligvis ind og udgange til de 2 tunere.

9000front

9000frontopen

Boksen fås enten i sølv eller sort. På fronten finder vi et alfanumerisk display og bag frontklappen finder vi knapper til at betjene boksen uden fjernbetjening, 2 kortlæsere og 2 CI porte.

Vi startede med at afprøve boksen som parabol-tv modtager med de 2 DVB-S2 tunere. Efter nogle startvanskeligheder med at boksen ikke ville starte, lykkedes det os at få liv i den ved at installere ny firmware via USB kabel og tilslutning til PC. Lad os sige med det samme. Denne boks er for publikummet, der gerne vil bruge noget tid på at sætte sig ind i boksen og hvad den kan. Og for dem der har lidt tålmodighed med at få det til at virke. For at sætte boksen i USB mode skal man trykke powerknappen på fronten ind, samtidig med man tænder for strømmen på knappen bagpå boksen. Første gang skal der installeres driver på ens PC. Derefter kan man via USB programmet installere ny software.

9000satmenu

Efter overførsel af ny software tændte boksen efter en ikke alt for lang boot proces. Herefter bad boksen om sprog og tidsindstillinger og naturligvis ens parabolindstilling med hensyn til satelitter, DiSEqC osv. Både standard og komplekse DiSEqC systemer understøttes og også motorstyring gennem USALS. Der er dansk som menusprog, men det synes ikke at være fuldt oversat eller mangelfuldt oversat, så kan man engelsk, er det nok at foretrække for mange.

Under satellitindstillingerne finder vi et væld af satellitter i listen, og det er muligt at konfigurere LNB osv uden problemer. Eftersom vi havde signal fra twin lnb bad vi boksen om at scanne for begge tunere. Scanning kan ske efter flere parametre valg f.eks. kun ukodede kanaler og det er også muligt manuelt at søge ud fra egne parametre. Der er nok med kanalkapacitet med mulighed for op til 10 000 kanaler. Vi har prøvet hurtigere bokse på søgefronten, men den finder kanalerne som den skal. Boksen fungerede med coanx cam og Canal Digital kanaler på 1 grad vest.

9000remoteDen medfølgende fjernbetjening giver ikke som sådan noget High End indtryk, men den virker som den skal selv om nogle af knapperne er noget små.

Efter isætning af DVB-C tuner i stedet for DVB-S2 så nulstillede boksen og bad os om at lave en ny kanalsøgning. Boksen virkede fint med Irdeto cam og Zaptor kort. Dog er det væsentligt at det er et Irdeto cam af nyere dato. Et ældre et vi havde fungerede ikke ordentligt med kortet. Det er også muligt at anvende boksen på YouSee’s net, men dette har vi ikke haft lejlighed til at teste.

Daglig brug

9000chlist
9000menu

Boksen menuer fungerer ganske fint og hurtigt. Klikker man på ok knappen får man sin kanalliste, hvor der kan sorteres efter flere parametre. Det er naturligvis også muligt at lave favoritlister. Den informationsrige infobjælke der kommer frem ved kanalskift eller tryk på info knappen viser en række information om den aktive kanal. F.eks. om der er tekst-tv eller undertekster på kanalen. Kanalskifte sker med fin hastighed. Der er også EPG såfremt ens udbyder ellers udsender sådant i standard format. Ellers er der andre måder så vi vil beskrive senere. Med twin tuner er det muligt også at se 2 programmer på samme tid, enten billede i billede funktion eller to lige store billeder ved siden af hinanden. Dog virker dette ikke med 2 kodede kanaler.

PVR og netværksmuligheder

Vores model kom med separat harddisk på 250 GB som vi selv kunne montere. Man benytter SATA harddiske i boksen og også nogle med mere lagringskapacitet end de 250 GB kan benyttes. Monteringen foregår uden de store vanskeligheder i det medfølgende skinner. Der er også 4 skruer med til monteringen af harddisken.

