YouSee

YouSee slukker FM-signalet hos de første kunder i kabelnettet

yousee logo 2015Der skal være mere plads til lynhurtigt bredbånd i YouSees kabel-tv-net. Derfor slukker YouSee fra tirsdag den 31. januar 2017 for FM-signalet hos de første kunder i kabelnettet, og i uge 10 bliver signalet slukket i de sidste husstande.

Fra tirsdag den 31. januar 2017, slukker YouSee for FM-signalet i kabel-tv-nettet. Det vil dermed ikke længere være muligt at lytte til FM-radio via antennestikket i væggen. Bemærk dog at visse foreninger der er YouSee forsynes fortsætter med FM Radio, f.eks. Hjørring Antenneselskab.

Svendborg, Slagelse og Randers er blandt de første byer, hvor signalet slukkes, og herefter vil andre byer følge efter. YouSee afslutter lukningen af FM-signalet hos de sidse husstande i uge 10.

– Det har været en svær, men nødvendig beslutning. Det gamle analoge radiosignal sluger betydelig plads i nettet, og vi har brug for den plads til at opgradere bredbåndsnettet, siger YouSee-direktør Jacob Mortensen med ansvar for bredbånd og tv.

YouSee investerer i disse år et meget stort trecifret millionbeløb i at opgradere kabelnettet til at kunne tilbyde kunderne bredbåndshastigheder på op til 1 Gbit/s.

– Mens vi får stadigt flere kunder, der efterspørger høje bredbåndshastigheder, oplever vi jævnt fald i forbruget af radio via kabelnettet. Og vi har en klar forventning om, at antallet af bredbåndskunder på kabelnettet vil vokse markant de kommende år, siger Jacob Mortensen.

Skønsmæssigt har cirka en fjerdedel af YouSees nuværende 1,2 mio. kabel-kunder haft en FM-radio tilsluttet antennestikket. Mange af dem foretrækker at beholde deres nuværende FM-radio, og flere end 30.000 har indtil videre sagt ja tak til et tilbud fra YouSee om, at de gratis kan få tilsendt en stueantenne.

– Jeg har en fornemmelse af, at mange har benyttet lejligheden til at opgradere til f.eks. en DAB-radio, men jeg har fuld forståelse for de kunder, der ønsker at beholde deres nuværende anlæg. Dem vil vi også gerne hjælpe, siger Jacob Mortensen.

Mens FM-signalet altså lukker, vil det fortsat være muligt at lytte til radio via hjemmets tv-apparat. I alt 18 radio-kanaler, heriblandt alle DR’s kanaler, distribueres som del af tv-signalet.

FM-luk gennemføres løbende i uge 5-10 2017 i forbindelse med den årlige kanalomlægning, som YouSee altid gennemfører på det tidspunkt af året. På den måde forstyrres den enkelte kunde mindst muligt.

Lukning af FM-signalet berører kun YouSee-kunder, der modtager tv og bredbånd via kabel-tv-stikket (også kaldet coax). Det gælder således også de antenneforeninger, der modtager deres tv og bredbånd via denne teknologi med undtagelse af husstande i følgende områder: Ishøj Fællesantenne, EWII (Trefor), Ringe Antenneforening, Dyrup Sanderum Antenneforening, Brande Antenneforening, Odder Antenneforening, Skanderborg Antenneforening, Videbæk Antenneforening, TUKNET og Hjørring Antenneselskab.

FM-luk berører de landsdækkende radiokanaler: DR P1-P5, P6 Beat, P7 Mix, P8 Jazz, Radio24syv, The Voice, Radio 100, Nova, Pop FM, Radio Klassisk, Sverige P2, NDR1, NDR Kultur, Radio Schleswig-Holstein samt en række lokalradiostationer.

De landsdækkende og internationale radiostationer vil fortsat blive distribueret som del af tv-signalet, og kan aflyttes på tv-apparatet på kanalplads 701 og opefter.

Lukningen af FM-signalet sker for at frigøre plads i den del af kabelnettet, der anvendes til bredbånd. YouSee udbygger i disse år kabelnettet mhp. at kunne tilbyde bredbåndshastigheder på op til 1 Gbit/s til samtlige 1,4 mio. husstande, der er tilsluttet eller nemt kan tilsluttes YouSees kabelnet. Målet er, at YouSee i løbet af i år vil kunne tilbyde bredbåndshastigheder på mindst 100 Mbit/s til 70 pct. af landets husstande.

Relaterede artikler

Back to top button
Close
Close