Efter montering af harddisk startede vi boksen op igen og harddisken (Samsung) blev fundet uden problemer. Samsung harddisken er ganske lydløs, men der er en blæser i boksen, der dog ikke kører konstant og heller ikke er den store støjkilde, når den endelig gør det. Med harddisken indbygget er det naturligvis muligt at optage, pause og spole i tv-udsendelser. Det fungerer ganske udmærket og gøres naturligvis nemmere såfremt der er EPG data at vælge optagelser ud fra. Ellers er det også muligt at oprette dem manuelt. Boksen har desuden mulighed for automatisk at sætte en start og slut buffer på alle optagelser, hvilket kan være en god idé hvis programmerne er forsinket. Der kan spoles med op til 5X i hastighed og også mulighed for at hoppe frem ogh tilbage, såfremt man holder knappen inde længe nok. Der er dog mulighed for at indsætte ”bookmarks” i optagelserne mens man afspiller, så man kan hoppe frem eller tilbage til dette punkt igen.

Som en del af boksens muligheder kan også nævnes muligheden for at vise billeder og afspille video. DivX video kan afspilles på boksen. Dog synes synkroniseringen af billede og lyd på disse ikke at være helt optimal.

Via boksen netværkstilslutning er det muligt at tilgå boksen via ens internet browser. Derved får man adgang til en række oplysninger og mulighed for at oprette optagelser mm. Det er også muligt at streame video fra boksen til ens pc. Dog synes hastigheden ikke at være tilstrækkelig til også at streame HDTV signaler.

Via ens PC er det også mulig at redigere kanalisten på boksen, ligesom du med et almindeligt FTP program kan få fri adgang til f.eks. at hente optagelser fra boksen, eller sende billeder og video den anden vej.

Software og muligheder

Abcom boksen her er ligesom Dreambox’en en model der udvikles en del på af andre end Abcom selv. Der findes en række forums der omhandler boksen og hvor der deles udvidelser eller alternativ software til boksen. De to hovedaktører på software fronten SLF Team og NLB. Disse kommer med redigeret software løbende, typisk efter der er udgivet officiel software fra Abcom. Det er dog værd at bemærke, at der potentielt er lovmæssige problemer i disse software udgivelser, såfremt man benytter dem til at emulere kodningssystemer mm. Endnu er undertekstdelen ikke optimalt implementeret for kanaler, der benytter DVB Undertekster. Der er undertekster med farverne er forkerte.

I seneste software opgradering er der mulighed for at optage en kodet kanal og se en anden kodet. Den kodede optagelse kan så dekodes senere.

På flere forums omtales nu også en ny alternativ software Enigma 2, som er samme software Dreambox anvender. Endnu er Enigma 2 dog på et tidligt stadie på IPBOX 9000. En del af attraktionen, ved en boks som denne, er unægtelig muligheden for at udvide og tilpasse boksen efter ens egne behov.

En interessant udvidelse er Webepg, der giver mulighed for at hente epg ind fra internettet, hvilket f.eks. kan være nyttigt ved benyttelse på Stofa digitale udbud. Det foregår dog endnu på en lidt besværlig måde via ens PC og upload til boksen manuelt. For de kyndige er det en interessant mulighed for at få en boks, der også på EPG siden er brugervenlig, på trods af man ikke anvender Stofa’s egen Zaptor boks.

Konklusion

Abcom IPBOX 9000 er en boks der koster både i kroner og i tid. For at for at udnytte dens potentialer, kræver det at man aktivt følger med i software udvilklingen og opdaterer løbende. Der er mange mulighed i boksen, og den fungerer rimeligt stabilt. På software siden er der netop, her efter vores testafslutning, kommet ny software der muliggør optagelse af kodede kanaler til senere dekodning og forbedret DVB undertekst understøttelse. Altså væsentlige opdateringer, der viser at boksen er godt på vej, og måske for flere nu begynder at virke attraktiv. Vil man ikke give det en Dreambox 8000 koster, men stadig have mange muligheder og har interesse for at rode med plugins mm. så er IPBOX 9000 et godt bud.

I samme kategori

Back to top button